Štvrtok 19. septembra, 2024
Poškodený dom po októbrovom zemetrasení na východe Slovenska. (Foto: FB / Ján Richter)

ZMOS posiela 15 obciam na východe postihnutých zemetrasením 20 650 eur

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) posiela 15 obciam na východe Slovenska postihnutých zemetrasením finančnú pomoc vo výške 20 650 eur. Financie smerujú do obcí v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov na riešenie následkov zemetrasenia. Informovala o tom Zuzana Špačeková zo ZMOS. O rozdelení vyzbieranej sumy pre postihnuté obce v Prešovskom kraji rozhodlo Predsedníctvo ZMOS koncom novembra.

„Nie veľké sumy. Ale pre obce, ktorých priemerný počet obyvateľov je 260, sú to finančné prostriedky, ktoré im určite pomôžu,“ skonštatoval predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik s tým, že najmenšia z dotknutých obcí má približne 59 obyvateľov (Girovce) a najväčšia približne 629 obyvateľov (Košarovce).

Do Humenského okresu smeruje 7856 eur, a to pre obce Víťazovce, Košarovce, Nižná Sitnica, Jankovce, Vyšná Sitnica a Černina. Do Vranovského okresu ide 7888 eur, konkrétne do Ďapaloviec, Holčíkoviec, Rafajoviec, Giroviec a Gigloviec. Do okresu Stropkov putuje 4906 eur, a to do obcí Tokajík, Kolbovce, Nižná Olšava a Mrázovce.

ZMOS zriadilo transparentný účet 13. októbra na pomoc obciam na východe Slovenska, ktoré 9. októbra postihlo zemetrasenie. Zriadenie účtu odsúhlasilo on-line Predsedníctvo ZMOS v reakcii na potreby obcí a v súvislosti s tým, že podpora zo štátu neprichádzala. Finančné prostriedky na účet poslali fyzické a právnické osoby či niektoré samosprávy.

L. Mikuláš prispeje východoslovenským samosprávam postihnutým zemetrasením

Východoslovenským samosprávam postihnutým zemetrasením posiela liptovskomikulášska radnica 3000 eur. Návrh primátora Jána Blcháča odobrili poslanci mestského zastupiteľstva na ostatnom rokovaní. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Príspevkom sa bude radnica podieľať na likvidácii následkov zemetrasenia. „Októbrové zemetrasenie na východe krajiny zničilo cesty, domy, školy, kostoly, múzeá aj ďalšie budovy. Celkové škody rátajú obce a Prešovský samosprávny kraj v miliónoch. Liptovský Mikuláš pošle 3000 eur zo svojho rozpočtu na transparentný účet, ktorý zriadilo Združenie miest a obcí Slovenska,“ uviedla hovorkyňa.

Dodala, že radnica už viackrát podala pomocnú ruku po nešťastiach samosprávam v rôznych častiach Slovenska. Naposledy v lete poslali peniaze Banskej Štiavnici na odstraňovanie následkov požiaru, predtým po výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici v roku 2019 do Prešova. Po prírodnej katastrofe vo Vrátnej v roku 2014 finančne podporili Terchovú, ale napríklad aj rodiny baníkov a záchranárov v Handlovej po výbuchu v bani v roku 2009.

Prečítajte si aj