Štvrtok 19. septembra, 2024
Koordinátor strategickej komunikácie Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby počas tlačového brífingu v Bielom dome vo Washingtone, 6. júna 2023 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Bidenova administratíva potvrdila existenciu čínskej špionážnej základne na Kube, vinu zvaľuje na Trumpa

12. júna Biely dom vyhlásil, že čínska špionážna základňa na Kube sa neobjavila len nedávno a pochádza z obdobia, keď bol prezidentom Donald Trump.

Počas tlačového brífingu v Bielom dome hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby potvrdil, že Bidenova administratíva si je vedomá schopností Číny v oblasti  získavania spravodajských informácií na Kube a berie ich vážne.

„Nemôžeme zachádzať do prílišných podrobností o našom vlastnom úsilí kontrarozviedky. Ako sme informovali cez víkend, nie je žiadnou novinkou, že Čína sa snaží nadobudnúť určité schopnosti pri získavaní spravodajských informácií na Kube,, a že túto záležitosť berieme vážne od prvého dňa, keď sme nastúpili do úradu,“ povedal Kirby.

Tento komentár nadväzoval na informácie v médiách, že od roku 2019 Peking prevádzkoval špionážnu základňu na odpočúvanie na Kube. Biely dom aj Pentagon predtým popreli tvrdenia, že Čína nedávno uzavrela s Kubou „tajnú dohodu“ o vybudovaní špionážnej základne, o čom ako prvý napísal denník The Wall Street Journal.

Správa citovala anonymné zdroje, v ktorých sa uvádza, že Peking súhlasil so zaplatením miliardy dolárov za možnosť vybudovať špionážne zariadenia na Kube v dosahu Spojených štátov. Kirby vyhlásil, že správa je nepresná, pričom neuviedol, čo konkrétne považuje za nepresné.

Minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že Trumpova administratíva neurobila dosť pre to, aby zabránila Číne v čoraz väčšom získaní spravodajských informácií v zahraničí.

Čína zmodernizovala svoje zariadenia na ískavaniespravodajských informácií na Kube ešte v roku 2019, povedal Blinken novinárom. „Vyhodnotili sme, že napriek povedomiu o snahách vybudovať základňu a niektorým pokusom o riešenie tejto otázky za minulej vlády sme v tejto otázke nedosiahli dostatočný pokrok a že potrebujeme priamejší prístup,“ povedal Blinken.

„A presne týmto prezident Biden poveril svoj tím, aby sa touto výzvou zaoberal,“ dodal minister zahraničných vecí.

Trump obviňuje Bidena

Trump na svojom účte na sociálnej sieti Truth obvinil z existencie čínskej špionážnej základne na Kube Bidenovu administratívu. „V skutočnosti Čína práve prevzala kontrolu nad Kubou. Za Trumpovej vlády by sa to nikdy nestalo!“ napísal 12. júna. 

John Ratcliffe, riaditeľ Národnej spravodajskej služby za Trumpovej vlády poprel, že by za Trumpovej vlády existovalo na Kube čínske špionážne zariadenie. 

„Je to jednoducho absurdné, a tak ako v prípade špionážneho balóna uvidíte, že predstavitelia Trumpovej administratívy vystúpia a povedia: „To jednoducho nie je pravda.“ Stratégiou Bidenovej administratívy je popierať to tak dlho, kým sa to už nebude dať poprieť a potom nájsť spôsob, ako z toho obviniť Trumpovu administratívu,“ povedal Ratcliffe pre Fox News.

Keď sa na to novinári opýtali Kirbyho, povedal, že špionážne vybavenie pochádza ešte z čias predchádzajúcej administratívy. „Nie je to obvinenie. Je to pravda. A myslíme si, že predchádzajúca administratíva by mala rovnaký prístup k týmto spravodajským informáciám ako my,“ povedal Kirby.

Zmätok okolo špionážnej základne

Bidenova administratíva poskytla denníku Wall Street Journal rozporuplné reakcie, ktoré počas víkendu spôsobili zmätok.

Kirby vzhľadom na citlivú povahu informácií vyhlásil, že Biely dom nemôže ísť do väčších podrobností. „ Ako sme povedali, pôvodná správa bola nepresná. A my sme urobili to najlepšie, čo sme v tom čase mohli, aby sme boli čo najviac ústretoví,“ vysvetlil.

„Je hanebné myslieť si, že je v poriadku pustiť takéto informácie do verejného obehu. To, že sme poskytli niektoré upresňujúce informácie o niekoľko dní neskôr, by sa nemalo brať ako nejaké ústupky“ dodal politik.

Kirby tiež uviedol, že Bidenova administratíva podnikla kroky v snahe zmierniť riziká, ktoré predstavujú aktivity Pekingu. „Sme presvedčení, že môžeme i naďalej chrániť naše štátne tajomstvá a že môžeme i naďalej náležite brániť našu krajinu.“


Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj