Štvrtok 19. septembra, 2024
Vláda SR (Foto: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP / Getty Images)

Vláda dnes schválila balík plánov a opatrení

Vláda schválila akčné plány prevencie a kontroly infekčných ochorení v SR

Vládny kabinet na svojom stredajšom rokovaní schválil programy a akčné plány prevencie a kontroly infekčných ochorení v Slovenskej republike na roky 2024 až 2026.

Materiál vychádza z aktuálnych potrieb v oblasti prevencie a kontroly prenosných ochorení a z potrieb ochrany zdravia verejnosti, ktoré majú význam pre zdravotný stav jednotlivca aj celej spoločnosti. Významnú úlohu v dohľade nad prenosnými ochoreniami zohráva podľa rezortu zdravotníctva najmä kvalitná infraštruktúra, pripravenosť a vzdelávanie v oblasti verejného zdravotníctva.

Je preto potrebné najmä posilniť materiálno-technické vybavenie orgánov verejného zdravotníctva, zlepšiť schopnosť úradov komunikovať informačnými systémami, zlepšiť schopnosť verejnosti reagovať na komplexné hrozby infekčných ochorení, realizovať vzdelávanie, pripraviť stratégie, uplatňovať účinné preventívne a represívne programy, ale aj posilniť medzirezortnú spoluprácu.

Dokument obsahuje programy a akčné plány súvisiace so špecifickými cieľmi Národného plánu kontroly infekčných ochorení v SR, ktorý vláda schválila v roku 2019. Zameraný je na národný program prevencie HIV/AIDS, národný imunizačný program, zvýšenie osvety a výchovy k zdraviu vo vzťahu k prenosným ochoreniam, funkčnú sieť národných databáz pre zber a analýzu dát, zníženie výskytu ochorení prenosných krvou a pohlavným stykom, epidemiologické pracoviská pre prevenciu a kontrolu prenosných ochorení a prevenciu nozokomiálnych nákaz.

Ochrana zdravia pri práci s nebezpečnými chemickými faktormi sa má zlepšiť

Ochrana zdravia zamestnancov pri práci sa má zvýšiť. Plánujú sa zmeny týkajúce sa práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý v stredu schválila vláda.

„Reprodukčne toxické látky podobne ako karcinogény a mutagény patria medzi látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy z dôvodu, že môžu mať vážne a nezvratné účinky na zdravie zamestnancov, najmä na pohlavné funkcie a plodnosť dospelých mužov a žien, na laktáciu žien a na vývoj ich potomstva,“ uvádza sa v materiáli.

Návrh novely súvisí s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Účinnosť sa navrhuje od 5. apríla 2024.

Vláda ustanovuje nové hranice chránených oblastí prirodzenej akumulácie vôd

Vláda ustanovuje nové hranice chránených oblastí prirodzenej akumulácie vôd (CHVO). Doterajšie ustanovenie sa tak ruší. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

„Vymedzenie CHVO podľa popisu v uvedených nariadeniach vlády Slovenskej socialistickej republiky v súčasnosti už nie je postačujúce,“ poukázalo ministerstvo životného prostredia. V nariadení sú hranice CHVO ustanovené s presnosťou na parcely katastrálnych území obcí.

„Toto nariadenie vlády bude slúžiť ako podklad na zápis do katastra nehnuteľností. Spracovaný a spresnený priestorový údaj o CHVO vo vektorovej podobe, ktorý bude slúžiť ako jeden z podkladov pri vyhotovení zjednodušeného geometrického plánu, bude zverejnený na webovom sídle Ministerstva životného prostredia SR,“ priblížil rezort.

Nariadenie má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2024.

Vláda chce pokračovať vo výstavbe mosta v Dobrohošti, dofinancovať sa má z VV

Vláda chce pokračovať v projekte výstavby mosta pre peších a cyklistov na maďarskej hranici medzi obcami Dobrohošť a Dunakiliti. Dofinancovať sa má zo zdrojov štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV). Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predpokladá dofinancovanie vyššie ako 5,03 milióna eur. Vládny kabinet o tom rozhodol na stredajšom rokovaní.

„Vychádzajúc zo skutočnosti, že projekt má medzinárodný charakter a jeho základ je daný medzivládnou dohodou Slovenskej republiky a Maďarska, uvedomujúc si možné reputačné riziko SR z hľadiska budúcej implementácie medzinárodných projektov, je VV pripravená pokračovať v projekte s tým, že podnik vyvodí právne dôsledky voči zhotoviteľovi, vyhlási nové verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa spoločného mosta,“ uviedol envirorezort.

Projekt je financovaný z programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeho celková hodnota je viac ako 10,4 milióna eur bez DPH. „Na financovaní výstavby mostného objektu prechádzajúceho cez štátnu hranicu sa podieľa SR a Maďarsko v pomere 50:50, financovanie prístupových komunikácií k tomuto mostného objektu zabezpečuje SR a Maďarsko samostatne, a to podľa miesta výstavby,“ priblížilo MŽP.

Plnenie zmlúv na realizáciu súvisiacich objektov k spoločnému mostu na slovenskej a maďarskej strane prebieha podľa rezortu bez významných problémov. Plnenie zmluvy na realizáciu spoločného mosta je však dlhodobo problematické. Zhotoviteľom spoločného mosta je spoločnosť INGSTEEL. „V súčasnej dobe je zhotoviteľ spoločného mosta vo veľmi výraznom omeškaní so splnením uzlových bodov,“ tvrdí MŽP.

Toto konanie zhotoviteľa malo za dôsledok zníženie spolufinancovania z eurofondov, a to na 2 milióny eur. Tak sa potreba dofinancovania projektu na slovenskej strane zvýšila na takmer 5,03 milióna eur, čo nezahŕňa prípadné ďalšie nároky vyplývajúce zo zmlúv.

Viaceré budovy UNB, UNLP aj internát UK sa majú zrekonštruovať

Viaceré budovy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) sa majú obnoviť. Zrekonštruovať sa má aj historický areál v správe Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Obnovou má prejsť aj budova internátu Mlyny Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Vláda ich v stredu určila ako priamych prijímateľov prostriedkov v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.

V rámci UNB sa má kompletne obnoviť obvodový plášť vybraných budov nemocnice akademika Ladislava Dérera na Kramároch. Na rekonštrukciu infekčného pavilónu má ísť 5,04 milióna eur s DPH. Predpokladaná hodnota obnovy pavilónu geriatrie je vyše 3,4 milióna eur s DPH. Rekonštrukcia polikliniky má zase stáť tri milióny eur s DPH.

Kabinet chce tiež obnoviť vybrané budovy historického areálu UNLP na Rastislavovej ulici v Košiciach. Prevádzkujú sa v nich klinické medicínske pracoviská, pracoviská spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek a chirurgické pracoviská. „Predpokladaná celková hodnota investičného zámeru obnovy vybraných budov areálu Rastislavova je 10,5 milióna eur s DPH,“ uvádza sa v materiáli.

Komplexne sa má zrekonštruovať aj budova výškového bloku A vysokoškolského internátu Mlyny v areáli Mlynskej doline. „Celková predpokladaná hodnota projektu celkovej rekonštrukcie VBA je 7.139.608 eur s DPH. Z uvedenej sumy bola časť aktivít 1. etapy hradená z dotácií zo štátneho rozpočtu vo výške 642.600 eur,“ píše sa v materiáli. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) skonštatoval, že po rekonštrukcii sa zvýši kvalita internátu. „Je to jeden z nevyhnutných predpokladov, aby sme dokázali ponúknuť adekvátne podmienky budúcim študentom vysokých škôl,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády.

Prečítajte si aj