Štvrtok 19. septembra, 2024
Parná lokomotíva Gontkulák (Foto: FB / Oravská lesná železnica)

„Polárny expres“ na Slovensku? Nechajte sa okúzliť unikátnou lokomotívou na Orave (+Video)

Ak ste videli vianočnú klasiku Polárny expres, na palube ktorého sa podáva horká čokoláda a dym z parnej lokomotívy stúpa po zasneženej krajine do výšky, určite vás poteší, že za podobnou turistickou atrakciou nemusíte chodiť vôbec ďaleko.

Oravská lesná železnica uverejnila na svojej facebookovej stránke jedinečné fotografie pripomínajúce scény zo známej rozprávky Polárny expres, na ktorých si parná lokomotíva razí cestu zasneženým lesom. Poskytla tiež informáciu pre všetkých nadšencov a záujemcov o zimnej prevádzke tejto obľúbenej turistickej atrakcie. Jazdu rozprávkovým lesom si môže verejnosť vychutnať v období od 27. – 31.12.2023 a od 2. – 7. 1. 2024 na dieselovej lokomotíve.

Dieselová lokomotíva (foto: FB / Oravská lesná železnica)

Na Mikuláša sa mohli deti previezť parnou lokomotívou Gontkulák, pripomínajúcou Vianočný expres. Naposledy naposledy jazdila v roku 2012. Vyrobili ju v Prahe v roku 1928 a premáva počas vybraných podujatí.

Lokomotíva si razí cestu zasneženým lesom (Foto: FB / Oravská lesná železnica)

Železnica slúžila pôvodne na zvážanie vyťaženej drevnej hmoty. Ako píše na svojej stránke Oravské múzeum, „je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete a je unikátnou technickou pamiatkou.“

Vlaky vyrážajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník, v ktorej nájdete parkovisko i zázemie železnice. Okrem predaja cestovných lístkov a suvenírov ponúka stanica vnútorné aj vonkajšie expozície dokumentujúce život lesnej železnice. Deti sa potešia detskému ihrisku a návštevníci sa môžu pokochať pohľadom na pávy.

Na vrcholovú stanicu Sedlo Beskyd, kde vlak urobí prestávku, sa dostane za 15-20 minút po zhruba troj kilometrovej trati, uvádza Oravské múzeum.

Výstavba železničnej trate siaha do roku 1918, kedy bola maďarskou firmou postavená trať s rozchodom 760 mm. Na výstavbe sa podieľali aj talianski vojnoví zajatci. Stanica Tanečník, v ktorej sa dnes nachádza areál múzea Oravskej lesnej železnice, bola postavená v roku 1926. Železnica bola počas rokov neraz poškodená. Stalo sa tak počas bojov v SNP a neskôr kvôli živelnej pohrome. Parná lokomotíva Gontkulák radiaca sa medzi technické unikáty, začala podľa Oravského múzea na trati železnice premávať v roku 2011.

Video:

Prečítajte si aj