Štvrtok 19. septembra, 2024
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Rastislav Chovanec (vpravo) a námestník ministra zahraničných vecí Kazachstanu Roman Vasilenko (vľavo) (Zdroj: mzv sk)

Slovensko pokračuje v prehlbovaní vzťahov a spolupráce s Kazachstanom

V Bratislave sa uskutočnilo ďalšie kolo ekonomicko-diplomatických konzultácií s Kazachstanom. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Rastislav Chovanec a námestník ministra zahraničných vecí Kazachstanu Roman Vasilenko v pondelok 11. decembra 2023 prerokovali široký okruh otázok bilaterálnych vzťahov s dôrazom na obchodno-ekonomickú spoluprácu. Na doterajšie partnerstvo a ďalšie možnosti spolupráce nadviaže podnikateľská misia do Kazachstanu, ktorú plánuje slovenská strana uskutočniť v priebehu budúceho roka. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

Kazachstan patrí podľa podnikateľských zväzov a obchodných komôr medzi popredné regióny záujmu. „Slovenská republika chce s Kazachstanom prehĺbiť vzťahy a začať intenzívnejšiu kooperáciu. Výrazný potenciál vidíme hlavne v oblasti obranného priemyslu a moderných technológií,“ potvrdil Rastislav Chovanec.

Námestník ministra zahraničných vecí Kazachstanu Roman Vasilenko (uprostred) (Zdroj: mzv.sk)

Štátny tajomník R. Chovanec zároveň spoločne s námestníkom ministra R. Vasilenkom vyjadrili podporu vzájomným kandidatúram do medzinárodných inštitúcií a tiež Organizácie spojených národov.

Slovenský export do Kazachstanu dosiahol za prvých deväť mesiacov tohto roku úroveň 72,7 miliónov eur, hlavnou vývoznou položkou boli osobné automobily a ich súčiastky. V Kazachstane navyše úspešne pôsobia tri desiatky spoločností so slovenskou účasťou. Oba štáty sú pripravené rozšíriť spoluprácu do ďalších oblastí.

Prečítajte si aj