Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Valeria Vinnik / Pexels)

Pokračujte v koledovaní! Prečo by sme mali ignorovať bizarné varovania o negatívnom vplyve Vianoc (Komentár)

Je zrejmé, že kresťanské zvyky sú vo verejnom priestore čoraz menej vítané a ľavica si vytvorila osobitnú averziu voči sláveniu Vianoc.

Americký historik Paul Kengor obšírne zdokumentoval rané básne a hry Karla Marxa, ktoré sa  „hemžia zmluvami s diablom, samovražednými paktmi, násilím, pomstou, ohňom, zúfalstvom, deštrukciou a smrťou“.

Marx nenávidel Boha a Marxovi žiaci už viac ako storočie vedú vojnu proti náboženstvu. V hypersekulárnej sfére, ktorú zosnulý páter Richard Neuhaus opísal ako „holý verejný priestor“, sa ľavica stále hlboko obáva o prežitie kresťanstva.

V posledných mesiacoch sa zdá, že kanadské ministerstvo národnej obrany sa usiluje o zákaz modlitieb v Deň prímeria a nedávna správa Komisie pre ľudské práva označila Vianoce za rasistický sviatok „zakorenený v histórii kanadského kolonializmu“.

Pred niekoľkými dňami tisíce študentov amerických univerzít pochodovali s antisemitskými, „červeno-zelenými“ islamsko-marxistickými davmi, ktoré narušovali slávnostné rozsvietenie vianočných stromčekov v amerických mestách.

Útoky na židovsko-kresťanskú kultúru zatiaľ nemajú plnú podporu progresívnych politikov. Avšak légie akademikov, prebudených profesionálov a štátnych predstaviteľov jasne razia protináboženskú cestu pre naše politické elity.

Kampaň proti vianočnej hudbe

Sekulárni progresívci sa už desaťročia snažia očistiť verejný priestor od kresťanstva a jedným z ich najbizarnejších tvrdení je, že vianočná hudba škodí nášmu duševnému zdraviu.

Britská psychologička Linda Blairová pred niekoľkými rokmi varovala, že počúvanie vianočnej hudby môže poškodiť našu psychickú pohodu, pretože vyvoláva pocity stresu. Podľa nej vianočné piesne vyvolávajú myšlienky na veci, ktoré sa cítime byť povinní urobiť počas vianočného obdobia, napríklad nakupovanie darčekov alebo plánovanie rodinnej večere.

Blairovej tvrdenia sa už niekoľko rokov objavujú na prvých stránkach spravodajských médií. V novembri 2017 sa článok v CBS News začal slovami: „Vianočná hudba si môže vybrať svoju psychickú daň, tvrdí psychológ“. O niekoľko dní sa podobná správa objavila aj na Fox News: „Vianočná hudba škodí vášmu duševnému zdraviu, tvrdí britský psychológ“.

Tie isté iracionálne varovania sa opakujú rok čo rok. Titulok na Fox 32 Chicago znel: „Vianočná hudba môže nepriaznivo ovplyvniť vaše duševné zdravie, tvrdí psychológ“.

V polovici decembra 2021 publikácia Britskej psychologickej spoločnosti vyzvala ľudí, aby sa zamerali na budovanie „nových tradícií a spôsobov osláv“, keďže covid-19 vrhá „neistotu na tradičné vianočné plány“. V januári 2022 v stĺpčeku Psychology Today londýnsky konzultant psychiater Raf Euf uviedol: „Vianoce sa skončili. Aká úľava! Vynútené šťastie zimných sviatkov môže byť pre mnohých stresujúce“.

V nedávnom vydaní časopisu Psychology Today Raymond Leone, riaditeľ lekárskej muzikoterapie, opísal „vzťah lásky a nenávisti k vianočnej hudbe“ a tvrdil, že „vianočná hudba nám môže byť niekedy nanútená“.

Keď sa tento rok objavili podobné sezónne obavy, bolo to opäť déjà vu. Spisovateľka Rosalind Ryanová v rubrike „Zdravie“ v časopise Business Insider tvrdila, že „existuje dôvod, prečo vás niektoré vianočné piesne rozplačú“. Ďalej tvrdila, že vianočné piesne „môžu byť napísané určitým spôsobom, aby vyvolávali pocity smútku“.

V novembri kresťanský prispievateľ Fox News Raymond Arroyo konečne spracoval všetky tieto hlúpe obvinenia s opovrhnutím, ktoré si zaslúžia. „Sú tu ‚šmejdi‘, ktorí chcú len zhadzovať všetko, čo len trochu zaváňa Bohom alebo vierou,“ hlásal z ulíc New Yorku.

Vianoce sľubujú pokoj, nie traumu

Je zrejmé, že kresťanské zvyky sú na verejnom priestranstve čoraz menej vítané a ľavica si voči sláveniu Vianoc vypestovala osobitný odpor.

V posledných rokoch zažívajú bežní Severoameričania značné ťažkosti. Rozumní ľudia však za svoje ťažkosti nevinia opakované hranie piesne „Veselé Vianoce“.

Skutočný zdroj nášho stresu spočíva v katastrofálnej sociálnej a hospodárskej politike, ktorú zaviedli pomýlení neomarxistickí ideológovia.

Väčšinu občanov oveľa viac ako vianočná hudba znepokojujú bezbrehé výdavky, priepustné hranice, vysoké ceny energií, premrštené ceny potravín, rozpad rodín, tábory bezdomovcov, bezprecedentná úroveň kriminality, volebné podvody, skorumpovaní politici, rasová segregácia, zlyhávajúce školstvo, násilie davov a cenzúra.

Po stáročia znamenali Vianoce viac než len formálnu oslavu teologickej udalosti. Advent a dvanásť dní Vianoc sú slávnostné príležitosti, ktoré sa zameriavajú na narodenie Ježiša v Betleheme a príchod mudrcov, ktorí spoznali malého Ježiša a ponúkli mu dary.

K Vianociam patria sviatky, rodinné stretnutia, koncerty, dobrá nálada, rozdávanie darčekov a, samozrejme, počúvanie duchovnej hudby. Je to príležitosť podeliť sa o lásku k Bohu a prirodzenú náklonnosť k blížnym.

Niekedy sa náboženské zvyky môžu stratiť v príliš veľkom množstve extravagantných podujatí a večierkov. Vianoce však vždy slúžia na obnovenie nášho ducha lásky a pripomínajú nám naše povinnosti nasýtiť hladných, obliecť chudobných, odpustiť vinníkom, starať sa o chorých, milovať svojich protivníkov a dávať druhým to, čo chceme, aby oni dávali nám.

Tento rok budeme sláviť Vianoce vo Walese a s veľkým potešením plánujeme zúčastniť sa na bohoslužbe kolied v 1500 rokov starej katedrále v Newporte, či už nám to Britská psychologická spoločnosť odporúča alebo nie.

Prozreteľný páter Richard Neuhaus bol pevne presvedčený, že prežitie skutočne slobodných spoločností závisí takmer výlučne od toho, či budeme naďalej čerpať z filozofie a hodnôt židovsko-kresťanskej tradície.

Prísľubom Vianoc je pokoj a dobrá vôľa, nie zúfalstvo a psychická trauma.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory Epoch Times.

Pôvodný článnok

Prečítajte si aj