Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý americký prezident Donald Trump v Trump National Golf Club v Bedminsteri v New Jersey, 13. júna 2023 (Chip Somodevilla/Getty Images)
»

Trump na federálnom súde vyhlásil, že je nevinný. Po návrate z Miami načrtol stratégiu obhajoby

Bývalý americký prezident Donald Trump sa 13. júna dostavil na federálny súd v Miami, kde vyhlásil, že je nevinný v 37 bodoch obvinení z trestných činov súvisiacich so zaobchádzaním s tajnými vládnymi dokumentmi.

Toto je prvý prípad, keď bol bývalý prezident Spojených štátov formálne obvinený z porušenia federálnych zákonov.

Trump prišiel do budovy súdu hodinu pred plánovaným pojednávaním. Zamestnanci súdu mu odobrali odtlačky prstov (elektronicky), ale neodfotografovali ho.

Pred budovou súdu sa zhromaždil dav niekoľkých stoviek ľudí, väčšinou Trumpových priaznivcov. Prítomný bol aj veľký počet príslušníkov mestskej, štátnej a federálnej polície.

Pojednávanie trvalo približne 35 minút a predsedal mu sudca Jonathan Goodman.

V obžalobe sa uvádza, že Trump nezákonne prechovával 31 vládnych dokumentov vrátane niektorých, ktoré boli označené ako prísne tajné.

Obvinenie bolo zverejnené 9. júna, aobsahuje 31 bodov obžaloby z úmyselného zadržiavania informácií o národnej obrane a šesť prípadov sprisahania za účelom marenia spravodlivosti, zatajovania dokumentov a nepravdivých tvrdení. Pokiaľ by sa dokázali všetky obvinenia, Trumpovi by hrozil maximálny trest odňatia slobody vo výške 400 rokov.

Po výzve sudcu, aby sa obžalovaný vyjadril, odpovedal Trumpov advokát Tedd Blanche v mene svojho klienta, že je nevinný.

Trump vytrvalo trvá na svojej nevine a obvinenia už predtým označil za „paródiu na spravodlivosť“, „ovplyvňovanie volieb“ a „hon na čarodejnice“.

„Dnes sme boli svedkami najhoršieho a najodpornejšieho zneužitia moci v dejinách našej krajiny – je veľmi smutné sa na to pozerať,“ povedal Trump davu svojich priaznivcov po návrate z pojednávania. „Skorumpovaný úradujúci prezident nechal zatknúť svojho najväčšieho politického protivníka na základe falošných a vykonštruovaných obvinení, z ktorých by bol vinný on aj mnohí iní prezidenti, a to priamo uprostred prezidentských volieb, keď výrazne prehráva.“

„Tento deň sa neslávne zapíše do histórie a Joe Biden bude navždy zapísaný nielen ako najskorumpovanejší prezident v dejinách našej krajiny, ale možno ešte horšie, ako prezident, ktorý sa spolu s bandou svojich najbližších zločincov, darebákov a marxistov pokúsil zničiť americkú demokraciu,“ dodal Trump.

Joe Biden v súvislosti s Trumpovým obvinením povedal novinárom: „Nikdy – ani raz – som nenavrhol ministerstvu spravodlivosti, čo by malo alebo nemalo urobiť, pokiaľ ide o vznesenie alebo nevznesenie obvinenia. Som čestný.“

Pri načrtnutí svojej obhajoby po návrate z vyšetrovacej väzby sa bývalý prezident zameral najmä na zákon o prezidentských záznamoch z roku 1987. Trump naznačil, že zákon dáva prezidentovi voľnosť pri určovaní, ktoré záznamy sú osobné a ktoré prezidentské.

Hoci držané dokumenty nespĺňajú kritériá osobných záznamov, Trumpova obhajoba sa odvolávala na rozhodnutie súdu z roku 2012 v prípade zvukových záznamov, ktoré si bývalý prezident Bill Clinton ponechal po odchode z Bieleho domu. Sudkyňa Amy Berman Jacksonová vtedy interpretovala zákon v tom zmysle, že „podľa zákona je toto rozhodnutie ponechané výlučne na prezidentovi“.

„Teraz sa nad tým zamyslite, inými slovami, akékoľvek dokumenty sa prezident rozhodne vziať so sebou, má na to právo. Je to absolútne právo. Také je právo,“ povedal Trump v súvislosti so spomínaným rozhodnutím o prípadnom treste.

Trump a jeho republikánski podporovatelia obvinenia odmietajú ako politicky motivované. Demokrati a Trumpovi kritici spochybňujú názor, že ministerstvo spravodlivosti zaobchádzalo s Trumpom nespravodlivo. Poukazujú na to, že vláda dala Trumpovi niekoľko príležitostí na odovzdanie záznamov pred raziou v Mar-a-Lago.


Z pôvodného článku preložil LS.

Prečítajte si aj