Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (foto: Guido Mieth / Pexels)
, ,

Ako sa orientujete vo svete financií? 15 tipov pre efektívnejšie hospodárenie s peniazmi

Podľa prieskumov sa finančná gramotnosť Slovákov nachádza pod priemerom Európskej únie.

Ľubomíra Mardiaková zo spoločnosti Across Private Investments uviedla, že Slovensko dosiahlo v prieskume finančnej gramotnosti 13,3 bodov z celkových 21 bodov. Najnižšie skóre s menej ako desiatimi bodmi dosiahli Rumunsko, Bulharsko a Cyprus.

„Najvyššie hodnotenie dosiahli Dánsko, Švédsko a Fínsko s viac ako 17 bodmi,“ uviedla Ľ. Mardiaková.

Finančná rezerva predstavuje pripravenosť domácností na nečakané situácie. Podľa štatistík Eurostatu veľká časť Slovákov nemá žiadnu rezervu, alebo ju má v nedostatočnej výške. Z toho pramení problém pokryť nečakané výdavky. Rezerva by mala predstavovať prinajmenšom výšku šesťmesačného platu. 

Vedomosti vo finančnej oblasti ovplyvňujú nielen náš každodenný život, ale aj našu budúcnosť a budúcnosť našich detí. Deti si všímajú náš vzťah k peniazom, ako s nimi zaobchádzame a ako ich míňame. Až dospejú, budú s nimi zaobchádzať presne tak, ako to vidia u nás.

Finančný trh je premenlivý a neustále vzdelávanie sa vo svete peňazí je pre každého prínosom. Dôraz sa kladie aj na šetrenie v domácnosti a iných oblastiach života, aby sme nedoplácali na zbytočné plytvanie, ktorému možno jednoducho predísť. Čo môžeme urobiť preto, aby sme svoje výdavky dokázali udržať na uzde?

Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako zlepšiť svoju finančnú situáciu a naučiť sa efektívnejšie hospodáriť. 

  1. Odkladajte si aspoň 10 % z vášho celkového príjmu. Na túto sumu nesiahajte, iba si ju odkladajte a časom si vytvoríte určitú rezervu pre prípad núdze. Pokiaľ by boli pre vás tieto peniaze príliš veľkým lákadlom, uložte si ich na sporiaci účet. Život prináša mnoho prekvapení a šťastie predsa praje pripraveným.

  2. Podľa možností sa zbavte dlhov. Mimoriadne splátky na auto alebo drahý počítač vám pomôžu vymaniť sa rýchlejšie zo záväzkov a žiť slobodnejšie. Môžete si peniaze špeciálne odkladať za účelom mimoriadnej splátky. Pokiaľ máte viacero pôžičiek, spojte ich do jednej, aby ste ušetrili na úrokoch a splátkach. Nepožičiavajte si peniaze, keď nemusíte. Nesnažte sa splácať pôžičku pôžičkou – je to začarovaný kruh, z ktorého sa nevymaníte. Pokiaľ by ste mohli hypotéku refinancovať, aj takýmto spôsobom dokážete ušetriť nemalé peniaze.

  3. Šetrite si drobné mince v šporničke. Každému sa stane, že je peňaženka na konci dňa plná drobných mincí. Stačí si vytvoriť zvyk odkladať eurové alebo dvojeurové mince a človek sa ani nenazdá a nájde si v šporničke sumu, ktorá ho poteší. Na bývanie to pravdepodobne nestačí, ale ak sa vám podarí z našetrenej sumy kúpiť nový tablet alebo telefón, uvidíte zmysel aj v tejto metóde.

  4. Vyvarujte sa nezdravých sladkostí, chipsov a fast-foodových jedál. Neprospievajú zdraviu a sú zbytočne drahé. Naviac obsahujú veľa sacharidov a priznajme si, dokážu byť silno návykové. Ak sa nám podarí obmedziť ich konzumáciu, po určitom čase nám už nebudú ani chýbať. Ušetrené peniaze si môžeme buď odložiť, alebo ich minúť na dôležitejšom mieste.

  5. Nakupujte zásoby, keď sú v zľave. Mraznička dokáže byť veľkou pomocou pri skladovaní masla, mäsa, ale aj pečiva a iných potravín. Na uskladnenie väčšieho množstva mlieka a múky dobre poslúži aj pivnica či menšia potravinová skrinka. Potom už len chodíte na nákup do svojich zásob.

  6. Plánujte si varenie na niekoľko dní dopredu. Týmto spôsobom nakúpite v obchode iba to, čo potrebujete a predídete kúpe potravín, ktoré nemáte s čím pripraviť. Navarte si na viac dní. Ušetríte nielen svoj čas, ale aj energiu a vodu na umývanie riadu. Zvyšné a nespotrebované jedlo uložte do mrazničky. Nikto nechce jesť rovnakú polievku štyri dni. O dva týždne vás poteší, že ju vytiahnete z mrazničky a ušetríte si čas jej prípravou.

  7. Neplytvajte jedlom a dojedzte, čo máte v chladničke. Z nedojedeného jedla môžete mať na ďalší deň olovrant alebo z neho urobiť niečo iné pridaním ďalších prísad. Pokiaľ viete, že niečo nedojete, využite mrazničku a vráťte sa k jedlu neskôr. Zeleninu viete tiež spracovať, či už do šalátov alebo smoothies. Ostala vám ošúpaná cibuľa? Aj o dva dni ju môžete použiť do praženice. Polievku aj omáčku možno zamraziť, aby sa zbytočne nevyhadzovala. Najmä pre deti zvyknú mamičky odkladať rôzne druhy polievok do misiek a v mrazničke uchovať na iné príležitosti.

  8. Na cesty si so sebou vezmite vlastné jedlo a fľašu vody. Ak viete, že budete mimo domu dlhší čas, najmä však v teplých dňoch, vždy majte so sebou svoju vlastnú minerálku.. Predídete zbytočnej kúpe predraženej balenej vody. Nie je na škodu pripraviť si aj jedlo, aby ste zahnali hlad a najedli sa natoľko, aby vás nelákala návšteva fast-foodu.
  9. Neplytvajte energiami a vodou. Ak nie ste v izbe, v ktorej svietite, je lepšie svetlo vypnúť. Vypínajte aj menšiu elektroniku ako bežiaci pás, nabíjačku alebo televízor, nech vo vašej neprítomnosti nie sú pod prúdom. Izby neprekurujte, niekedy ich stačí temperovať a zatvárať dvere, aby teplo neunikalo zbytočne do chodby.

  10. Namiesto kina si urobte filmový večer doma. Po dlhom pracovnom týždni si môžete spríjemniť večer so svojou polovičkou v pohodlí domova. Zababušte sa do deky, zatiahnite rolety a urobte si pukance – na výnimočný večer nie je nutné míňať peniaze.

  11. Vyrobte si domáci prací prostriedok. V mnohých domácnostiach predstavuje táto položka celkom slušnú čiastku. Domácim pracím prostriedkom však ušetríte nielen peniaze, ale urobíte dobrú službu pre svoje zdravie, pokožku a prírodu. Niektoré prísady pracích práškov môžu vyvolať u citlivejších ľudí alergickú reakciu a preto sa najmä takíto ľudia uchyľujú k výrobe vlastného pracieho gélu. Na internete možno nájsť viacero návodov na prací sliz, do ktorého vám stačí okrem vody dať už len postrúhané mydlo na pranie, vonný olej a kryštálovú sódu či perkarbonát.

  12. Nakupujte z druhej ruky. Second-hand ponúka množstvo kvalitných a štýlových kúskov oblečenia. Nákup z druhej ruky sa stal bežným trendom, je ekologický a poukazuje na vedomé nakupovanie, pretože práve textilná výroba zaťažuje našu planétu najviac. Nepodporuje sa tak rýchla produkcia a spotreba, ale šetrí sa životné prostredie. Ak veciam dávate radi druhú šancu, kupujte aj knihy z antikvariátu, často sú vo výbornom stave na nerozoznanie od nových.

  13. Skúste obmedziť fajčenie. Ak vyfajčíte denne krabičku cigariet, ktorá stojí 4,50 eur, vyhodili ste do vzduchu až 139,50 eur za mesiac.

  14. Pite vodu z vodovodu namiesto balenej vody. Na Slovensku tečie z kohútikov kvalitná voda, ktorú môžete osladiť podomácky vyrobeným sirupom alebo šťavou z citróna.

  15. V zime vetrajte nárazovo a vykurujte iba tie izby, v ktorých trávite najviac času. V kúpeľni sa väčšinou nekúri, pretože sa miestnosť zohrieva kúpaním či sprchovaním.

V krajinách s vysokou úrovňou finančnej gramotnosti je finančná výchova obyčajne bezplatne zahrnutá do školských osnov. Štáty sa snažia zvyšovať povedomie o finančníctve aj prostredníctvom bezplatných kurzov pre verejnosť. Slovensko ponúka zatiaľ iba platené kurzy, avšak na internete sa dajú nájsť aj bezplatné lekcie k samoštúdiu a množstvo dobrých rád a tipov, ktorými je možné dovzdelávať sa v pohodlí domova. 

Prečítajte si aj