Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Artem Balashevsky / Pexels)
»

Európska komisia chce uľahčiť pestovanie geneticky modifikovaných potravín (GMO)

Európsky parlament (EP) má na stole nový návrh Európskej komisie (EK) z júla 2023, ktorý má zvoľniť schvaľovacie procesy v krajinách EÚ pre spotrebu a pestovanie geneticky modifikovaných organizmov (GMO) získaných novými genomickými technikami (NGT).

Rastliny NGT sú modifikované cielenou mutagenézou, cudzorodou genézou, intragenézou alebo kombináciou týchto metód. Ide o genetické modifikácie, pri ktorých sú gény prevzaté z toho istého alebo blízkeho príbuzného druhu. Podrobnejšie vysvetlenie týchto metód nájdete tu.

Návrh Európskej komisie má svojich kritikov aj zástancov

„Nové pravidlá predstavujú zásadný zlom pre poľnohospodárov a spotrebiteľov v celej EÚ. Som silným zástancom povolenia techník zmeny genómu v poľnohospodárstve. Ich využitie v praxi znamená odolnejšie, kvalitnejšie a zdravšie potraviny,“ podporila návrh EK podľa portálu Euractiv.cz česká europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Podľa mnohých kritikov by však nová legislatíva EK umožnila novým generáciám GMO preniknúť na trh európskeho poľnohospodárstva a potravinárstva.

Takto to vidí napríklad i Nicolas Laarman, riaditeľ francúzskej neziskovej organizácie Pollinis, ktorá sa zameriava na opeľujúci hmyz. Laarman tvrdí: „Po desaťročiach, keď Európa úspešne chránila svoje poľnohospodárstvo a potraviny pred GMO, EÚ ustúpila agrochemickej lobby. Tento návrh zákona nenavrhuje nič iné ako uvedenie GMO na trh s neznámymi účinkami na životné prostredie, bez posúdenia rizika a informovania spotrebiteľov.“

Viac ako 400 000 európskych občanov podpísalo petíciu požadujúcu neschváliť návrh Európskej komisie o NGT.

Metódy modifikácie rastlín pomocou nových genetických techník

Ak EP na budúci rok návrh odhlasuje, rastliny modifikované NGT sa budú schvaľovať prostredníctvom jednoduchého oznamovacieho postupu. Hoci NGT nevznikajú tzv. transgenézou, teda genetickou modifikáciou rastlín z nepríbuzných druhov, NGT sa považujú za GMO.

Euractiv informoval, že podľa návrhu EK sú NGT zaradené do dvoch kategórií: prvá skupina (NGT1) by mala zahŕňať modifikované rastliny porovnateľné s tými tradične vyšľachtenými. V prílohe nariadenia sa stanovuje päť podmienok, ktoré musia plodiny spĺňať, aby mohli byť zaradené do tejto kategórie. Jedným z dôležitých bodov je, že pri úprave genómu sa nesmie zmeniť viac ako 20 nukleotidov, t. j. základných stavebných prvkov DNA a RNA. Druhú kategóriu (NGTS) by mali tvoriť plodiny, ktoré prešli „zložitejšími zmenami“ a nespĺňajú podmienky pre NGT1.

Potraviny získané z NGT nebudú špeciálne označené, a preto spotrebiteľ nebude vedieť, že ide o nové GMO.

Agrochemické spoločnosti lobujú za zrušenie regulácie GMO

Jan Plagge, predseda IFOAM OE (európskej organizácie zastupujúcej ekologické poľnohospodárstvo), povedal: „Vyňatie niektorých geneticky modifikovaných organizmov z posudzovania rizík, sledovateľnosti a označovania je krokom späť v oblasti biologickej bezpečnosti a informovanosti spotrebiteľov a pravdepodobne neprinesie žiadne výhody pre udržateľnosť. Tento návrh je skôr masívnym urýchlením lukratívneho obchodného modelu biotechnologického a chemického priemyslu.“

O vplyve lobingu na pretlačenie návrhu EK hovorila aj Nina Hollandová, výskumníčka z Corporate Europe Observatory (CEO), európskej neziskovej organizácie sledujúcej vplyvy lobingu firiem na politiku EÚ. Hollandová uviedla: „DG Sante (Generálne riaditeľstvo EK pre zdravie a bezpečnosť – pozn. red.) je dlhodobo pod silným lobbistickým vplyvom biotechnologických a semenárskych spoločností, ktoré už roky volajú po tejto deregulácii. Okrem toho sú prepojené s vedcami, ktorých podporuje priemysel. Sú napríklad prepojení s lobbistickou platformou EU-SAGE.“

Francúzska advokátska spoločnosť kritizuje návrh EK

Generálny riaditeľ požiadal francúzsku právnickú spoločnosť Artemisia, aby analyzovala návrh EK. Celú analýzu môžete nájsť tu. Hlavné závery by sa dali zhrnúť do nasledujúcich piatich bodov.

  • Návrh zákona EK má zjavne za cieľ znížiť úroveň ochrany spotrebiteľa.

Podľa rozsudku Súdneho dvora Európskej únie z roku 2018 nové genomické techniky produkujú GMO. NGT však nebudú podliehať rovnakým požiadavkám na hodnotenie rizík, ktoré sú definované v európskej smernici 2001/18. Okrem toho väčšina produktov NGT nebude na trhu nijako označená.

  • Návrh zákona EK je zavádzajúci a neodráža vedecké poznatky.

Kritériá hodnotenia pre úplnú alebo čiastočnú dereguláciu GMO nie sú založené na racionálnom vedeckom základe. Na základe týchto nejasných kritérií by mohla byť deregulovaná väčšina NGT.

  • Návrh zákona je nezodpovedný.

Absencia metód na zisťovanie, označovanie a monitorovanie potenciálnych nebezpečenstiev týchto nových technológií neumožní ochranu farmárov, životného prostredia a potravinového reťazca pred potenciálnymi rizikami.

  • Návrh zákona bude mať negatívny vplyv na oblasti bez GMO.

Bez možnosti monitorovať a zisťovať NGT nebude možné oddeliť od seba plodiny, ktoré sú alebo nie sú geneticky modifikované. To bude mať, samozrejme, zásadnejší vplyv na oblasti bez GMO

  • Návrh zákona prehlbuje právomoci EK.

Týmto rozhodnutím EK znemožní členským štátom EÚ intervenovať a prijímať vlastné rozhodnutia.

Prečítajte si aj