Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris (Foto: Úrad pre reguláciu sieťových odvetví)
,

Vláda odvolala predsedu ÚRSO A. Jurisa.  Dôvody sú čisto mocenské, tvrdí opozícia 

Vláda v pondelok (4.12.) odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andreja Jurisa. Premiér Robert Fico ho nazval „sociálnym teroristom“.

„V sobotu som v rozhlase vyhlásil, že pána predsedu zahrdúsim vlastnými rukami, keď ho stretnem, za to, čo urobil s cenami plynu pre domácnosti,“ povedal premiér vo videu na sociálnej sieti.

ÚRSO je nezávislý orgán, ktorý rozhoduje o cenách energií pre domácnosti a podnikateľský sektor. Koncom novembra regulačný úrad zverejnil cenové rozhodnutie pre SPP (Slovenský plynárenský priemysel) – najväčšieho dodávateľa na našom trhu. V budúcom roku by podľa nových cien malo dôjsť k navýšeniu cien plynu pre domácnosti o 125 %.

Podľa premiéra išlo o účelovú sabotáž

Premiér Robert Fico vo svojom videu na sociálnej sieti nazval A. Jurisa „autorom šialených cenových rozhodnutí“. Vyčíta mu, že regulačný úrad ho ako premiéra vôbec neinformoval o viac ako 100 %-nom zvýšení cien plynu pre domácnosti. Uviedol, že za svoje doterajšie 30-ročné pôsobenie v politike si takéto drastické zvýšenie cien energií nepamätá. 

Obvinil predsedu ÚRSO a ďalších jeho kolegov, že spolupracujú s predchádzajúcou vládou a v najnevhodnejšom možnom čase sa snažili vyrobiť novej vláde ešte ďalší problém. ÚRSO vypočítalo cenu na základe priemernej ceny komodity počas uplynulých 12 mesiacov. Potom stanovilo maximálnu cenu 78 eur za megawatthodinu. Momentálne platia domácnosti cenu 28 eur za megawatthodinu. Tá je však štátom zastropovaná.

Andrej Juris sa do vedenia úradu dostal v júli 2020 ako nominant bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) počas vlády Igora Matoviča (OĽANO, dnes hnutie Slovensko). Podľa premiéra sa A. Juris nechal riadiť bývalým vedením Ministerstva hospodárstva a to je zákonný dôvod na jeho odvolanie. Na ceny plynu sa mal pozerať „politicky“ s cieľom poškodiť ľuďom a teda aj novej vláde.

„Žiadny zámer tam nebol a už dupľom nie negatívny, to v žiadnom prípade. My postupujeme podľa legislatívy,​​“ povedal A. Juris pre RTVS.

Úrad tvrdí, že dodávateľom určuje iba maximálne ceny, ktoré sa už nemôžu navýšiť, ale nie sú pevné. Dodávatelia plynu teda môžu domácnostiam v rámci konkurencie stanoviť aj nižšie ceny.

Podľa Andreja Jurisa ide o štandardný postup. Rovnaký názor mal aj podpredseda SaS Karol Galek. Na odstúpenie A. Jurisa nevidel dôvod, keďže má ísť o rutinnú záležitosť. „Regulačný úrad jediné, čo stanovuje, sú regulované ceny, ktoré vychádzajú z výpočtu na základe vopred určeného vzorca a na základe toho, ako sa nám vyvíja trh s cenami plynu. Toto je číslo, ktoré dosadia a v podstate iba štatisticky preukážu,“ vysvetlil pre TA3.

Podľa ministerky Sakovej boli ceny zverejnené priskoro

Ministerka hospodárstva Denisa Saková v statuse na sociálnej sieti označila kroky ÚRSO za škandalózne a neakceptovateľné. Prekáža jej, že úrad vydal cenové rozhodnutia o plyne skôr, ako vláda rozhodla o kompenzáciách pre ceny domácností a kritizuje „nekoordinovaný postup nominantov predchádzajúcej vlády na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví“. Podľa ministerky sú slovenské domácnosti zbytočne stresované rozhodnutiami, ktoré reálne nevstúpia do platnosti.

„Dodávatelia majú povinnosť do 30. novembra tieto ceny zverejniť a tým pádom je aj naša snaha do 30. novembra všetky relevantné konania ukončiť prirodzene v medziach zákona,“ reagoval bývalý predseda ÚRSO.

Ministerka Saková uviedla, že Slováci nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku. Stabilné ceny elektriny a plynu pre domácnosti sú podľa nej prioritou celej novej vlády. Podľa slov D. Sakovej spolu s premiérom očakávali, že A. Juris odstúpi sám, no nakoniec sa rozhodol, že na túto variantu nepristúpi, preto prišlo k jeho odvolaniu.

SaS: Fico sa snaží o ovládnutie ÚRSO

Podpredseda SaS Branislav Gröhling sa zastal A. Jurisa, ktorý si podľa neho útoky na svoju osobu jednoznačne nezaslúžil. ÚRSO malo iba plniť zákonnú povinnosť, keď vydalo rozhodnutie o maximálnych cenách plynu, ktoré môžu dodávatelia účtovať domácnostiam. Podľa B. Gröhlinga premiér iba potvrdzuje, že nerozumie tomu, ako funguje regulácia cien energií.

„Ak sa mu nebude páčiť, aká na zajtra bude predpoveď počasia, tak kľudne odvolá predsedu meteorologického ústavu,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Podľa jeho straníckeho kolegu K. Galeka premiér hrubo zavádza verejnosť, pretože regulované ceny plynu vydané ÚRSO na budúci rok poklesnú o 24-27 %. V roku 2022 ceny plynu dosiahli na trhu svoje historické maximá. V auguste 2022 sa plyn predával za viac ako 300 eur za megawatt hodinu. Dnes sa podľa K. Galeka na trhu obchoduje za 43 eur.

Súčasné ministerstvo hospodárstva podľa SaS iba kopíruje opatrenia predošlej vlády a využije inštitút krízovej regulácie. Vláda môže krízovou reguláciou určiť nové ceny plynu pre domácnosti. Vláda stanoví, koľko budú ľudia platiť za plyn, SPP nové ceny zverejní a bude realizovať.

„Jeho nervozite veľmi dobre rozumiem. Robert Fico totižto prvýkrát musí čeliť nejakej kríze. Predtým všetky jeho vlády prišli k prestretému stolu a dnes tu má iba dozvuky energetickej krízy. Nevie, kam z konopí a pritom všetky riešenia má na stole,“ uviedol poslanec SaS.

Ceny energií sa v roku 2024 nezvýšia

Na dnešnej tlačovej konferencii ministerka Saková potvrdila zachovanie rovnakých cien plynu z minulého roka. Vláda schválila opatrenia, ktoré zabezpečia, aby sa ceny energií pre ľudí nezvyšovali. „Chcem ubezpečiť, že oproti cenám minulého roku za elektrickú energiu, za plyn a za teplo sa pre domácnosti a vybrané zraniteľné subjekty nič nezmení. To znamená – nikto na faktúre neuvidí nárast cien.“

Novým predsedom ÚRSO sa stal Jozef Holjenčík, ktorý už úrad v rokoch 2007 až 2017 viedol.

Prečítajte si aj