Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: PhotoMIX Company / pexels)

Cez tieto internetové stránky darčeky radšej nekupujte!

Pred Vianocami už tradične prichádza obdobie nákupnej horúčky. Ľudia sa naháňajú mestom, tlačia sa v obchodoch, prehŕňajú sa regálmi a snažia sa nájsť ten najlepší darček pre rodinu a priateľov. Pre niekoho zábava, pre iného trápenie, avšak pod stromček niečo priniesť treba.

Je tu však ešte jedna možnosť. Možnosť moderná, ktorú priniesla moderná doba. Nakupovanie online. Z pohodlia domova sa dá zabezpečiť v podstate všetko potrebné pre každého. „Naklikáš, zaplatíš, vyzdvihneš. Ibaže…“ píše na svojej oficiálnej Facebookovej stránke Polícia Slovenskej republiky.

„Internetové obchody sú síce dobrým sluhom, no ľahko sa môžu stať zlým pánom. Na rozdiel od tradičných nákupov v kamenných predajniach totiž internetové nákupy so sebou prinášajú nemalé riziká. V tom „lepšom“ prípade vám môže pribudnúť starosť so zlým, rozbitým či nefunkčným darčekom. V tom najhoršom prídete o peniaze a darčeka sa vôbec nedočkáte,“ varujú policajti.

Odborníci odporúčajú na prekontrolovanie hodnovernosti stránky zvážiť niekoľko krokov:

1. Skontrolujte, kde nakupujete. Stránka môže vyzerať úplne ako originál, no nie je ním. Stačí ak má internetová adresu pozmenenú koncovku – napríklad namiesto .com má .sk alebo naopak.

2. Prezrite si informácie o firme zverejnené na ich stránke. Viete nájsť adresu ich sídla, kontaktný email alebo telefón? Ak nie, radšej choďte inde.

3. Neskočte ľahko na výrazne nižšiu cenu oproti iným obchodom za rovnaký výrobok. Radšej si ešte prezrite recenzie od iných zákazníkov. Ideálne nie tie, čo si obchod napísal pod rôznymi menami sám.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) na svojej webstránke zverejnila zoznam e-shopov, v ktorých považuje nakupovanie za rizikové. Tieto obchody nedodržiavajú niektoré zákonné povinnosti. Pre zákazníka je náročné dodatočne si od nich vymáhať svoje spotrebiteľské práva. Zoznam má len odporúčací charakter a v žiadnom prípade nejde o úplný zoznam rizikových e-shopov. SOI vyzýva potenciálnych kupujúcich, aby svoj nákup na týchto stránkach dôsledne zvážili.

„V zozname sú uvedené rôzne stránky, od e-shopov registrovaných v zahraničí, kde nie je možné uskutočniť kontrolu dodržiavania zákonných povinností, až po stránky, ktoré fungujú iba ako sprostredkovateľ tovaru pre iné spoločnosti alebo tie, ktoré vám tovar nedodajú a svojich práv sa od nich dožadujete zbytočne,“ vysvetľuje Polícia Slovenskej republiky.

ZOZNAM rizikových e-shopov zverejnených na stránke Slovenskej obchodnej inšpekcie:

– rightdeal.sk

mancini.sk

urbantrend.sk

nakupuj123.sk 

bonky. sk

suprisimo.sk

– booho.sk

– finlando.sk

– rayray.sk

– fashy.sk

– gigastore.sk

– zozu.sk

– lunzo.sk

– shopolo.sk

– huglo.sk

– alabo.sk

-mobiluj.sk

– eleganceshop.sk

– autoelektrony.sk

– viagogo.sk

– chyza.sk

– rajpradla.sk

– zasielkonos.sk

– fashionline.com

– jordanshoes.com

– moletka.eu svet-siat.eu vip-moda.eu

– perfektna.sk

– kociky-leja.sk

– elekroeldo.sk

– sunsea.sk

Prečítajte si aj