Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (foto: Decha Huayyai / Pexels)
,

Syntetický verzus prírodný kofeín – ktorý z nich urýchľuje starnutie a ktorý nám pomáha?

Niektoré štúdie naznačujú, že syntetický kofeín môže urýchľovať starnutie. Prečítajte si o rozdieloch medzi prírodným a syntetickým kofeínom.

Od Starbucksu cez Red Bull až po Coca-Colu, kofeín v nich sa stal záchranným lanom pre 75 % Američanov, ktorí ho konzumujú na dennej báze. Je to iskra, ktorá zapaľuje naše mozgy a telá, aby zvládli dlhý deň.

Avšak nie každý kofeín má rovnaké účinky – podľa nových výskumov môže syntetický kofeín urýchľovať starnutie, zatiaľ čo prirodzene sa vyskytujúci kofeín robí pravý opak.

Urýchľuje syntetický kofeín starnutie?

Určitý druh kofeínu v káve môže mať vplyv na starnutie.

Približne 60 % kofeínu, ktorý Američania konzumujú, sa syntetizuje v laboratóriu, čo znamená, že nepochádza z prírodných zdrojov, ako sú kávové zrná alebo čajovníky. Populárne spoločnosti ako Pepsi, Coke a Red Bull pridávajú do svojich nápojov syntetický kofeín, aby dodali nápojom extra silu.

Štúdia z roku 2017 uverejnená v časopise Nutrition & Metabolism spája vyšší príjem kofeínu so skracovaním telomér (koncových častí eukaryotických chromozómov, pozn. prekladateľa), čím dochádza k starnutiu buniek u dospelých. Napriek tomu zvýšenú konzumáciu kávy spája s predlžovaním telomér. To naznačuje, že zložky mimo kofeínu môžu účinkovať proti starnutiu. „Na prvý pohľad by sa dalo predpokladať, že príjem kofeínu a konzumácia kávy sú v podstate rovnaké premenné,“ napísali výskumníci. „Nie je to však tak.“

Tieto zistenia sú v súlade s predchádzajúcimi výsledkami poukazujúcimi na to, že vyššia konzumácia kávy spôsobovala dlhšie teloméry u 4 780 zdravotných sestier vo Veľkej Británii.

Ilustrační fotografia (foto: samer daboul / Pexels)

V štúdii z roku 2023 uverejnenej v časopise Nutrients sa však zistilo, že instantná káva mala negatívny vplyv na dĺžku telomér, čo môže byť spôsobené vyšším obsahom olova poškodzujúcim DNA. Štandardná filtrovaná káva nevykazovala žiadny nepriaznivý účinok.

Výskum tiež naznačuje, že zelený čaj by mohol chrániť pred skracovaním telomér, zatiaľ čo u syntetického kofeínu sa zaznamenalo poškodenie DNA. „Preto na základe našich zistení  odhadujeme priaznivé účinky konzumácie zeleného čaju a potenciálne nepriaznivé účinky konzumácie kofeínových nápojov na dĺžku telomér, čo sa môže prejaviť na zrýchlenom biologickom starnutí,“ uviedli autori štúdie skúmajúcej zelený čaj, kávu a kofeín v sýtených nápojoch.

Tajomstvá kávy a čaju v boji proti starnutiu

Podľa niektorých výskumov sa na pozitívnych účinkoch kávy a čaju pravdepodobne podieľa viacero antioxidačných látok.

Štúdie ukazujú, že káva a čaj chránia celistvosť DNA a znižujú jej oxidačné poškodenie. V jednej randomizovanej kontrolovanej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 50 mužov a 50 žien, tmavá pražená káva znížila poškodenie DNA o 23 % len za štyri týždne. Podobné výsledky sa zistili v osemtýždňovej experimentálnej štúdii, do ktorej sa zapojilo 96 dospelých.

„Kofeín nachádzajúci sa v káve alebo čaji je súčasťou matrice viac ako 1 000 ďalších chemických zlúčenín, najmä polyfenolových zlúčenín, ktoré majú silné antioxidačné účinky,“ uviedol pre Epoch Times David Wiss, doktor verejného zdravia a registrovaný dietológ. Dodal, že polyfenoly znižujú oxidačný stres tým, že odstraňujú voľné radikály spôsobujúce poškodenie buniek. Z tohto dôvodu majú podľa neho káva aj čaj protizápalové vlastnosti, ktoré „izolovaný kofeín nemá“.

Kým káva a čaj preukázali ochranné účinky proti neurogeneratívnym ochoreniam, ako sú Parkinsonova a Alzheimerova choroba, niektoré výskumy ukazujú, že izolovaný kofeín pred neurodegeneráciou nechráni. Káva môže byť stále najlepším zdrojom kofeínu na ochranu pred Alzheimerovou chorobou vďaka zložke, ktorú obsahuje a synergicky s kofeínom zvyšuje ochranu pred progresiou ochorenia.

Koľko kofeínu je príliš veľa?

Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) odporúča konzumovať maximálne 400 miligramov kofeínu, čo predstavuje približne štyri až päť šálok kávy denne.

Zatiaľ čo prirodzene kofeínové potraviny ako čokoláda obsahujú približne 12 miligramov kofeínu a nápoje ako káva a čaj obsahujú až 95 miligramov prirodzeného kofeínu v jednej porcii, energetické nápoje môžu obsahovať až 300 gramov syntetického kofeínu v jednej porcii.

Tento zvýšený obsah kofeínu sa spája s infarktmi u mladých ľudí, no iné štúdie ukazujú, že káva a čaj majú kardioprotektívne účinky.

Americká závislosť od kofeínu – prírodného aj syntetického – odráža „krízu závislosti“, tá je problematická, uviedol Wiss. „Naša spoločnosť je príliš závislá od kofeínu ako stimulantu,“ povedal.

Pred konzumáciou kofeínu odporúča zjesť raňajky a počkať 60 až 90 minút po prebudení, kým si doprajete kofeínové nápoje alebo iné zdroje kofeínu. „Mojím ďalším odporúčaním je urobiť si každé tri až šesť mesiacov trojdňovú (alebo dlhšiu) prestávku od kofeínu,“ dodal.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj