Štvrtok 19. septembra, 2024
Úžasný úkaz na včerajšej oblohe (Foto: FB / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ))

Neuveríte, aká krása bola cez víkend nad Tatrami! Toto možno zažijete len raz za život

Včera v poobedných hodinách nad Popradskou kotlinou široká odborná i laická verejnosť pozorovala fenomén známy ako oblak lenticularis. Úkaz sa na oblohe vyskytoval niekoľko hodín. Tento nezvyčajný typ oblaku na nebi bez pohybu stojí a v priebehu času modifikuje svoju podobu. Lentikulárne mraky sa nazývajú podľa ich efektného tvaru. Lenticularis v latinčine znamená šošovka, ktorú pripomínajú.

Takéto oblaky vznikajú tzv. orograficky – to znamená vďaka nerovnostiam zemského povrchu. Keď vzduch prúdi blízko povrchu Zeme, prirodzene sa stretáva s prekážkami. Môžu to byť hory, kopce, ale aj stavby ako vysoké budovy, priehrady atď. Keď vzduch narazí na podobné prekážky, môžu vznikať vzdušné víry alebo určité turbulencie.

Vzduch je potom vytlačovaný nahor a pri stúpaní sa ochladzuje. Keď dosiahne určitú výšku a je ochladený na určitú nízku teplotu (pod tzv. rosný bod), dochádza ku kondenzácii vodnej pary. Takto potom vzniká oblak. Za určitých vhodných podmienok sa môžu v blízkosti hrebeňa hôr vytvárať dlhé reťazce lentikulárnych mrakov.

Lentikulárne mraky majú byť taktiež odpoveďou na niektoré hlásenia UFO, keď ich ľudia vďaka nezvyčajnému zjavu považovali za neidentifikovaný lietajúci objekt. Pretože sa spravidla netvoria v nízko položených alebo rovinatých terénoch, mnoho ľudí ich nikdy predtým nevidelo a nevedia, že také niečo môže existovať.

Prečítajte si aj