Štvrtok 19. septembra, 2024
Holandská a slovenská delegácia pred novým špeciálnym vanom (Foto: FB / Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Holandsko darovalo Slovensku dve špeciálne vozidlá na prevoz pacientov

Holandské kráľovstvo darovalo Slovensku dva špeciálne vany, ktoré sú osobitne upravené na prevoz osôb vyžadujúcich si špeciálne zaobchádzanie. Ide napríklad o psychiatrických pacientov alebo o osoby umiestnené v detenčnom ústave. Poputujú Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinella v Pezinku a Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach. Informovali o tom z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

„Do daru Slovensko dostalo dve špeciálne vozidlá, v ktorých je možné previezť sedem osôb. Každé vozidlo má hodnotu približne 60.000 až 70.000 eur, pozostáva z troch samostatných jednotiek (2+2+3 osoby) a je vybavené kamerovým a poplašným systémom. Slovenská republika je iba štvrtým štátom, ktorému boli tieto vozidlá darované,“ priblížil rezort.

Predstavitelia Holandského kráľovstva ich venovali Slovensku z titulu spolupráce medzi holandskými úradmi a zastupiteľským úradom SR v Haagu v oblasti repatriácií psychiatrických pacientov z Holandska na Slovensko. „Teší ma, že spolupráca s Holandským kráľovstvom sa prehlbuje a rozširuje. Naštartovali sme niekoľko paralelných projektov, na ktorých intenzívne pracujeme, či už je to projekt v oblasti forenznej psychiatrie, psychológie a detenčného systému alebo projekt na podporu vybudovania nového detského onkologického centra v Bratislave,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko.

Prevzatie vanov sa uskutočnilo v piatok na území rezortu za prítomnosti M. Štofka, zástupcov Ministerstva bezpečnosti a spravodlivosti Holandského kráľovstva Jelte Penninga a Sudesh Sukhraja a zástupkyne veľvyslankyne Holandského kráľovstva na Slovensku Henriette van Notten.

Prečítajte si aj