Štvrtok 19. septembra, 2024
Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) prichádza na 6. rokovanie vlády SR v Bratislave 29. novembra 2023. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)
,

Plyn zdražie takmer dvojnásobne. Vláda sľubuje zastropovanie cien

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) schválil nový cenník, z ktorého vyplýva, že nová cena plynu pre domácnosti sa vyšplhá takmer na dvojnásobok súčasnej. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) bude po novom dodávať plyn v cene 78 eur za megawatthodinu. Vláda už skôr avizovala, že štát zmierni  tarify dotáciami  a ceny za dodávku plynu zastropuje. Podobne to bolo aj minulý rok, keď po štátnych dotáciách klesli ceny na 28 eur za megawatthodinu.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková v statuse na sociálnej sieti označila kroky ÚRSO za škandalózne a neakceptovateľné. Prekáža jej, že úrad vydal cenové rozhodnutia o plyne skôr, ako vláda rozhodla o kompenzáciách pre ceny domácností a kritizuje „nekoordinovaný postup nominantov predchádzajúcej vlády na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví”. Podľa ministerky sú slovenské domácnosti zbytočne stresované rozhodnutiami, ktoré reálne nevstúpia do platnosti.

Veronika Remišová z opozičnej strany Za ľudí nazvala súčasný vývoj za ďalšie klamstvo, ktorým pred voľbami koalícia nachytala ľudí. „Regulátor dnes oznámil, že ak vláda nič nespraví, tak plyn zdražie cez 125%. Vláda má však úplne iné starosti, robí čistky a zabezpečuje si beztrestnosť. Nakoniec to dopadne tak, že vláda príde ako veľký záchranca a povie, že ceny plynu zdražejú „LEN” o 20%, čo je však pre ľudí, ktorí plyn používajú napríklad na kúrenie, obrovská čiastka,” píše na svojom Facebooku. Dodáva, že ceny elektriny predošlá vláda „vyriešila” do roku 2027, takže tam zdraženie nehrozí. Tiež naznačuje možné odvolávanie ministerky, ak plyn v budúcom roku zdražie.

Cena plynu na Slovensku bola doteraz v celej EÚ  tretia najnižšia. Lacnejšie komoditu kupovali iba Maďari a Chorváti. Naopak, suverénne najvyššiu cenu platili v Holandsku. Na druhej strane na základe prepočtu HDP na jedného obyvateľa v parite kúpnej sily má Slovensko po Bulharsku v EÚ druhú najnižšiu životnú úroveň.

Ministerka Saková uviedla, že Slováci nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku. Stabilné ceny elektriny a plynu pre domácnosti sú podľa nej prioritou celej novej vlády. Spoločne s ministerstvom financií, predsedom vlády a predsedom parlamentu vraj vyrokovali riešenie, ktoré vláda predstaví budúci týždeň.

„Ľudia nemusia mať obavy, dodržíme sľuby, ktoré sme dali pred voľbami a ceny energií neporastú,” uviedla na svojom Facebooku.

Aby bol plyn stále lacný, štátnu kasu to vyjde niekoľko stoviek miliónov eur. Hrozí tak riziko vysokého deficitu a vláda už avizovala nárast daní – napríklad odvod pre banky, fabriky alebo reťazce. To môže viesť k tomu, že firmy na Slovensku stopnú alebo znížia investície.

Prečítajte si aj