Štvrtok 19. septembra, 2024
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na 4. schôdzu vlády SR 13. novembra 2023 v Bratislave. (FOTO TASR - Martin Bauman)

Premiér Fico porovnáva porušovanie ľudských práv na Slovensku s tým v Číne

Vláda bude dodržiavať a rešpektovať politiku jednej Číny. Avizoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) na sociálnej sieti po pondelkovom stretnutí s námestníkom Ministerstva zahraničných vecí Číny Deng Lim. Stretnutie bolo podľa neho prípravou na jeho návštevu Číny na jar budúceho roka.

„Čína si zaslúži rešpekt, pretože dosiahla nevídané hospodárske výsledky a je stabilizujúcim prvkom v celosvetovej bezpečnosti,“ uviedol R. Fico. Podotkol, že vždy rešpektoval právo každej krajiny vydať sa vlastnou cestou.

„Nemienim z pozície malej krajiny plnej porušovania základných ľudských práv a defektov demokracie rozdávať akékoľvek múdrosti a lekcie,“ doplnil.

Premiér sa chce venovať slovensko-čínskym firmám

Priblížil, že s Čínou majú rovnaký názor na nemožnosť riešenia konfliktu na Ukrajine vojenskou cestou. Zároveň podporujú „zmysluplné“ mierové plány.

R. Fico zároveň upozornil, že slovenské firmy sa na čínskom trhu prakticky neuplatňujú, keďže 90 percent exportu tvoria autá a elektronika generované nadnárodnými spoločnosťami pôsobiacimi na Slovensku. Osobitne sa chce preto venovať vývozu slovenských poľnohospodárskych produktov a spoločným slovensko-čínskym firmám.

Ľudské práva v Číne

Už niekoľko rokov sa na povrch dostávajú dôkazy o štátom riadenej sieti obchodovania s ľudskými orgánmi. Hrozivé svedectvá a sieť zhromaždených dôkazov čoraz viac potvrdzujú obavy vyšetrovateľov, že orgány pochádzajú od nedobrovoľných darcov – uväznených stúpencov meditačnej praxe Falun Gong, kresťanov, Tibeťanov a Ujgurov. Čínske nemocnice v rámci komerčných operácií orgány transplantujú záujemcom z Číny a zahraničia. Bezprecedentná je aj dĺžka čakacej doby. Zatiaľ čo v Číne je akýkoľvek orgán k dispozícii do jedného týždňa, v západných krajinách sa človek musí zapísať do poradovníka a čaká niekoľko rokov. Taktiež ceny sú v porovnaní so západom tretinové. Čína doteraz jasne nevysvetlila, odkiaľ je schopná zohnať patričný orgán za mimoriadne krátky čas.

Počas minulých rokoch bola v čínskych mestách zavedená neslávne známa politika nulového covidu. Masové testovania, premiestňovanie obyvateľov z bytov do karanténnych stanových miest a prísne lockdowny nemali nikde vo svete obdoby. Obyvatelia mali zákaz zo svojich bytov vychádzať po celé mesiace, dokonca ich dvere boli zvonku zamykané kladkami, aby sa za žiadnych okolností nemohli dostať von. Nasledoval masový proces vakcinácie. Kto sa nedokázal legitimovať platným očkovacím preukazom nemal prístup do dopravných prostriedkov alebo do obchodu s potravinami.

Počas covidu Čínska komunistická strana (ČKS) ešte zintenzívnila represie voči všetkým náboženstvám a podľa amerických predstaviteľov pre náboženskú slobodu začala označovať veriacich za ľudí „nakazených myšlienkovým vírusom“.

„Nemilosrdne prenasledujú náboženské skupiny vrátane ujgurských moslimov, tibetských budhistov, kresťanov, praktizujúcich Falun Gongu,“ uviedol predseda americkej Komisie pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF) Nury Turkel v rozhovore pre naše sesterské médium, televíziu NTD, a dodal, že situácia v oblasti ľudských práv a náboženskej slobody v Číne sa od roku 2022 ešte viac zhoršila.

Riziká businessu s Čínou

Kanadský expert na Čínu a bývalý diplomat v Pekingu upozornil, že žiadna čínska spoločnosť neexistuje nezávisle od Čínskej komunistickej strany. V súvislosti so zmenou investičného zákona varoval, že akékoľvek duševné vlastníctvo, ktoré získa čínska firma prostredníctvom investície do kanadského partnera, skončí nakoniec aj tak v rukách čínskeho režimu.

„Žiadny čínsky priemyselný podnik neexistuje nezávisle od čínskeho štátu jednej strany,“ povedal Charles Burton, vedúci pracovník Macdonald-Laurierovho inštitútu a bývalý diplomat v Číne.

„Všetky čínske nadnárodné podniky sú plne integrované do stranícko-štátneho, korporátneho, vojenského a bezpečnostného aparátu ČĽR [Čínskej ľudovej republiky], pretože, ako povedal generálny tajomník strany Si Ťin-pching… ,strana riadi všetko“.

Podľa Burtona by však každá zahraničná investícia z Číny mala podliehať „najprísnejšiemu“ testu národnej bezpečnosti bez ohľadu na sektor a na to, či ide o štátny alebo súkromný subjekt. Akékoľvek duševné vlastníctvo, ku ktorému čínsky podnik získa prístup prostredníctvom investície do kanadského partnera, „bude, samozrejme, tajne prevedené kanálmi čínskej komunistickej strany“. Režim potom využije túto technológiu na presadzovanie svojich vlastných záujmov, uviedol expert.

Vyspelé krajiny považujú spoluprácu s čínskymi firmami za rizikovú

V mnohých krajinách zaevidovali zo strany Číny bezpečnostné riziká vo forme špionáže a krádeží know-how. Podľa šéfa FBI Christophera Wraya sa krádeže technológií neobmedzujú len na veľké podniky, ale týkajú sa aj menších začínajúcich firiem.

„Evidujeme približne 2 000 aktívnych vyšetrovaní, ktoré súvisia so snahami čínskej vlády o krádež informácií,“ povedal.

V tejto súvislosti už Taliansko nedávno schválilo opatrenia na obmedzenie kontroly čínskych štátnych akcionárov nad talianskym výrobcom pneumatík Pirelli s odvolaním sa na ochranu národnej bezpečnosti.

​​Obmedzenia sú súčasťou vládnej iniciatívy s názvom Golden Power. Jej cieľom je chrániť aktíva považované za strategické pre Taliansko v čase, keď sa vzťahy medzi čínskym režimom a západnými vládami dostali do napätejšej fázy.

Taliansko taktiež zrušilo dohodu s Čínou o Novej hodvábnej ceste. Talianska premiérka Giorgia Meloniová v rozhovore pre taiwanskú tlačovú agentúru CNA v septembri 2022 označila dohodu bývalého talianského premiéra Giuseppe Conteho s čínskym režimom za „veľkú chybu“.

Britský premiér uviedol, že mocnosti G7 si veľmi jasne uvedomujú riziko, ktoré Čína predstavuje. „V rámci skupiny G7 existuje jednoznačná zhoda a jednota, najmä pokiaľ ide o uvedomovanie si systematickej výzvy, ktorú Čína predstavuje pre svetový poriadok,“ povedal Rishi Sunak a dodal: „Je to jediná krajina, ktorá má prostriedky a zámer zmeniť svetový poriadok.“

„Ako skupina G7 budeme spolu s ďalšími krajinami spoločne pracovať na tom, aby sme sa zbavili rizík a zraniteľnosti v dodávateľských reťazcoch, a aby sme prijali potrebné opatrenia na ochranu pred nepriateľskými investíciami, ktorými sa navzájom nepoškodíme,“ povedal R. Sunak. 

Prečítajte si aj