Štvrtok 19. septembra, 2024
Traja králi, mágovia z východu (wikimedia, Kai Stachowiak)

Traja králi v histórii a sviatok Troch kráľov dnes

Keď nadíde sviatok Troch kráľov, zvyčajne si predstavíme tri postavy v rúchach a s korunami na hlavách a tiež verš, ktorý spievajú na ceste:

„My traja králi prichádzame k Vám, šťastie, zdravie vinšujeme Vám.

Šťastie, zdravie, veľa rokov, prešli sme k Vám veľa krokov.

Zďaleka je cesta naša, do Betlehema myseľ naša…“

Starší pamätníci si možno spomenú na vianočnú epizódu Pieseň pre Rudolfa III., v ktorej zaznela pieseň o mudrcoch z východu. Milan Chladil, Jiří Štědroň a Pavel Sedláček s bradami a korunami na hlavách prechádzajú Prahou a spievajú My, mudrci z východu po ceste do pôrodnice, kde bezradne nazerajú do jasličiek.

„Vedie nás hviezda, tá spoločníčka večná, čo svieti na tmavom nebi, hľadáme spravodlivého, ktorého svet potrebuje.“ Ako niektorí poznamenali, spravodlivého človeka hľadáme aj dnes… Celá epizóda je vianočne ladená, dokonca v ňom Iva Janžurová cituje bibliu. Mnohí sa domnievajú, že v piesni je skrytý protest proti vtedajšej okupácii na konci 60. rokov, teda ešte pred uložením tohto seriálu do trezoru.

Postavy chlapcov, ktorí koledujú ako Traja králi, sa objavujú aj v kreslenej rozprávke Čarodejov učeň od českého režiséra Karla Zemana, bábkara, výtvarníka a animátora.

Sviatkom Troch kráľov bol motivovaný aj najslávnejší britský dramatik William Shakespeare, básnik a herec, keď napísal veselú hru Večer trojkráľový. Je jednou z najznámejších komédií, je plná lásky, kostýmov,  zvláštnej muzikálnosti a ilúzií. Postavy vytvárajú veselý svet plný neustálych zmien a pominuteľnosti času.

A kto boli mágovia či mudrci z Východu?

„Slovo mág (mudrc) použité v evanjeliu pravdepodobne odkazuje na perzsko-médsku kňažskú triedu, ktorá sa zaoberala astronómiou a astrológiou. Inými slovami, boli to tí, ktorí skúmali nebeské znamenia,“ píše sa na stránke katolik.cz

Pojem mág teda odkazuje na kastu zoroastrismu, nasledovníka perzského proroka Zarathuštru venujúceho osobitnú pozornosť hviezdam a astrológii. Tá bola v tom čase uznávanou vedou. Možno práve preto mohli v Betleheme konzultovať horoskop významnej osoby, ktorá sa mala narodiť.

O troch kráľoch sa po prvýkrát zmieňuje Matúšovo evanjelium: „Keď sa Ježiš narodil v júdskom Betleheme za čias kráľa Herodesa, hľa, mágovia z východu sa objavili v Jeruzaleme a pýtali sa: Kde je práve narodený židovský kráľ?“

Počet mágov je premenlivý – od troch do dvanástich. „Počet troch mudrcov, ako ho poznáme dnes, vychádza z počtu symbolických darov opísaných v evanjeliu: zlato znamenalo kráľovskú moc, kadidlo Kristovo božstvo a myrha Ježišovo človečenstvo,“ uvádza ďalej katolik.cz.

Až neskôr vznikla tradícia, že boli traja, že to boli králi – tieto informácie sa však v Novom zákone neobjavujú. Počet tri je odvodené od troch darov, ktoré s úctou priniesli novonarodenému kráľovi – zlato, kadidlo a myrhu.

V apokryfných evanjeliách sa mená týchto mudrcov objavujú oveľa neskôr – Gašpar, Melichar a Baltazár.

„Tri písmená spolu s dátumom sú však pôvodne skratkou latinských slov požehnania Christus (gr. Christos: Pomazaný, Mesiáš) mansionem benedicat, čo v slovenčine znamená Kristus nech požehná (tento) príbytok – CHRISTUS MANSIONEM BENEDICAT,“  vysvetľuje katolik.cz.

V predvečer sviatku Troch kráľov sa kresťania v kostoloch venovali sväteniu kriedy a vody. Podľa ľudových zvykov sa potom svätenou vodou kropili príbytky, záhrady a polia a vykurovanie pomocou kadidla. Tieto rituály mali slúžiť ako ochrana pred všetkým zlým a priniesť požehnanie.

Tradícia koledníkov, ktorí 6. januára chodili od domu k domu a svätenou kriedou písali na dvere požehnanie v podobe iniciál G+B+M, sa zachovala dodnes. Predtým za to mohli dostať drobné peniaze alebo pochúťky.

Klaňanie troch kráľov, Albrecht Dürer (voľné dielo)

Podobne ako cez Vianoce, aj na Troch kráľov sa ľudia pokúšali zistiť svoju budúcnosť. Pod poháre sa napríklad schovávali rôzne predmety a podľa toho, aký symbol si človek vybral, sa mu malo dariť v budúcnosti.

V západnej liturgickej tradícii je sviatok Troch kráľov dvanástym dňom Vianoc a v skutočnosti ním obdobie Vianoc vyvrcholí. Začínajú sa fašiangy. Rodina sa v tento deň zíde a v domácnosti sa odzdobuje vianočný stromček. Vianoce sa končia.

Prečítajte si aj