Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (cottonbro studio / Pexels)

Nové možnosti sledovania osôb „vďaka“ umelej inteligencii 

Umelá inteligencia (UI) začína meniť globálnu ekonomiku a ľudskú spoločnosť ako celok. „Práve teraz sme len na začiatku tohto prechodu,“ komentoval nedávno Bill Gates na svojom blogu s tým, že UI „čoskoro zrýchli tempo nových objavov takou rýchlosťou, akú sme ešte nikdy nevideli“.

Niet sporu o tom, že UI zefektívni ekonomiku a podporí ďalší vedecký pokrok. V mnohých ohľadoch urobí náš život pohodlnejším. Má to však aj svoje úskalia. Hrozí, že technológia umožní vytvoriť spoločnosť, ktorá bude pod neustálym dohľadom.

V takejto spoločnosti by ľudia mohli byť neustále monitorovaní a každý ich krok sledovaný. Analyzovali sme pre vás niekoľko nedávnych technologických výdobytkov v oblasti UI, ktoré majú v tomto smere našliapnuté.

Prvý z nich je z oblasti zdravotníctva a týka sa možnosti monitorovania jednotlivcov pomocou „mikročipov“.

Mikročip ako očkovací preukaz

Bill Gates bol jedným zo sponzorov výskumu vedcov z Kochovho inštitútu na Massachussetskom technologickom inštitúte (MIT), ktorí v roku 2019 s pomocou strojového učenia UI a neurónovej siete AlexNet vynašli druh mikročipu, ktorý sa dá vložiť počas očkovania pod kožu človeka s cieľom zhromažďovať informácie o očkovaní.

Tento voľným okom neviditeľný mikročip (presnejšie ide o kvantové bodky, anglicky quantum dots) sa skladá z nanokryštálov medi, zinku a hliníka a vyžaruje infračervené svetlo, ktorého frekvenciu zaznamená smartfón. V prípade potreby sa údaje z mikročipu dajú prečítať na smartfóne.

Vedci pre časopis MIT odhalili niektoré podrobnosti tohto výskumu.

Uviedli napríklad, že mikročip môže zostať pod kožou človeka až päť rokov. Podľa nich je bezpečný, pretože je zapuzdrený v biokompatibilnom polyméri. Výskumníci zatiaľ testovali tieto mikročipy len na laboratórnych myšiach. Testovanie bude pokračovať, aby sa potvrdila ich bezpečnosť. V ďalšej fáze ich budú testovať na ľuďoch.

Jedným z vedcov zapojených do výskumu je spoluzakladateľ farmaceutickej spoločnosti Moderna Robert Langer. Langer pre MIT Magazine povedal: „Je možné, že táto neviditeľná technika by jedného dňa mohla vytvoriť nové možnosti pre ukladanie, získavanie biologických údajov a pre aplikáciu vakcín. To by mohlo pomôcť zlepšiť lekársku starostlivosť, najmä v rozvojových krajinách.“

Vedci tiež uviedli, že chcú uskutočniť prieskum medzi zdravotníckymi pracovníkmi v Afrike, aby im pomohli nájsť najlepší spôsob implementácie zaznamenávania očkovacích údajov. Pracujú vraj aj na možnosti rozšíriť na „mikročipe“ množstvo zašifrovaných dát.

V budúcnosti by, samozrejme, „mikročipy“ mohli obsahovať nielen údaje o očkovaní, ale aj iné osobné údaje. Keďže údaje bude možné zachytiť pomocou smartfónov, ich zneužitie na sledovanie a všeobecné monitorovanie by mohlo byť veľmi reálne.

UI však neslúži len ako nástroj na vytváranie nových technológií, ktoré by mohli prispieť k vzniku sledovanej spoločnosti. Na monitorovanie jednotlivcov by sa mohla použiť aj samotná UI.

UI môže čítať vaše myšlienky, lokalizovať, kde sa nachádzate

Aza Raskin a Tristan Harris, spoluzakladatelia Centra pre humánnu technológiu (CHT) a odborníci na UI, demonštrujú niektoré príležitosti a hrozby UI v prezentácii z roku 2023

„UI dokáže hacknúť modem bezdrôtového pripojenia na stopovanie ľudí a pomocou frekvencií bezdrôtovej siete vytvoriť 3D zobrazenie a zaznamenať presnú polohu ľudí v miestnosti vrátane ich rôznych pozícií,“ uviedol Aza Raskin. A dodal, že pre UI nebude v blízkej budúcnosti hackovanie systémov obzvlášť veľkým problémom.

Podľa Raskina sa sledovanie ľudí môže zintenzívniť, keď budeme obklopení bezdrôtovou technológiou. Raskin mal pravdepodobne na mysli rozširujúci sa internet vecí a nano vecí.

Odborníci z CHT vo svojej prezentácii tiež ukázali, že UI je schopná čítať naše myšlienky či pocity. „Predstavte si, čo to môže znamenať pre autoritárske režimy,“ varoval Raskin.

Profesorka Nita Farahanyová z Duke University v USA prezentovala na Svetovom ekonomickom fóre WEF v Davose 2023, ako UI využíva elektroencefalografiu EEG na dekódovanie ľudských myšlienok a pocitov. Na trhu sú už k dispozícii elektronické zariadenia – slúchadlá, čelenky, čiapky a tetovania – ktoré dokážu rozpoznať a interpretovať aktivitu mozgových vĺn.

Podľa Farahanyho tak UI dokáže rozpoznať mieru vášho stresu, to, čomu práve venujete pozornosť, ako aj napríklad kód vášho pinu, ktorý do zariadenia zadávate. A je len otázkou času, kedy bude táto technológia implantovaná vo forme akéhosi čipu priamo pod kožu človeka.

To však zďaleka nie je všetko, čo UI dokáže. Moderné technológie idú ešte ďalej.

Virtuálny avatar alebo digitálne dvojča

Pomocou UI sa vytvára vizuálna trojrozmerná reprezentácia alebo obraz osoby vo virtuálnej realite, akýsi avatar alebo digitálne dvojča. Podľa Roberta Saracca, odborníka z Inštitútu elektrotechnických a elektronických inžinierov IEEE, sa vďaka napojeniu na informácie vo virtuálnom svete digitálne dvojča stále zdokonaľuje a veľmi skoro príde doba, kedy bude digitálne dvojča v mnohých smeroch inteligentnejšie ako samotná fyzická osoba.

V rámci internetu vecí a nano vecí dochádza k neustálemu prepojeniu fyzickej osoby a digitálneho dvojčaťa, napríklad prostredníctvom smartfónov a osobných počítačov. Toto prepojenie však môže viesť k tomu, že príslušné inštitúcie budú poznať každý váš krok.

R. Saracco na príklade možného monitorovania digitálneho dvojčaťa počas pandemických lockdownov v prezentácii varuje: „Ak nebudete dodržiavať a rešpektovať vládne zákony a opatrenia, vaše súkromie bude ovplyvnené a môžete byť za to potrestaní…“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj