Štvrtok 19. septembra, 2024
Doma vyrobené vianočné ozdoby (foto: Anikó Hanzlová)

Vianočná dielnička: tieto ozdoby vyrobíte s deťmi aj doma

V tomto sviatočnom období sú obchody plné rôznych vianočných ozdôb a dekorácií. Je naozaj jednoduché kúpiť si také, ktoré sa nám páčia a ušetriť tak čas vynaložený na ich výrobu. Možno mi však dáte za pravdu, že niet originálnejšej ozdoby ako tej, ktorú si vyrobíte sami doma. Isteže, nebude presne rovnaká ako tá vyrobená vo fabrike, mnohé by sme doma ani nevedeli vyrobiť, no ide o tú radosť – urobiť si tvorivé dielničky doma. A najlepšie za pomoci kreatívnych detí, ktoré budú šťastím bez seba, že si môžu na stromček zavesiť niečo vlastnoručne vyrobené. 

Výroba dekorácií a ozdôb si vyžaduje čas, no ak máte chuť a chcete sa s deťmi zabaviť, môžete si doma za sprievodu príjemnej hudby vytvoriť niekoľko ozdôb na stromček. Tak ako my dospelí, aj deti majú radi tvorenie, dokážu venovať tomuto procesu plnú pozornosť a nakoniec majú veľkú radosť z výsledku svojej práce. Často si ich vážia oveľa viac, než tie ostatné.

Z vianočného tvorenia sa môže stať každoročná tradícia. Nemusí ísť iba o tvorbu ozdôb na stromček či výrobu dekorácií, môžete si spolu vyrobiť pohľadnice pre celú rodinu alebo obrázok na stenu. V tomto článku vám ponúkame niekoľko nápadov na jednoduché vianočné ozdoby na stromček. K ich výrobe vám stačí aj obyčajný kartónový papier. K niektorým stačí kúpiť základný drevený polotovar v kreatívnych potrebách a už ho len vymaľovať a dozdobiť. 

Táto forma ozdôb sa teší veľkej popularite najmä u rodičov s deťmi. Ozdoby sa zároveň stanú milou spomienkou na detstvo a nesú so sebou ten najkrajší odkaz – spoločne strávený rodinný čas. Ak si ich odložíte, môžu vám neustále prinášať radosť a každým rokom si môžete svoju zbierku vlastnoručne vyrobených ozdôb rozširovať. Napokon, deti rastú rýchlo. Ani sa nenazdáte a za chvíľu sa okrem spomienok stane z ozdôb jediný hmatateľný dôkaz spoločne stráveného času a rodinnej pohody. Možno si aj vy uchovávate zo svojich detských čias najmilšiu ozdobu z vianočného stromčeka, aby ste ju mohli odovzdať deťom ako rodinný poklad a spomienku na staré časy. 

Papierové krúžky

Z obyčajného kartónového papiera vystrihnete krúžky, ktoré ste si vopred nakreslili kružidlom. Zafarbíte ich temperkami a po usušení farby prilepíte na okraj jutovú šnúru. Urobíte dierku na uchytenie na stromček (my sme použili dierkovač) a na hotovú ozdobu si môžu deti namaľovať vlastný obrázok, alebo do stredu nalepia vianočnú nálepku.

Drevené vianočné gule

Síce sú ploché, no dajú sa skutočne kreatívne vyzdobiť a na stromčeku vyniknú.

Na tie potrebujeme drevené polotovary z akéhokoľvek kreatívneho obchodu – základom je samotný drevený výrezok gule a ďalšie malé výrezky s vianočnými motívmi na dozdobenie: zvončeky, sobíky, vločky. Potom si len zafarbíme temperkami základ, my sme použili aj krajku do stredu, ktorú sme nalepili obyčajným lepidlom herkules. Dozdobili sme nalepením malých výrezkov a nakoniec pridali jutovú šnúru na zavesenie.

Vianočný sobík z odtlačku detskej dlane

Temperkou zafarbíme detskú dlaň na bielo, urobíme odtlačok a po uschnutí nakreslíme sobíkovi oči, červený nos a ústa. Ako parôžky vystrihneme z farebného papiera motív pripomínajúci rohy soba a nalepíme zozadu na odtlačok ruky medzi prsty. Urobíme dierku na zavesenie, pridáme šnúru a ďalšia detská ozdoba sa na nás môže hrdo pozerať zo stromčeka.

Papierové gule 

Môžu sa vyrobiť z výkresu či obyčajného bieleho papiera (aj z farebného).

Na preložený papier sa nakreslí polkruh so strieškou na zavesenie. Na jednu papierovú ozdobu potrebujeme 10 – 12 vystrihnutých polkruhov, ktoré budeme lepiť jednu za druhou na seba (preložená časť smeruje doľava). Medzi zloženými papiermi vznikne miesto na nalepenie šnúry, na ktorú sa ozdoby zavesia a potom sa iba zlepia dve strany dokopy, kruh sa uzatvorí a je hotový.

Krúžky obalené vlnou 

Stačí si vystrihnúť kartónový papier, začiatok vlny nalepiť a už len omotávame až do konca. Vyžaduje si to plnú pozornosť, aby sa nevynechal ani kúsok prázdneho miesta. Ešte pridáme šnúru na uchytenie a máme hotovo. Výsledok celkom poteší, vyzerá ako skutočná ozdoba na strom. Farbu si môžete vybrať, akú chcete. Ak vám ostali drevené výrezky, pokojne ich nalepte na krúžky (najlepšie tavnou pištoľou). 

Prečítajte si aj