Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia vecstock
,

V strede mozgu sa nachádza „tretie oko“ – čo o ňom zistili vedci?

Vedeli ste, že vo vašom mozgu sa nachádza „tretie oko“? Moderná veda preukázala, že v prednej časti našej epifýzy existuje kompletná štruktúra ľudského oka, ktorá však neplní žiadnu funkciu. Ide skutočne o zakrpatené oko, ako tvrdia vedci? Alebo je azda toto tretie oko sídlom duše, ako tomu verí vo východných vierach a západnej filozofii?

Epifýza je orgán v tvare kužeľa o veľkosti jedného centimetra, ktorý produkuje melatonín. Tento hormón riadi cyklus spánku a bdenia a uvoľňovanie reprodukčných hormónov. Rôzne štúdie z minulého storočia naznačujú, že táto malá žľaza môže byťdôležitejšia, ako sa zdá!

Po tisíce rokov bola epifýza vo východných vierach a západnej filozofii považovaná za „tretie oko“ alebo „bránu do vyššieho vedomia“, cez ktorú dokážeme vidieť veci mimo nášho fyzického sveta. Francúzsky filozof René Descartes (1596 – 1650) ju považoval za „sídlo duše a miesto, kde vznikajú všetky naše myšlienky“.

Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, moderné štúdie našli dôkazy, ktoré potvrdzujú tvrdenia našich dávnych predkov.

René Descartes „De Homine Figuris“, Epifýza (H) (Hulton Archive/Getty Images)

Vedci objavili v našej epifýze oko. Jeho štruktúra sa podobá našim vonkajším očiam. Je vybavené sietnicou a bunkami, ktoré fungujú ako svetelné receptory.

Už v roku 1919 Frederick Tilney a Luther Fiske Warren napísali, že podobnosť štruktúry epifýzy s ľudským okom naznačuje, že tento orgán je citlivý na svetlo a pravdepodobne má aj ďalšie zrakové schopnosti, ako uvádza The Epoch Times.

„Tretie oko“ s kompletnou biologickou štruktúrou umožňujúcou vidieť

Dr. Cheryl Craftová, vedúca katedry neurobiológie na Univerzite v Južnej Kalifornii, popísala epifýzu ako „oko mysle“.

„Pomocou techník molekulárnej biológie Craftová dokázala, že gény v epifýze a sietnici sa čiastočne zhodujú,“ uvádza sa v článku v univerzitnom časopise Health & Medicine. „Kto vie? Možno to budeme my, kto odpovie na veľké otázky o mysli, hmote a vesmíre. To ukáže čas.“

Bližší pohľad na predchádzajúce výskumy ukazuje, že práca doktorky Craftovej sa zhodujes tým, čo vedci zistili v 50. rokoch minulého storočia. Hypotalamus má schopnosť vnímať svetlo a produkovať melatonín.

Umiestnenie epifýzy v mozgu (Wikimedia Commons)

Vedci objavili v eoku 2013 v epifýzach potkanov molekulu známu ako DMT (N, N-dimetyltryptamín). Štúdia, ktorú viedol Dr. Rick Strassman, sa zaoberala vedeckým výskumom podstaty vedomia a bola čiastočne financovaná nadáciou Cottonwood Research Foundation. DMT je psychedelikum, ktoré Dr. Strassman nazýva „molekula mysle“.

„Molekuly ducha“ umožňujú mimozmyslové zážitky

Dr. Strassman, vedec z Univerzity v Novom Mexiku, podával DMT pokusným osobám v rámci klinického výskumu schváleného vládou USA. „Najzaujímavejším zistením bolo to, že vysoké dávky DMT pravdepodobne umožnili vedomiu našich subjektov vstúpiť do mimozmyslového stavu…,“ uviedol. 

Ďalšia teória prezentovaná v časopise Biological Rhythms uvádza, že „epifýza sa zrejme vyvinula za účelom nepriameho zlepšenia zraku“. 

Epifýza  je už vedecky skúmaná a ďalšie štúdie budú určite nasledovať. Je epifýza oveľa viac ako len zostatkové oko, ktoré produkuje hormóny? Alebo je v skutočnosti „tretím okom“ či „sídlom duše“ a má potenciál vidieť veci mimo našej dimenzie?

Pôvodný článok

Prečítajte si aj