Štvrtok 19. septembra, 2024
Andrej Babiš (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Slovenská pekárenská firma dostala 21 miliónovú pokutu od protimonopolného úradu SR

Podľa údajov zverejnených v Denníku N sa jedná o spoločnosť Penam patriacu rodine Babišovcov. Dôvodom je zatajená kúpa dvoch konkurenčných pekární v Bratislave a v Žiline, hoci bol nákup týchto firiem protimonopolným úradom (PMÚ) v minulosti Penamu zakázaný.

Podľa Denníka N bol obchod uzavretý nepriamo, prostredníctvom advokátov blízkych Andrejovi Babišovi, zakladateľovi firmy Agrofert. Úrad vydal rozhodnutie o udelení dvoch pokút 29. júna tohto roku.

„Rozhodnutie považujeme za chybné a nezákonné. Názory protimonopolného úradu vyjadrené v rozhodnutí odporujú vykonanému dokazovaniu a skutočnému stavu veci a sú výsledkom nesprávneho právneho posúdenia a prekročenia právomoci úradu,“ uviedla manažérka komunikácie Agrofertu Adéla Čabayová.

Pokuta bola udelená za prevzatie Prvej bratislavskej pekárenskej v roku 2013 a tiež žilinskej pekárne Peza v roku 2016.

„Protimonopolný úrad SR zhromaždil dôkazy o porušení ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže, a preto považoval za dôvodné uloženie pokuty vo výške 21 miliónov eur,“ píše PMU vo svojom stanovisku.

Spoločnosť chce proti rozhodnutiu podať opravný prostriedok. Ak tak urobí, PMÚ sa bude musieť pokutou opätovne zaoberať, resp. spor môže skončiť na súde.

Prečítajte si aj