Štvrtok 19. septembra, 2024
Situácia vo Vyšnom Nemeckom (Foto: FB / Únia autodopravcov Slovenska - UNAS )

Únia autodopravcov zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké (+Video)

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v piatok o 15.00 h zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod. Protestuje tým proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii. Potvrdili to členovia UNAS. Obmedzenie na prejazd kamiónov má trvať do odvolania, pričom protestujúci sa v pondelok (4. 12.) rozhodnú o ďalšom postupe na základe výsledkov rokovaní európskych ministrov dopravy v Bruseli.

UNAS sa tak pripojil k dopravcom z Poľska, ktorí hraničné priechody s Ukrajinou blokujú už štyri týždne. Kritizujú pritom dohodu, ktorou Európska únia (EÚ) umožnila výnimku pre ukrajinských dopravcov od potreby disponovať prepravným povolením. „Hlavným dôvodom je snaha o okamžité vypovedanie dohody medzi EÚ a Ukrajinou, v ktorej dôsledku sa začína rúcať dopravný trh na Slovensku,“ uviedol UNAS.

Blokádou pritom nebude obmedzovaný prevoz humanitárneho tovaru, vojenskej pomoci, živých zvierat, paliva a chladeného či čerstvého tovaru. Ostatný tovar bude púšťaný v počte štyroch kamiónov za hodinu.

„My chceme takto aj podporiť ministra dopravy (Jozefa Ráža) pri ceste do Bruselu, kde má v pondelok rokovanie. Majú nám volať, ako to tam dopadlo. Ak to dopadne dobre, blokáda sa pustí, ak nie, tak sa dohodneme na ďalšom postupe,“ povedal predseda UNAS Stanislav Skala.

Polícia v súvislosti s protestom informovala, že zabezpečí regulovanie cestnej premávky. „Policajti dohliadajú na dodržiavanie verejného poriadku, snažia sa zabezpečiť čo najplynulejší priebeh, aby sa kolóny a dopravné obmedzenia dotkli obyvateľov v čo najmenšej miere. Polícia situáciu neustále monitoruje a je pripravená prijať aj ďalšie potrebné opatrenia,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

Protest prepravcov zatiaľ neovplyvňuje činnosť Pobočky colného úradu Vyšné Nemecké a príslušníci finančnej správy v smere výstup zo SR vybavujú nákladné vozidlá nachádzajúce sa v colnom priestore i naďalej plynule. „Príjazd nákladných vozidiel na hraničný priechod je počas blokády prepravcov regulovaný s ohľadom na prioritu vybavenia nákladných vozidiel prepravujúcich rýchloskaziteľný tovar, živé zvieratá, tovar, u ktorého hrozí škoda z omeškania, nebezpečné veci v zmysle medzinárodnej dohody v kategórii ADR a humanitárnu pomoc,“ skonštatovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová. Mobilné jednotky colného úradu v koordinácii s Policajným zborom riadia príchod vozidiel na hraničný priechod.

Podľa polície kolóna smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké – Užhorod v piatok končila medzi obcou Nižná Rybnica a križovatkou Gajdoš. „Ide zhruba o 20-kilometrový úsek,“ skonštatovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická. Na trase pred priechodom policajné hliadky riadia dopravu v oboch smeroch, keďže je prejazdný iba jeden jazdný pruh, a radia kamióny mimo obývaných oblastí, aby boli obyvatelia dotknutých obcí čo najmenej obmedzovaní.

Výstražnú hodinovú blokádu priechodu Vyšné Nemecké s prehradením cesty osobnými autami uskutočnil UNAS už 16. novembra.

Na priechode Milhosť sú tiež odstavené kamióny

Na slovensko-maďarských hraničných priechodoch Milhosť a Slovenské Nové Mesto na východe Slovenska vznikajú kolóny nákladných vozidiel. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

„Kamiónová doprava bude na oboch hraničných priechodoch púšťaná priebežne, a to podľa vývoja situácie na hraničnom priechode Záhony a hraničnom priechode Slovenské Nové Mesto,“ uviedla.

Vodičov prichádzajúcich k hraničným priechodom žiada o zvýšenú opatrnosť, ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov polície.

Ako L. Ivanová vysvetlila, k vytváraniu kolón dochádza preto, lebo na území Maďarska stojí približne 1000 kamiónov v takmer 30-kilometrovej kolóne. V dôsledku toho Maďarsko obmedzilo vstup kamiónov smerujúcich na Ukrajinu cez uvedené hraničné priechody.

Prečítajte si aj