Štvrtok 19. septembra, 2024
,

Ľ. Blaha sa po vyhodení vlajky EÚ chystá kandidovať do europarlamentu (Analýza)

Pred piatimi dňami predseda strany Robert Fico na sneme Smeru spomenul, že do Európskeho parlamentu (EP) bude v najbližších voľbách kandidovať súčasný podpredseda Národnej rady (NR) SR. „Záujem o voľby prejavil aj podpredseda strany Ľuboš Blaha, európsky parlament sa na teba, Ľuboš, určite teší,“ informoval na sneme R. Fico. Po nedávnych kontroverzných excesoch Ľ. Blahu smerom k EÚ vyznieva táto správa paradoxne.

Jesenné upratovanie

Ľ. Blaha krátko po úspešnej kandidatúre na post podpredsedu NR SR zverejnil na Telegrame video z jeho novej kancelárie. Nazval ho „jesenné upratovanie“. Ukazovalo, ako v kancelárii podpredsedu parlamentu robí poriadky po svojom predchodcovi.

Nový podpredseda NR SR vo videu najprv vynesie von vlajku Európskej únie a nahradí ju slovenskou, pričom rovnakú slovenskú tam už má vedľa nej. Na poličku si vystaví knihu Ľudovíta Štúra – Slovanstvo a svet budúcnosti, akoby obaja vychádzali zo spoločných ideových konceptov. Opak je však pravdou. Ak by sa Ľ. Štúr a Ľ. Blaha stretli na politickej scéne osobne, nemohli by mať od seba ďalej.

Namiesto obrazu prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorý dáva do skrine s rozčarovaným výrazom tváre, si vyvesí portrét kontroverzného marxistického revolucionára Che Guevaru. Na konci videa, keď je už všetko potrebné v kancelárii vymenené, podpredseda NR SR pozdraví divákov revolučným gestom zovretej päste.

Rustikálna ľavica

Ľ. Blahan vo včerajšom rozhovore pre Ereport svoju ambíciu skutočne potvrdil. „Ak sa mi podarí od júna dostať sa do Európskeho parlamentu, budem popri slovenskej politike riešiť aj tú európsku. Napokon, zahraničnej a európskej politike sa venujem celý život a odborne som viedol aj výbor pre európske záležitosti,” hovorí súčasný podpredseda NR SR.

Podľa jeho slov má osobnosť, povahu a potrebné jazykové zručnosti, aby v EP bojoval za slovenské záujmy. Má v pláne presadzovať hodnoty tzv. vlasteneckej alebo rustikálnej ľavice a v EP si zaumienil získať si na svoju stranu aj ďalších ľavicových politikov. Spomenul tiež rizikové opatrenia zavedené EÚ spojené s vojnou proti Rusku, ktoré ničia samotnú EÚ, či opatrenia, ktoré narúšajú slobodu jednotlivca, ako napríklad digitálna identita alebo pandemická dohoda. Proti tomu všetkému sa chce postaviť.

„Poviem to úprimne – potrebujeme trošku zatriasť s tou Európskou úniou. Častokrát tie najnebezpečnejšie opatrenia prichádzajú priamo z Bruselu. Sú to tie, ktoré ohrozujú mier, ohrozujú slobodu alebo ekonomickú prosperitu,” hovorí politik.

Neúnavný bojovník proti EÚ

V roku 2019, keď Ľ. Blaha predsedal parlamentnému výboru pre európske záležitosti, mu vtedajší premiér Peter Pellegrini (Hlas-SD), vtedy ešte jeho stranícky kolega, verejne vytkol jeho neustále ostré kritizovanie EÚ. Priamo na rokovaní mu znechutený navrhol, aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie vo výbore, keď nevie na EÚ nájsť jediné pozitívum.

„Ako predseda vlády, ktorý je zodpovedný za zahraničnú politiku tejto krajiny a za to, že sme členskou krajinou EÚ, čítať z úst predsedu výboru pre európske záležitosti, že EÚ je plná nenávisti voči našej kultúre a Európe, že nemá nič spoločné s pracujúcimi ľuďmi, že je to len banda lúzrov, že ľudia majú EÚ plné zuby a neviem čo všetko, tak neviem ako my týmto štýlom chceme podporiť občanov, aby dôverovali projektu EÚ a aby išli k urnám do Európskeho parlamentu. Ja osobne ako predseda vlády si nemyslím, že sa to má robiť takouto formou.”

Blahove nedávne provokatívne video sa stretlo s množstvom pobúrených reakcií nielen v tábore opozície, ale aj koalície. Dokonca si vyslúžil aj trestné oznámenie, ktoré na neho podal historik Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský. Tvrdí, že podpredseda NR SR sa vyvesením obrazu Che Guevaru mohol dopustiť trestného činu extrémizmu.

Ozval sa opäť aj terajší predseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten označil počínanie svojho podpredsedu za trápne a detinské. „Myslím si, že pán Blaha by mal posúdiť, či by sa nemal ospravedlniť alebo dať vyhlásenie, v ktorom uzná, že urobil chybu. Viete, táto vládna koalícia aj celé Slovensko je závislé a potrebuje tých 15-16 miliárd z fondov EÚ. Potrebujeme intenzívne použiť 6 a pol miliardy z plánu obnovy a vláda sa na to chystá. Na jednej strane chcieť mať všetky tieto výhody z EÚ a na druhej strane teatrálne odstraňovať vlajku, tak to je trošku schizofrenické. Pán podpredseda urobil veľkú chybu.”

Zo slniečka” vlastenec

V minulosti sa Ľ. Blaha prezentoval ako voľnomyšlienkár, libertín bojujúci za práva všetkých sexuálnych a ďalších menšín. Zúčastňoval sa dúhových pride pochodov a celkovo sa staval do pozície kritiky „spiatočníckej” slovenskej verejnosti. „Myslím, že spoločnosť je už nastavená tak, že by tu mohli byť nejaké ústupky voči gejom a lesbičkám, ale na manželstvá sme ešte nedorástli. Ja osobne by som s nimi nemal problém,“ povedal pre denník SME v roku 2014.

Dnes označuje Brusel za epicentrum „slniečkárstva”. „Prečo tam preboha sú všetky tie dúhové veci, všetky tie nezmyselné multi-kulti agendy nadradené tým základným sociálnym, ekonomickým a mierovým veciam, na ktorých má stáť spoločná Európa? Som presvedčený, že ak niekto bude chrániť našu suverenitu a národné záujmy, tak to môžem byť ja,” myslí si budúci kandidát na europoslanca.

Niekdajšie témy práv LGBT a iných menšín, ktorými sa v minulosti politik profiloval a vďaka nim aj presadzoval, dnes považuje za druhoradé. Podporu dúhového pochodu dnes označuje za mladícku chybu. „Ľavica v Bruseli uletela do týchto postmateriálnych, postmoderných tém – sexuálne menšiny, transsexuálne záchody, dúhové vlajky a podobné nezmysly a prestala sa zaoberať pracujúcimi ľuďmi,” hovorí pre Ereport.

Ak by sa dostal do EP, pôjde tam podľa vlastných slov s cieľom „otvoriť” ostatným ľavičiarom oči a priviesť ich späť k záujmu o pracujúceho človeka a k základným „chlebovým” témam ľavice.

Prečítajte si aj