Štvrtok 19. septembra, 2024
(Foto: FB / Generál Jozef Viktorín • Republika)
,

Generál Viktorín – falošne obvinený zo spolupráce s ruskou tajnou službou?

Vojnový reportér Tomáš Forró zverejnil vo svojom statuse na sociálnej sieti správu končiacej poľskej vlády vypracovanú komisiou na skúmanie ruského vplyvu na vnútornú bezpečnosť Poľskej republiky. Správa sumarizuje kontakty poľskej kontrarozviedky s ruskou tajnou službou FSB počas rokov 2008 – 2014.

11. januára 2011 malo dôjsť k stretnutiu poľskej strany so slovenským generálom vo výslužbe Jozefom Viktorínom v centrále poľskej  kontrarozviedky SKW (Służba Kontrwywiadu Wojskowego). V dokumente je však J. Viktorín označený ako predstaviteľ ruskej tajnej služby FSB.

„Čo je na tom šokujúce?“ pýta sa T. Forró a dodáva: „Generál Jozef Viktorín bol v skutočnosti v tom čase oficiálny vojenský pridelenec Slovenskej republiky vo Varšave.“

V tom čase mal pôsobiť ako oficiálny slovenský vojenský atašé vo Varšave (vyslaný za vlády Smeru) v Poľsku. Okrem iného sa podieľal na spolupráci Slovenska a Poľska pri dôležitých obranných projektoch.

Predseda poľskej komisie Sławomir Cenckiewicz podľa novinára zatiaľ nezverejnil žiadne konkrétne dôkazy o tom, prečo je J. Viktorín v dokumente vedený ako kontakt za FSB.

Spory s predchádzajúcim ministrom obrany Naďom

Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine J. Viktorín šíril naratív o blížiacej sa mobilizácii na Slovensku alebo o plánovaní amerických základní na našom území. Minulú vládu za pomoc Ukrajine často kritizoval, čím sa často dostával aj do mediálnych škriepok z Jaroslavom Naďom, bývalým ministrom obrany. Počínanie ministra nazval totálnou katastrofou pre celé Ozbrojené sily SR.

Darovanie slovenského obranného systému S-300 Ukrajine označil za „totálne šialené“ a za veľké ohrozenie pre fungovanie nášho štátu. „Nepotrebujeme byť reprezentanti tých, ktorých tľapkajú v Bruseli po pleci, potrebujeme byť reprezentanti vás, Slovenska a slovenského občana,“ povedal na proteste organizovanom hnutím Republika v máji minulého roku.

Exminister obrany Naď sa na adresu generála Viktorína niekoľkokrát vyjadril nie veľmi lichotivo. Potom, čo sa J. Viktorín stal súčasťou hnutia Republika, minister reagoval: „Falošný generál, ktorý získal hodnosť podvodom a celý rezort si vydýchol, že odišiel preč, lebo väčšieho klamára a fušera tam nebolo, tak ten jedinec sa pridal k fašistom. Po komunistickej strane (kde bol politruk) a Smere prešiel k fašistom. Krásna kariéra. Skončil tam, kde patrí.“

Generál zvažuje podať trestné oznámenie

V dnešnom rozhovore pre Hlavné správy J. Viktorín všetky obvinenia zo spolupráce s FSB dementoval. „K tej časti, čo uvádza správa výboru, sa vyjadriť neviem. V oficiálnej správe komisie pre poľskú vládu z 29. 11. 2023 meno Brig. generál Jozef Viktorín nefiguruje!“

Expert na vojenskú diplomaciu a legislatívu hnutia Republika má za sebou úspešnú kariéru. Od práce pre Ministerstvo obrany SR, kde bol riaditeľom odboru NATO a EÚ cez skúsenosti v zahraničí, keď pôsobil ako Pridelenec obrany SR v Poľskej republike, neskôr v pobaltských krajinách (Litva, Lotyšsko, Estónsko) až po Turecko s akreditáciou pre Irán a Gruzínsko. Poľská strana mu udelila vyznamenanie ministra obrany „Knight’s Cross of the Order of Merit of the Republic of Poland“ za rozvoj spolupráce s naším severným susedom.

„Spolupráca s ruskou stranou je pre mňa absolútne nepredstaviteľná. Podotýkam, že nielen s ruskou stranou, ale akoukoľvek inou. Spolupráca vojenských spravodajských služieb prebieha na partnerskej báze. Takže verte, keby tam bol iba náznak niečoho nekalého, tak Vojenské spravodajstvo by to určite vedelo.“

Na základe zverejnených tvrdení generál Viktorín zvažuje podať trestné oznámenie.

Rozuzlenie celej kauzy?

Novinár T. Forró na svojej sociálnej sieti len nedávno informoval o dôležitom posune v celej kauze. Podľa neho včera úradníci poľskej vlády potajme dokumenty vymenili, pričom v novej verzii správy komisie sa už neobjavuje ani J. Viktorín, ani ďalší diplomati z ďalších krajín, ktorí mali byť tiež členmi FSB pôsobiacimi v Poľsku. 

„Zdá sa, že komisia použila do svojej pôvodnej správy jednoducho mená diplomatov, ktoré zneli rusky, a označili ich za ruských agentov – aby tým očiernili dnešných politikov opozície, ktorí vtedy vládli. Ja viem, absurdné.“ Ako ruskí agenti boli vďaka rusky znejúcim menám označení dokonca aj ukrajinskí diplomati.

Poľskí novinári podľa T. Forróa poukázali na snahy zahladiť stopy po nelegálnych úpravách v dokumente a zverejnili obsah oboch verzií dokumentov. Členovia komisie budú čeliť obvineniu z falšovania úradných dokumentov.

„Poznám desiatky členov diplomatického zboru a MO (pozn. red. Ministerstva obrany) SR a drvivá väčšina z nich sú svedomití a schopní ľudia, ktorí pracujú pre našu krajinu a nie pre Rusko. Kam sú potom niektorí z nich schopní zájsť v rámci svojej politickej, kariéry je druhá vec. To z nich však stále nerobí operatívcov FSB,“ uzatvára novinár.

Bývalý minister obrany Naď si aj po aktualizácií informácií poľskou stranou stále myslí, že medzi generálom Viktorínom a FSB nejaké prepojenie je. „Skôr to chápem tak, že tam dali aj viac info, ako si neskôr povedali, ze je diplomaticky vhodné, ale obsah sedí… Súhlasí to aj s tým, že nás vtedy požiadali o výmenu Viktorina za niekoho iného, čo sme aj urobili (minister bol vtedy Galko),“ napísal v komente pod svoj status na Facebooku.

Prečítajte si aj