Štvrtok 19. septembra, 2024
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (Zdroj: Martina Šimkovičová / FB)

M. Šimkovičová chce zaviesť kvóty pre celý okruh umeleckej tvorby

Kvóty, ktoré od roku 2016 zabezpečujú zastúpenie slovenskej hudby v domácom rozhlasovom vysielaní, by mohli dostať v budúcnosti podobu univerzálneho nástroja podpory slovenskej kultúry a umenia. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) potvrdila, že jej rezort bude v tejto oblasti iniciatívny.

„Kvóty, okolo ktorých bolo toľko kriku, sa ukázali ako veľmi efektívny nástroj na podporu slovenskej umeleckej tvorby. Preto chceme v tejto oblasti pripraviť komplexnejší návrh tak, aby sa v budúcnosti vzťahovali na celý okruh slovenskej kultúrnej umeleckej tvorby,“ uviedla ministerka v rozhovore pre TASR s odvolaním sa na aktuálne programové vyhlásenie vlády SR.

Kvóty pre domácu hudobnú tvorbu sú realitou od roku 2016. Minimálny podiel slovenskej hudby vo vysielaní RTVS musí tvoriť 35 % celkovej hranosti za mesiac, vo vysielaní súkromných rádií je to 25 %. Minimálne pätinu slovenských pesničiek musia tvoriť novinky, teda skladby, ktoré nie sú staršie ako päť rokov. Napriek snahám o úpravu kvót zostali zachované aj v novom mediálnom zákone, prijatom v roku 2022.

Prečítajte si aj