Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Pixabay / pexels)
,

J. Jakab (hnutie Slovensko): Zvýši sa viac ako 900 poplatkov v doprave a iných sektoroch

Poslanec Július Jakab z hnutia Slovensko upozorňuje, že vláda chce od apríla zvýšiť viac ako 900 poplatkov. Množstvo poplatkov sa týka dopravy. Jedným z nich je poplatok za vydanie vodičského preukazu. Momentálne sa platí 6,50 eur, cena by však od apríla mala stúpnuť na 10 eur.

Za vydanie evidenčného čísla vozidla, ľudovo nazývaného – ŠPZ – sa momentálne platí 33 eur. Od apríla by mala cena stúpnuť na 50 eur. Zvýši sa množstvo poplatkov týkajúcich sa vystavenia vodičského oprávnenia – „vodičáku”, ale aj množstvo poplatkov, ak si niekto chce autoškolu založiť. Viac sa bude platiť aj za vydanie preukazu rušňovodiča.

Všetky zvýšenia poplatkov v doprave poslanec zverejnil na stránke ficovepoplatky.sk, kde plánuje postupne zverejniť zoznam všetkých viac ako 900 zvýšených poplatkov v rôznych sektoroch.

„Vláda Roberta Fica chce takto vytiahnuť z peňaženiek ľudí až 50 milónov EUR ročne. Ľudia nemajú čas čítať mnoho strán zákonov a porovnávať vývoj cien poplatkov. Preto som to urobil ja,” píše na stránke poslanec.

Ministerstvo financií v spolupráci s ministerstvami práce, zdravotníctva a kultúry vypracovalo balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť stabilizáciu verejných financií a eliminovať negatívne vplyvy na vývoj hospodárstva a životnej úrovne na Slovensku.

Lex Konsolidácia pozostáva dokopy z 18 opatrení (14 za ministerstvo financií, 2 za ministerstvo kultúry a po 1 za ministerstva práce a zdravotníctva), ktoré by mali budúci rok priniesť do štátnej kasy 1,96 mld. eur. O legislatívnych návrhoch budú rokovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

Prečítajte si aj