Štvrtok 19. septembra, 2024
Dnešné rokovanie NR SR o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra M. Šutaja Eštoka (Screenshot: YT / TV NR SR)

NRSR: Poslanci pokračujú v diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Do diskusie je prihlásených ešte zhruba 30 rečníkov písomne, po nich sa budú môcť hlásiť zákonodarcovia aj ústne.

Pôvodne mal parlament o opozičnom návrhu na odvolanie ministra rokovať vo štvrtok (23. 11.) až do skončenia diskusie a v piatok dopoludnia hlasovať. Opozícia ale pristúpila k obštrukcii. Prekážalo jej, že predstavitelia koalície nedovolili zástupcom opozície vystúpiť skôr. Preto približne o 20.30 h oznámili, že opúšťajú sálu a žiadali prerušiť rokovanie.

S. Migaľ označil schôdzu k odvolávaniu M. Šutaja Eštoka za zbytočnú

Poslanec Národnej rady (NR) SR Samuel Migaľ (Hlas-SD) označil mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) za zbytočnú. Kritizoval predchádzajúcu vládu a vedenie rezortu vnútra. M. Šutaja Eštoka označil za najakčnejšieho ministra, ktorý napráva chyby predošlých vlád a bývalého ministra Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Poukázal pritom na situáciu v rezorte a vojnu v polícii, hovoril aj o rozvrátenej letke ministerstva vnútra, nedostatočnom krízovom riadení a ďalších problémoch.

„Toto je asi najabsurdnejšia a najzbytočnejšia schôdza, akú som v tomto pléne videl. Odvolávať ministra, ktorý za necelý mesiac vo funkcii dokázal viac než iní za svoje celé funkčné volebné obdobie,“ vyhlásil S. Migaľ. Rokovanie označil za priestor na odpočet toho, čo už M. Šutaj Eštok stihol urobiť a napraviť po predchádzajúcich vládach. Poznamenal, že rezort vnútra je najväčším ministerstvom a vyčítal predošlým vedeniam krajiny, že nechali v jeho vedení Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorého viaceré kroky a rozhodnutia kritizoval. S. Migaľ skonštatoval, že občania si vo voľbách v septembri vybrali zmenu, pretože potrebujú riadne vedenie krajiny.

S. Migaľ kritizoval aj migračnú krízu. Z jej zhoršenia viní aj predošlú vládu a jej nedostatočný krízový manažment. Poukázal pritom na situáciu v regiónoch. „Situácia eskalovala až tak, že nám susedia zavreli hranice a znovu zaviedli kontroly,“ povedal s tým, že predošlé vlády situáciu neriešili a „pchali hlavy do piesku“.

R. Mikulec označil Migaľovo vystúpenie za servilné. Tvrdí, že S. Migaľ nerobí nič bez toho, aby z toho niečo mal. Odmietol jeho tvrdenia týkajúce sa letky rezortu vnútra. Trvá na tom, že nákupy boli v súlade s požiadavkami letky.

Marek Lackovič (PS) skonštatoval, že S. Migaľ nepovedal jediný argument na zotrvanie M. Šutaja Eštoka vo funkcii. „Namiesto toho samý ‚ačohentizmus‘,“ podotkol. „Ministra ste si nijako neobhájili, len ste okydali všetkých ostatných,“ doplnil.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) počas diskusie odmietol argumenty opozície a kritiku akcií na hraniciach s Maďarskom v súvislosti s migráciou. Kroky nového ministra podľa neho majú pozitívne výsledky. Šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD) sa rovnako zastal Šutaja Eštoka a za koaličné kluby mu deklaroval podporu. Mimoriadnu schôdzu označil za divadlo opozície, len aby niečo robila.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková kritizovala predstaviteľov vládnej koalície za priebeh rokovania. Vyčítala im, že zatiaľ nedovolili opozícii vystúpiť. Označila to za obštrukcie. Pripomenula pritom vládnej koalícii sľub, že obštrukcie robiť nebude. „Toto je naozaj dôstojná diskusia? Dvakrát za týždeň odhlasovať nočnú schôdzu? Demonštratívne? Takto si predstavujete novú kultúru, ktorú prinášate?“ pýta sa M. Holečková.

SaS bude za odvolanie ministra, J. Krúpa na to vidí viacero dôvodov

SaS bude jednomyseľne hlasovať za odvolanie ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Avizoval to poslanec Juraj Krúpa (SaS) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi. Vidí na to viacero dôvodov. Spomenul čistky v polícii aj obhajovanie manipulácie s nahrávkami zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pred voľbami a ďalšie.

Krúpa skonštatoval, že časom vypláva na povrch, prečo sa M. Šutaj Eštok rozhodol byť ministrom vnútra a vykonávať „drevorubačské personálne holoruby“ vo vedení polície. „Vzali ste však na seba obrovské riziko a zodpovednosť,“ pripomenul ministrovi. Upozornil, že bude zodpovedný za personálne rozhodnutia, a to aj ak súdy rozhodnú, že nepostupoval v súlade so zákonom. Trvá na tom, že minister porušil zákon aj pri postavení niektorých vyšetrovateľov mimo službu, keďže mali status chráneného oznamovateľa. Dá sa preto podľa neho predpokladať, že vláda bude chcieť upraviť zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, prípadne zrušiť Úrad na ochranu oznamovateľov.

Okrem toho J. Krúpa kritizoval postoj koalície pri diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra. Vyhlásil, že koalícia sa asi bojí argumentov opozície, preto svojimi vystúpeniami neumožnila zatiaľ vystúpiť zástupcom opozície. Diskutovať podľa neho mohli o situácii aj vo výbore, no koalícia viaceré možnosti ignorovala. Hovorí o obštrukciách a pripomenul, že vláda sľubovala vyhnúť sa im.

„Hovoríte o čistkách v polícii, ja hovorím o klasickej personálnej výmene,“ reagoval poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Minister vnútra si podľa jeho slov skladá tím, aby mohol riadiť rezort vnútra a plniť si svoje úlohy. Čo sa týka výhrad k priebehu rokovania, ide podľa neho o štandardné možnosti koalície zapájať sa do diskusie

Poslankyňa Zuzana Števulová (PS) v súvislosti s vyšetrovateľmi upozornila, že vláda nerešpektuje zásady ochrany oznamovateľov a spochybňuje možnosti ich ochrany. Hovorí o zásahu do fungovania právneho štátu. „Máme tu zákon a úrad, ktorého hlavnou úlohou je ochraňovať ľudí bez ohľadu na to, či sú radovými zamestnancami alebo policajtami, ktorí prídu na nekalé správanie vo svojej inštitúcii,“ uviedla. Zdôraznila, že zákon sa prijal najmä na riešenie korupcie v štátnych zložkách. Vláda však podľa nej svojim konaním hovorí čestným občanom, že si majú dať pozor a korupciu oznamovať nemajú. „Toto považujeme za jedno z najvážnejších zlyhaní ministra vnútra,“ zdôraznila.

Prečítajte si aj