Štvrtok 19. septembra, 2024
Floridský guvernér Ron DeSantis v National Harbor v Marylande 21. apríla 2023 (Anna Moneymaker/Getty Images)
» ,

DeSantis podpísal zákony bojujúce proti vplyvu Čínskej komunistickej strany na Floride

Guvernér Floridy Ron DeSantis podpísal 8. mája tri zákony obmedzujúce vplyv Čínskej komunistickej strany (ČKS) na Floride.

Na slávnostnej ceremónii v Brooksville podpísal guvernér opatrenie, ktoré zakazuje ČKS, ako aj  iným nedôveryhodným zahraničným krajinám kupovať poľnohospodársku pôdu na Floride alebo nakupovať pozemky v okruhu 16 kilometrov od citlivých strategických miest, ako sú vojenské základne, prístavy či elektrárne.

„​​Sme presvedčení, že ochrana našich potravinových zásob je otázkou bezpečnosti,“ povedal.

Druhý návrh zákona, ktorý podpísal, zakazuje štátnym univerzitám a vysokým školám prijímať akékoľvek granty alebo sa zúčastňovať na akýchkoľvek dohodách či partnerstvách s nedôveryhodnými  krajinami.

Steve Carra, zástupca štátu Michigan, v rozhovore pre televíziu NTD 11. marca 2023 v meste Marshall v Michigane v blízkosti poľnohospodárskej pôdy, na ktorej má vyrásť továreň na výrobu batérií pre elektromobily Ford v spolupráci s čínskou spoločnosťou s väzbami na Čínsku komunistickú stranu. Steve Carra mal námietky voči použitiu peňazí daňových poplatníkov na financovanie projektu spoločnosti Ford. (NTD/The Epoch Times)

Ich úradníci nesmú prijímať ani dary od ČKS alebo nedôveryhodných krajín. DeSantis poznamenal, že štát už zakázal Konfuciove inštitúty Čínskej komunistickej strany.

„​​Jeden sme mali na Vysokej škole Dade v Miami. Pôsobí to ako dar z dobrej vôle, ale v skutočnosti je to spôsob, ako zaviesť propagandu ČKS do našich univerzitných a vysokoškolských areálov. A to my jednoznačne nechceme.“

Tretí zákon, ktorý podpísal, zakazuje používanie platformy sociálnych médií Tik Tok vo vládnych alebo vzdelávacích inštitúciách.

DeSantis povedal, že tento softvér – obľúbený medzi mladými ľuďmi kvôli videám – špehuje svojich používateľov, získava od nich údaje a poskytuje ich ČKS.

„​​Florida sa vyjadruje veľmi jasne. Nechceme ČKS v našom štáte. Chceme ho zachovať ako slobodný štát Florida,“ povedal DeSantis.

Historické súvislosti 

DeSantis použil jazyk vychádzajúci z medzinárodnej histórie. Jeho obvinenie Čínskej komunistickej strany zo snahy o nastolenie priemyselnej „nadvlády“ bolo ironické – práve z tohto totiž ČKS obviňovala po celé desaťročia Spojené štáty.

„ČKS odviedla naozaj dobrú prácu pri identifikácii niektorých slabých stránok americkej spoločnosti a skutočne sa zamerala na akademickú infiltráciu a vplyv… A nesmierne sa im podarilo rozšíriť svoj vplyv v akademickom prostredí, pretože všade rozhadzujú veľa peňazí. Ale na Floride hovoríme: Tu nie. Nie pred našimi očami.“

DeSantis, ktorý ešte stále nie je oficiálne vyhlásený za prezidentského kandidáta – no nedávno sa vrátil z celosvetového turné – sa pustil do zahraničnopolitickej otázky, ktorá má vplyv na domácu politiku. Hovoril o tom, ako sa komunistická Čína stala ich protivníkom.

Pandémia COVID-19 odhalila závislosť Američanov od Číny. „Takmer všetko, čo ste potrebovali pre COVID… myslím, že takmer 100 % z toho sa vyrábalo v Číne.“

Na snímke sú lode na mori v prístave Long Beach (David McNew/Getty Images)

„Je toľko vecí, v ktorých je naša ekonomika závislá od Číny, a to im v dôsledku toho poskytlo väčší vplyv a väčšiu moc. Takže si musíme obhájiť svoju hospodársku suverenitu. Súčasťou toho je prinavrátiť dodávateľské reťazce späť domov.“

Čínska komunistická strana si podľa neho „vybudovala pozíciu hospodárskeho obra, priemyselného hegemóna s oveľa silnejšiou armádou ako pred 20 alebo 25 rokmi“.

„Majú vodcu, ktorý je veľmi ideologický a má v úmysle rozšíriť vplyv ČKS – nielen vo svojom regióne, ale … na celom svete.“

„V tejto ťažkej situácii sme čiastočne preto, že elity v našej vlastnej krajine sa už celú generáciu usilujú o krátkodobý zisk namiesto dlhodobých záujmov USA… Mysleli si, že stačí, keď ľudia zarábajú peniaze, čo bolo pre niektorých dobré, ale nemali dlhodobú perspektívu, ako to bude fungovať z hľadiska americkej priemyselnej základne tu doma. Alebo americkej bezpečnosti v zahraničí.“

DeSantis povedal: „A tak sa podľa mňa vyvinul vzťah, ktorému skutočne chýba symetria a reciprocita.“

„Čína s nami neobchoduje. Čína sem znáša výrobky, avšak pre naše podniky je veľmi ťažké dostať sa na ich trh. Závisí to úplne od toho, čo si zmyslí ČKS. Takže skutočne máme nespravodlivé obchodné vzťahy.“

Počas Kultúrnej revolúcie Čína neúnavne útočila na Spojené štáty kvôli ich „hegemónii“. Na dobovej fotke vidieť, ako čínska mládež prechádza okolo niekoľkých revolučných plagátov vo februári 1967 v centre Pekingu. (Vincent/AFP/Getty Images)

„Zaplavujú nás produktami, kradnú naše autorské práva a naše patenty, a napriek tomu s tým ľudia na relevantných pozíciách veľa neurobili.“

DeSantis odsúdil „hlúposť predchádzajúcich amerických postupov“ vrátane tých, ktoré prijali Čínu do Svetovej obchodnej organizácie.

„Spomeňte si, ako nám povedali, že ak Čínu zaradíme do Svetovej obchodnej organizácie a udelíme jej štatút najvýhodnejšieho obchodu, stane sa nakoniec kapitalistickou demokraciou. Presne to hovorili elity… V skutočnosti Čína oveľa viac zbohatla. Vytvorili obrovskú priemyselnú základňu. A využili ju na ďalšie vojenské účely a na posilnenie ambícií Si Ťin-pchinga.“

„Takže toto je jednoducho realita. Elity v tejto krajine nás sklamali.“

Po DeSantisovi sa mikrofónu chopil Charles Chou, generálny riaditeľ Tchajpejskej hospodárskej a kultúrnej kancelárie v Miami. Chou uviedol, že Taiwan má s Floridou úzke obchodné vzťahy a od roku 1992 je s ňou v partnerskom vzťahu.

„Keďže Taiwan naďalej čelí rastúcemu vojenskému tlaku a hrozbe zo strany Čínskej komunistickej strany, veľmi si vážime neochvejnú a pevnú podporu guvernéra a vlády Floridy prejavenú Taiwanu.“

„Taiwan bude aj naďalej vzpriamene stáť a brániť svoju vlasť.“ Taiwan bude aj naďalej obhajovať svoje právo na účasť v medzinárodných organizáciách, ako je napríklad Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá ho vylučuje.


Preklad a redakčná úprava pôvodnej správy: Martin Konečný

Prečítajte si aj