Štvrtok 19. septembra, 2024
Deti a ich rodičia v čakárni na ambulancii v detskej nemocnici v Pekingu 23. novembra 2023. Jade Gao/AFP via Getty Images)
, »

Peking upokojil WHO, ale záhadný zápal pľúc sa šíri ďalej

Záhadný zápal pľúc, kvôli ktorému sú v súčasnosti preplnené čínske nemocnice, postihuje čoraz častejšie aj dospelých. Prípady pribúdajú aj v Južnej Kórei. Čínska komunistická strana (ČKS) existenciu nového typu choroby pred WHO popiera.

ČKS tak reagovala na žiadosť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) týkajúcej sa podozrivého zápalu pľúc. WHO si vyžiadala údaje o náraste počtu hospitalizácií a nediagnostikovaných foriem zápalu pľúc u detí. Tie sa v poslednom čase objavujú po celej krajine – a čoraz častejšie sa majú objavovať aj u dospelých.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v stredu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN navyše uviedol, že čínske úrady majú situáciu plne pod kontrolou. 

Peking: „Žiaden nový typ zápalu pľúc nie je známy“

Podľa anglickej redakcie denníka Epoch Times sa vo štvrtok 23. novembra uskutočnila konferencia, na ktorej sa okrem zástupcov WHO zúčastnili aj zástupcovia Centra pre kontrolu epidémií a pekinské detské nemocnice.

Najvyšší čínski predstavitelia WHO uviedli že v postihnutých oblastiach sa nenašli žiadne nezvyčajné alebo nové patogény. Situácia v samotnom Pekingu a v provincii Liaoning bola údajne prešetrená. Neboli vraj zistené žiadne neobvyklé klinické prejavy.

Čínske úrady priznávajú, že v poslednom období došlo k celkovému nárastu respiračných ochorení. Tie sú však vraj spôsobené rôznymi známymi patogénmi. Nový typ zápalu pľúc nie je známy.

23. novembra 2023 dostávajú deti na schodoch v detskej nemocnici v Pekingu infúzne kvapky. (Jade Gao /AFP cez Getty Images)

Systém včasného varovania funguje už niekoľko dní

V utorok 21. novembra sa na portáli ProMed objavila správa, ktorá zaujala pozorovateľov mimo Číny. Podľa správy mali rodičia podozrenie, že sa úrady zrejme snažia zakryť nové ohnisko závažnejšej infekcie. Hovorilo sa o „nediagnostikovanom zápale pľúc u detí“.

Reportér sa odvolával na správy z detských nemocníc v Pekingu a Dalianu (provincia Liaoning), z ktorých niektoré boli doplnené o videozáznamy z taiwanských internetových platforiem. Nemocnice boli preplnené, choré deti dostávali intravenózne infúzie na lôžkach vo vestibule.

Ako vysvetľuje spoločnosť ProMed, správa naznačuje rozsiahle prepuknutie nediagnostikovaného respiračného ochorenia. Konieckoncov Peking a Liaoning sú od seba vzdialené takmer 800 kilometrov. Nie je tiež „vôbec jasné, kedy táto epidémia začala, pretože je nezvyčajné, aby bolo takto rýchlo postihnutých toľko veľa detí“.

ProMed je celosvetový systém sledovania ohnísk nákazy ľudí a zvierat. Jeho správy pomohli  počas pandémie koronavírusu identifikovať centrá šírenia.

WHO je zatiaľ s vysvetlením spokojná

WHO je s reakciou režimu nateraz spokojná. V pôvodnom vyhlásení uviedla, že k nárastom niektorých respiračných ochorení dochádza na začiatku sezóny skôr ako zvyčajne. To však nie je „neočakávané vzhľadom k tomu, že obmedzenia súvisiace s covidom-19 tu boli zrušené rovnako ako v iných krajinách“.

WHO chce tiež situáciu pozorne sledovať a je „v úzkom kontakte s vnútroštátnymi orgánmi v Číne“. WHO taktiež upozorňuje, že každé štyri roky dochádza k cyklickým epidémiám mykoplazmových infekcií. K nárastu došlo napríklad v rokoch 2011, 2015 a 2019.

U malých detí s oslabeným imunitným systémom sa však môžu objaviť závažné príznaky. Ako ukázali štúdie v niekoľkých krajinách, opatrenia proti koronavírusu oslabili imunitný systém ľudí všetkých vekových kategórií.

Zohráva covid-19 úlohu pri oslabovaní imunitného systému?

Sean Lin, biomedicínsky vedec z Fei Tian College (USA) a bývalý mikrobiológ z americkej armády tvrdí, že covid-19 z Číny stále nezmizol. Úrady to však utajujú.

V kombinácii s inými respiračnými vírusmi a baktériou mycoplasma pneumoniae sa koronavírusu často darí prekonať imunitný systém organizmu. To môže spôsobiť syndróm bielych pľúc alebo iné závažné pľúcne ochorenia.

Biele pľúca sa už v minulosti spájali so závažnými koronavírusovými infekciami a boli pozorované vo viacerých oblastiach Číny. Od polovice októbra sa mnoho detí nakazilo zápalom pľúc, trpelo horúčkou a niektoré z nich mali tiež biele pľúca.

Na sociálnych sieťach sa čoraz častejšie hovorí o tom, že príznaky záhadného ochorenia dýchacích ciest vykazujú aj dospelí. Od novembra sa čoraz viac objavujú na klinikách. Postihnutí sú najmä zamestnanci zdravotníckych zariadení, učitelia a rodičia maloletých detí.

WHO odporúča ľuďom v Číne, aby prijali preventívne opatrenia

Virológ Tom Peacock z Imperial College London, ktorý pozorne sleduje výskyt nových variantov koronavírusu, pre agentúru Reuters uviedol, že nové hrozby nemôžu zostať dlho skryté. K dispozícii sú dobré nástroje na „pomerne rýchle“ odhalenie novoobjavujúcej sa chrípky alebo koronavírusov.

Je preto „nepravdepodobné, že by to zostalo nepovšimnuté“. Predpokladá, že záhadný zápal pľúc „by mohol byť nakoniec niečím bežnejším alebo kombináciou viacerých vecí […], povedzme covid, chrípka, RSV“.

Samotná WHO odporúča, aby ľudia v Číne prijali obvyklé opatrenia na zníženie rizika respiračných ochorení. Patrí medzi ne odporúčané očkovanie a udržiavanie odstupu od chorých osôb. Ak ochoriete, mali by ste zostať doma a v prípade potreby vyhľadať lekárske ošetrenie. Rovnako ako pri covide je užitočné „nosiť rúška (alebo respirátory), zabezpečiť dobré vetranie a pravidelne si umývať ruky“.

Južná Kórea hlási zvýšený výskyt zápalu pľúc u detí

V tejto súvislosti vyvoláva v mnohých kruhoch obavy skutočnosť, že Čína v tejto situácii uvoľňuje vízové obmedzenia pre niektoré krajiny. Napríklad cestovanie do Číny bude od piatku 1. decembra oveľa jednoduchšie pre občanov Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska, Holandska a Malajzie. Peking im ponúka možnosť jednostranného bezvízového vstupu.

V počiatočnej fáze covidu-19 čínsky režim držal epidémiu vo Wuhane utajenú. Zároveň bolo mesto prísne uzavreté, ale cestovanie do zahraničia zakázané nebolo.

Medzitým ďalšie krajiny hlásia nárast prípadov mykoplazmovej pneumónie. V Južnej Kórei sa počet prípadov od tretieho októbrového týždňa viac ako zdvojnásobil. Úrad pre kontrolu chorôb v Soule oznámil, že 19. novembra bolo z 236 nemocničných pacientov v celej krajine  diagnostikovaných s bakteriálnymi infekciami dýchacích ciest 226, teda 96 % . Väčšina pacientov bola mladšia ako dvanásť rokov, pričom 80 % nových infekcií sa vyskytlo u detí mladších ako päť rokov.

Japonsko zavádza povinné testy na tuberkulózu pre cestujúcich zo šiestich krajín

Francúzsko má tiež najvyšší výskyt infekcie mycoplasma pneumoniae u detí mladších než 15 rokov za poslednú dekádu. Japonsko bude od roku 2024 vyžadovať, aby cestujúci zo šiestich krajín prešli pred vstupom testom na tuberkulózu. Okrem Číny sa to bude týkať aj Filipín, Vietnamu, Indonézie, Nepálu a Mjanmarska.

Tuberkulóza sa prejavuje podobnými príznakmi infekcie pľúc ako nediagnostikovaný zápal pľúc, ale aj ako covid-19. Vedľajším účinkom sú v týchto prípadoch často pľúcne uzliny.

Koncom októbra sa japonský minister zdravotníctva Takemi Keizo venoval na tlačovej konferencii čínskemu režimu v súvislosti so zápalom pľúc u detí. Ako informovali japonské médiá, požadoval údaje o epidémii.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj