Štvrtok 19. septembra, 2024
Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka 23. novembra 2023 v Bratislave. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Kto je podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga? (Analýza)

Peter Žiga bol v októbri 2023 v tajnom hlasovaní zvolený 88 poslancami Národnej rady SR za podpredsedu parlamentu.

Peter Pellegrini, stranícky šéf, k nominácií P. Žigu za podpredsedu parlamentu uviedol: „Je to seniorný poslanec, dvojnásobný minister. Človek, ktorý ovláda fungovanie parlamentu a dáva teda logiku, že sme nominovali najskúsenejšieho poslanca a najskúsenejšieho politického predstaviteľa.”

Bývalá podpredsedníčka NRSR, v súčasnosti europoslankyňa, Lucia Ďuriš Nicholsonová vníma nomináciu P. Žigu ako „hanbu”: „Je to hanba pre krajinu. Najmä, ak bude reprezentovať Slovensko smerom navonok. Je to vec, ktorá ho bude sprevádzať, kamkoľvek pôjde,” uviedla Ďuriš Nicholsonová v podcaste pre aktuality.sk.

Spolu s P. Žigom sa podpredsedom parlamentu stal Ľuboš Blaha za stranu Smer-SD, Andrej Danko za SNS a Michal Šimečka (líder Progresívneho Slovenska). Podpredsedovia NR SR zastupujú predsedu NR SR (v súčasnosti Peter Pellegrini) v činnostiach a úlohách, ktorými ich poverí. Podpredseda NR SR tak môže napríklad zastupovať predsedu NR v zahraničí.

Skúsený politik Smerohlasu

Je faktom, že Peter Žiga patrí medzi dlhodobo a konštantne účinkujúcich politikov politickej scény na Slovensku. Takmer 15 rokov politického života Petra Žigu je spojených s politickou stranou Smer – SD, v ktorej zbieral svoje skúsenosti a vďaka ktorej sa dostal do najvyšších politických kruhov. Vo voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca NR SR. 

Počas prvej vlády Róberta Fica (2006 – 2010) vykonával funkciu štátneho tajomníka na Ministerstve hospodárstva SR. V roku 2010, počas vlády I. Radičovej, bol Peter Žiga opäť zvolený do NR SR ako poslanec SMER – SD a stal sa predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. Keďže Radičovej rozhodnutie spojiť hlasovanie o posilnení dočasného eurovalu s hlasovaním o dôvere vlády napokon viedlo k predčasným parlamentným voľbám, v roku 2012 bol Peter Žiga opätovne zvolený za poslanca politickej strany Smer-SD v poradí už druhej Ficovej vlády (2012 -2016) a bol menovaný za ministra životného prostredia. 

V tretej vláde Róberta Fica sa Peter Žiga stal ministrom hospodárstva. Po voľbách v roku 2020 sa opätovne stal poslancom SR za Smer – SD, avšak v júni toho istého roku spolu s ďalšími desiatimi poslancami materskej strany Smer – SD uskutočnil presun za Petrom Pellegrinim do novovytvorenej strany Hlas – SD, v ktorej je aktuálne aj členom predsedníctva. 

Strana Hlas – SD sa snažila dištancovať od niekdajších káuz Smeru a vytvárať nový spôsob sociálno – demokratickej politiky. Peter Pellegrini ako dôvod odchodu uviedol: „Chcem predísť vnútrostraníckym ruvačkám a pozičným hrám, preto sa vzdávam postu podpredsedu strany SMER-SD (ktorý mu R. Fico ponúkol). Svoju ďalšiu budúcnosť už nevnímam ako potenciálny predseda Smeru. Zanechávam značku a politickú stranu jej otcovi zakladateľovi. Sú to dva svety, ktoré sa nemôžu spojiť a ťažko môžu fungovať za jedným stolom.”

Robert Fico zhodnotil presun jeho bývalých členov nasledovne: „Je zvláštne, že tieto tzv. „nové tváre” v politike som pred 20 rokmi učil abecede politiky. Držali sa ma silno za ruku rovnako, ako keď ide dieťa prvýkrát do školy, a keď robí prvé nesmelé kroky.” 

Profil Petra Žigu mimo politiky

Peter Žiga sa narodil 27. júla 1972 v Košiciach. Je ženatý, otcom dvoch detí.

Vysokoškolské štúdium strávil na Ekonomickej univerzite v Bratislave so sídlom v Košiciach so špecializáciou na Podnikové hospodárstvo a svoju dizertačnú prácu obhájil na Technickej univerzite v Košiciach. Ovláda tri cudzie jazyky – anglický, nemecký a ruský. Po ukončení štúdia pôsobil ako zástupca, riaditeľ aj štatutár v niekoľkých slovenských i zahraničných spoločnostiach. 

Podľa informácií v ORSR ide o slovenské spoločnosti ako napr. Taper, Credin, alebo FINAN, s.r.o.,v ktorých je dodnes spoločníkom. Prvá menovaná spoločnosť Taper, ktorú síce Peter Žiga nemanažuje, ale vlastní, patrí k najväčším obchodníkom s drevom na Slovensku. Na to, že sa jej začalo dariť práve v období, keď sa Peter Žiga dostal do vysokej politiky a stal sa štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva a následne šéfom rezortu životného prostredia, poukázal Ivan Haluza v článku TREND

Krycí názov drevo”

V roku 2018 informoval TREND  o výsledkoch daňovej kontroly, ktoré konštatovali porušenia zákonov a navrhovali dorúbiť spoločnosti Taper DPH za niekoľko stoviek tisíc eur. Firma Taper sa proti výsledkom daňovej kontroly odvolala. P. Žiga obhajoval povesť Taperu tým, že sa mala stať obeťou pochybného dodávateľa. 

Spoločnosť Taper sa objavila aj v reťazci 60 podozrivých firiem, ktoré mali fiktívnymi obchodmi pripraviť štát na DPH o milióny eur. Národná kriminálna agentúra v roku 2021 (NAKA) počas výkonu zaisťovacej akcie s krycím názvom Drevo tak zasahovala aj v sídle spoločnosti Taper. 

TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Peter Žiga tvrdil, že spoločnosť Taper sa v tomto prípade stala obeťou a je v pozícii poškodeného. Vtedajší asistent poslanca NR SR Petra Žigu, Maroš Stano pre TASR k situácií uviedol: „Je dávno všeobecne známe, že spoločnosť Taper neriadi od vstupu do politiky v roku 2006. Okrem toho spoločnosť už predsa dlhodobo spolupracuje s políciou, pretože sa sama stala obeťou podvodu. Plní si všetky svoje povinnosti voči štátu, čo preverilo množstvo kontrol.“

Obvinenie z podplácania

Koncom kalendárneho roka 2020 polícia obvinila P. Žigu z podplácania. Usvedčiť z korupcie ho podľa dennikn mala Monika Jankovská. Rovnakými informáciami disponovala aj televízia JOJ, ktorá uviedla, že úplatkom mal byť zabezpečený priaznivý rozsudk na Najvyššom súde v spore štátu o elektráreň Gabčíkovo. Ako uviedla TV JOJ „ v hre bola astronomická odmena pre advokáta štátu Radomíra Bžána – takmer 70 miliónov eur, ktorá nakoniec vyplatená nebola. Priateľské vzťahy medzi Bžánom a Jankovskou prezradila Kočnerova Threema. ”

Strana Hlas sa za P. Žigu postavila a uviedla, že verí v jeho nevinu. Vtedajší asistent P. Žigu, Maroš Stano, k obvineniu uviedol: „Peter Žiga sa nebude vyjadrovať k informáciám o svojom obvinení a je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.” P. Žiga nemal potrebu sa mediálne ku kauze vyhraniť. Cez Richarda Rašiho, spolustraníka Hlas – SD, ktorý s nim komunikoval, odkázal, že nekorumpoval. 

Od obvinenia P. Žiga prestal vystupovať na tlačových besedách strany Hlas – SD a odobral sa z verejného života do úzadia. V prípade však od obvinenia nedošlo k výraznému posunu. Absenciu akýchkoľvek úkonov v tomto prípade kritizuje aj samotný stranický šéf, Peter Pellegrini a odvoláva sa na princíp prezumpcie neviny.

Štefan Žiga – neslávne známy príbuzný Petra Žigu

Voči Košičanovi Štefanovi Žigovi už bola vznesená obžaloba pre trestný čin podplácania, ku ktorému malo prichádzať v období rokov 2016- 2020. Na úplatkoch mal vyplatiť 175 – tisíc eur. Úplatkami si mal Š. Žiga zabezpečovať beztrestnosť alebo informácie o trestných konaniach.

Podplácať mal bývalého šéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Ako informoval Jozef Jakubčo zo SME, pôvodne bol obvinený za podplácanie aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančej správy Ľudovíta Makóa. V tejto veci však na základe paragrafu 363 Trestného poriadku Generálna prokuratúra obvinenie zrušila.

Štefan Žiga obvinenia odmieta. A odmieta uzavrieť aj dohodu o vine a treste, lebo sa cíti byť nevinný. Obhajca Š. Žigu, Sergej Romža, sa pre PLUS ku obžalobe vyjadril: „Skutkové a právne závery obžaloby nemajú oporu vo vykonaných dôkazoch, preto považujeme obžalobu za vecne nedôvodnú.“

B. Slobodník v tejto kauze vypovedoval v pozícii svedka a potvrdil tvrdenia uvedené v obžalobe. Podplácanie sa malo týkať vyšetrovania kauzy s nadmernými odpočtami DPH známej ako valčeky. Slobodník je kľúčovým svedkom v niekoľkých prípadoch, kde ako tzv. kajúcnik odkrýva fungovanie systému „našich ľudí”, ktorý sa rozmohol počas vlád smeru. Na základe uznesenia o vznesení obvinenia, o ktorom informovali tvnoviny.sk, Slobodník vypovedal, že „Štefanov príbuzný, P. Žiga, mal posunúť Norbertovi Bödörovi 50-tisíc eur, aby podozrenia okolo mladého podnikateľa upratal. “

Peter Žiga a sociálne siete

Nový podpredseda parlamentu v porovnaní s profesijne mladšími politikmi využíva silu a dosah sociálnych sietí minimálne a sporadicky. Na oficiálnom facebookovom profile Petra Žigu za tento kalendárny rok počet príspevkov nedosahuje ani počet prstov jednej ruky. Z toho je možné usudzovať, že mu tento spôsob prezentácie sa a oslovovania voličov nie je veľmi blízky. Na druhej strane tak nevyvoláva ani kontroverzné témy, neútočí na oponentov.

Súčasný Peter Žiga

Na základe osobného profilu P. Žigu je možné konštatovať, že je to veľmi skúsený politik, ktorý je na politickej scéne stabilne. Zmena politických farieb a značky P. Žigovi pravdepodobne neuškodila. Kandidatúra na listine politickej strany Hlas – SD mu zabezpečila v tohtoročných parlamentnych voľbách od voličov 5685 preferenčných hlasov, 11. miesto na kandidátke a v parlamente získal podporu na obsadenie postu podpredsedu parlamentu. Tak sa P. Žiga napriek spomínaným kauzám, kedy sa držal skôr v úzadí, začne opätovne viac objavovať na výslní politického horizontu.

Prečítajte si aj