Štvrtok 19. septembra, 2024
Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová odchádza z Downing Street 10 po zasadnutí vlády 13. júna 2023 v Londýne. (Daniel Leal/AFP via Getty Images)

Británia: Kvôli radikálnym klimatickým aktivistom má polícia uľahčené zásahy proti demonštrantom

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová oznámila, že po odhlasovaní kontroverzného zákon proti protestom má teraz polícia k dispozícii „celý arzenál právnych nástrojov“ na riešenie „militantných“ demonštrantov. Zákon dáva policajtom väčšie právomoci zasahovať pri blokádach ciest, tunelov či čerpacích staníc.

Ministerka vnútra v stredajšom prejave pred Výborom pre vnútorné záležitosti uviedla, že odteraz očakáva rýchlejšiu reakciu polície voči tým, ktorí prinášajú „utrpenie a chaos väčšine ľudí dodržiavajúcich zákony“.

„Som neuveriteľne frustrovaná, keď vidím scény militantných aktivistov, sebeckých demonštrantov, narúšajúcich cestu ľudí do práce, do školy, čido nemocnice, a to nemôžeme pripustiť,“ povedala v stredu politička.

Člen radikálnej ekologickej skupiny Just Stop Oil po postriekaní výkladu autosalónu Aston Martin v centre Londýna, 16. októbra 2022 (ISABEL INFANTES/AFP via Getty Images)

Túto taktiku používajú protestné skupiny ako Extinction Rebellion, Just Stop Oil a Insulate Britain, ktoré volajú po zastavení ťažby ropy a plynu. Najaktívnejšia je v tomto smere aktivistická organizácia Just Stop Oil, povestná vandalskými činmi, ako je poliatie obrazu Vincenta van Gogha v Národnej galérii, zamazanie sochy kráľa Karola III. v múzeu Madame Tussauds, narúšanie futbalových zápasov a postriekanie budov tajnej služby MI5, centrálnej banky a ďalších inštitúcií.

Najväčšiu nevôľu verejnosti si však hnutie vyslúžilo každodenným blokovaním dopravných komunikácií v hlavnom meste, ktoré trápi nielen samotných vodičov, ale aj pasažierov mestských autobusov. Emócie sa vyhrocujú najmä v čase rannej špičky, keď sa ľudia ponáhľajú do práce.

Aktivisti neplánujú ustúpiť, pokiaľ sa vláda nepodvolí ich požiadavkám a nezastaví ťažbu všetkých fosílnych palív. Ako zistili britskí reportéri denníka The Epoch Times, skupina Just Stop Oil je financovaná organizáciou Fond klimatickej pohotovosti, ktorá minulý rok získala 300 000 dolárov od neziskovej organizácie Hillary Clintonovej s názvom Spoločne vpred (Onward Together). Celkovo získala organizácia Just Stop Oil od Fondu klimatickej pohotovosti  1,1 milióna dolárov a jedná sa tak o najväčšieho príjemcu finančných darov od tejto organizácie.

Ministerka Bravermanová uviedla, že protesty Just Stop Oil stáli políciu „milióny libier“. „Myslím, že len za posledných šesť týždňov je to približne 156 prípadov a incidentov s protestujúcimi,“ uviedla politička a dodala, že „na zabezpečenie týchto protestov bolo použitých 13 000 policajných zásahov“ a došlo k stovkám zatknutí.

Personál a člen rugbyového tímu vynášajú protestujúceho zo skupiny Just Stop Oil, ktorý vnikol na ihrisko počas finále Gallagher Premiership v rugby medzi Saracens a Sale Sharks na štadióne Twickenham v Londýne 27. mája 2023. (Mike Hewitt/Getty Images)

Ministerka vnútra tiež uviedla, že polícia sa sama obrátila na vládu so žiadosťou o pomoc. „Myslím, že nás požiadali o lepšieobjasnenie zákona, aby pochopili, kde je hranica.“ Podľa jej slov je to teraz polícii jasné a je „oprávnená rázne reagovať“.

Nová legislatíva zníži hranicu toho, čo sa považuje za „závažné narušenie“ života v obci a zmení jeho definíciu z „významného“ a „dlhodobého“ na „nemalé“. Umožní tiež policajtom zohľadniť „akékoľvek kumulatívne narúšanie“ v dôsledku opakovaných protestov.

Nové predpisy nadväzujú na zákon o verejnom poriadku prijatý minulý mesiac, ktorý tiež dáva polícii väčšie právomoci na potláčanie protestov považovaných za rušivé.


Z anglického originálu preložil, upravil a doplnil Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj