Štvrtok 19. septembra, 2024
Nemecký poslanec Európskeho parlamentu Michael Gahler pózuje na fotografii s čínskym študentom žijúcim v azyle v Nemecku. (Snímka z účtu europoslanca Michaela Gahlera na Twitteri)
,

Nemecký europoslanec žiada sankcie voči čínskym úradníkom, ktorí prenasledujú priaznivcov meditačnej praxe Falun Gong

Nemecký poslanec Európskeho parlamentu Michael Gahler (CD/CDU) vyzýva na zamietnutie víz a konfiškáciu majetku čínskych úradníkov zapojených do prenasledovania praktizujúcich meditácie Falun Gong.

„Táto súčasná vlna procesov „na oko“ nesmie zostať nepovšimnutá,“ píše Gahler na svojom účte na X v reakcii na zatýkanie prívržencov Falun Gongu v Číne. „Štruktúry čínskej komunistickej strany by si mali uvedomiť, že aj podľa čínskeho práva prenasledujú ľudí bez právneho základu. Páchateľov by sme mali sankcionovať tým, že im odoprieme víza a skonfiškujeme ich majetok v zahraničí.“

Gahler napísal svoje vyhlásenie po stretnutí s Le-pin Tingom, ktorý bol okolnosťami donútený požiadať o azyl počas štúdia v Nemecku. Jeho rodičia, pestovatelia čaju, boli zatknutí začiatkom mája spolu s ďalšími 70 miestnymi obyvateľmi, ktorí sa stali terčom zásahu vládnuceho režimu proti praktizujúcim meditačnej praxe Falun Gong.

Pán Le-pin Ting, ktorý s myšlienkou zachrániť svojich rodičov cestoval do Paríža, Atén, Bratislavy, Prahy a ďalších európskych miest, hľadá pomoc u medzinárodných predstaviteľov, aby ochránil svojich rodičov.

Pán Ting zdôrazňuje, že prípad zatknutia jeho rodičov nemá žiadny právny základ, pretože jeho otec a matka iba praktizovali Falun Gong, tradičnú prax na rozvoj tela a mysle, ktorá zahŕňa meditačné cvičenia a učenie o rozvoji charakteru.

Le-pin Ting apeluje na medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo pozornosť prípadu jeho rodičov na zhromaždení v Nemecku 1. augusta 2023. (The Epoch Times)

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní „nevysvetlili, aký zákon [jeho rodičia] porušujú, pretože vedia, že to, čo robia, je nezákonné,“ povedal pán Ting, ktorý pracuje v právnickej firme a zároveň študuje na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Ting, ktorý vyrastal v Číne, poznamenáva, že komunistická strana je v Číne nad zákonom.

Poslanec Gahler žiada prepustenie rodičov Le-pin Tinga

Európska únia už v súvislosti s prenasledovaním Ujgurov uvalila sankcie na niektorých čínskych predstaviteľov. Ministri zahraničných vecí EÚ 22. marca rozhodli o zaradení štyroch predstaviteľov čínskej komunistickej strany a regionálnych predstaviteľov, ako aj organizácie z provincie Sin-ťiang na sankčný zoznam EÚ.

V nadväznosti na sankcie EÚ komunistické vedenie uvalilo sankcie na desať osôb a štyri organizácie. Medzi sankcionovanými je aj päť poslancov Európskeho parlamentu vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann a nemeckých poslancov Reinharda Bütikofera (Zelení) a Michaela Gahlera (CDU).

Spojené štáty v máji 2021 uvalili sankcie aj na čínskeho predstaviteľa v súvislosti s prenasledovaním praktizujúcich meditačnej praxe Falun Gong. Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo sankcie voči úradníkovi čínskej komunistickej strany Ťu Chuiovi, bývalému riaditeľovi Úradu 610 v meste Čcheng-tu v provincii S‘-čchuan. Podľa ministerstva zahraničných vecí táto osoba už nesmie vstúpiť na územie Spojených štátov. Sankcie sa vzťahujú aj na jeho najbližšiu rodinu.

Tvrdé prenasledovanie Falun Gongu spustil bývalý vodca komunistickej strany Ťiang Ce-min v roku 1999 potom, ako čínske úrady odhadli, že počet prívržencov Falun Gongu v Číne vzrástol na 70 až 100 miliónov. V tom čase mala komunistická strana 60 miliónov členov a Falun Gong existoval len ako hnutie zdola, bez vedenia členov, chrámov, vyberania poplatkov alebo organizačnej správy.

Ťiang Ce-min osobne nariadil „likvidáciu“ Falun Gongu, pretože jeho rastúcu popularitu považoval za hrozbu pre absolútnu moc strany nad každodenným životom Číňanov. Hoci 96-ročný Ťiang Ce-min zomrel v decembri minulého roka na zlyhanie viacerých orgánov, jeho nástupcovia svoj postoj k tejto duchovnej disciplíne nikdy nezmenili.

Stúpenci meditačnej praxe Falun Gong sa zúčastňujú na zhromaždení pri príležitosti 24. výročia prenasledovania tejto duchovnej disciplíny čínskym režimom vo Washingtone, 20. júla 2023 (Samira Bouaou/The Epoch Times).

Pán Ting, ktorý žije v Nemecku, hovorí, že skúsenosť jeho rodičov je len zlomkom udalostí počas viac ako dvadsaťročného prenasledovania nasledovníkov Falun Gongu v celej Číne. Za zotrvanie vo viere im neustále hrozí zatknutie, mučenie alebo otrocká práca.

A nielen to… Niekoľko rokov po začatí prenasledovania sa začali objavovať správy o režimom „schválenom“ zabíjaní praktizujúcich pre ich orgány. V roku 2019 sa nezávislý súdny tribunál v Londýne zaoberal početnými prípadmi zneužívania zadržaných prívržencov Falun Gongu ako nedobrovoľných darcov orgánov na komerčné transplantácie v čínskych vojenských nemocniciach. 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj