Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Josh Willink / Pexels)
,

Desať vlastností dobrého otca

Ústrednou osobou pre dieťa je mama. Je tá, ktorá napĺňa jeho potreby, učí ho, vedie, vychováva v každej sekunde spoločne stráveného času. Nachádza u nej bezpečie, istotu, dôveru a lásku. Nemusí byť vôbec dokonalá, ale pre dieťa je tá najdokonalejšia. Každé nevinné dieťa vám povie, že jeho mama je tá najlepšia. O mamách, ich dobrých vlastnostiach a superschopnostiach zvládať veľa vecí naraz, vrátane výchovy a chodu domácnosti, sa toho už veľa napísalo. Aká je ale rola otca v živote dieťaťa?

Aký je ideál dobrého otca? Aké má mať vlastnosti, ako sa chová a čo ho robí skutočne dobrým v očiach detí? Autorka Diane Morrow-Kondos sa nad podobnými otázkami zamýšľa vo svojej knihe Ten Qualities of a Good Father (Desať vlastností dobrého otca).

Napriek tomu, že jej otec tu už nie je, láskavá a hrejivá spomienka na neho ju podnietila zamyslieť sa nad vlastnosťami, ktoré robia z muža dobrého otca. Jej otec ju vychovával s láskou, podporoval ju a venoval jej plnú pozornosť. Nikdy sa ho nemusela pýtať, či ju má rád, pretože jej to povedal pri každej príležitosti, keď jej venoval svoj čas a tým jej dával aj svoje srdce. Na základe príspevkov od priateľov na Facebooku vypracovala zoznam desiatich vlastností, ktoré by mal mať dobrý otec.

Byť dobrým rodičom nestojí len veľa času a energie. Znamená to aj odovzdať svoje srdce, myseľ a časť svojej bytosti inému človeku, jeho výchove a darovať to najlepšie z nás pre dobro druhého.

Aké vlastnosti robia z muža dobrého otca? Pozrime sa bližšie na zoznam Diane Morrow-Kondos. Nie je síce príliš dlhý, ale môže slúžiť ako dobrý začiatok.

1. Je prítomný na dôležitých udalostiach v živote dieťaťa
Či ide o narodeniny, promóciu alebo školské súťaže, dobrý otec si nenechá ujsť významné udalosti. Buďte plne prítomní na akýchkoľvek dôležitých míľnikoch vašich detí a venujte im plnú pozornosť bez toho, aby ste sa pozerali do mobilu alebo na čas.

2. Ide dobrým príkladom
Deti neustále sledujú chovanie starších a učia sa od nich. Dobrý otec bude čestný a dá si záležať na dobrom charaktere. Chápajúc, že dieťa nasáva informácie ako špongia, snaží sa im svojím vlastným príkladom vštepovať dobré hodnoty.

Dobrý otec by sa mal snažiť preukazovať obdivuhodné vlastnosti, ktoré budú chcieť jeho deti napodobňovať,“ píše Diane Morrow-Kondos.

Dobrý otec priloží ruku k dielu vo výchove detí a nečaká, že všetko za neho spraví jeho polovička. Aktívne sa podieľa na výchove a snaží sa zosúladiť pracovný život s rodinným.

3. K matke svojich detí sa správa s úctou
V manželskom spolužití dochádza niekedy k rozvodu, nemal by však ovplyvniť prejav úcty medzi oboma stranami. Aj keď sa manželia rozviedli, dobrý otec sa bude k matke svojich detí správať vždy s úctou. Otcovo chovanie ovplyvňuje to, ako deti vnímajú svoju matku.

Dobrý otec bude slovami a správaním vždy prejavovať úctu a láskavosť voči matke svojich detí.“

Starší priatelia Diane boli toho názoru, že s partnerkou treba zaobchádzať „ako s kráľovnou“, zatiaľ čo jej mladší priatelia uprednostňovali rovnocenný vzťah.

4. Má radosť zo svojich detí
Dobrý otec bude mať radosť z toho, že je so svojimi deťmi, či už sa rozprávajú, hrajú alebo len tak spolu trávia čas. Detský smiech je najšťastnejší zvuk v domácnosti.

5. Vychováva férovo
Dodržiavanie disciplíny nemusí nutne znamenať sparťanskú výchovu. Slovo „disciplína“ je odvodené od latinského slova discere – „učiť sa“. Rešpekt tvorí podstatnú súčasť disciplíny. Keď dieťa rešpektuje svojich rodičov, snaží sa chovať dobre/správne. Základom účinnej disciplíny je vytvorenie blízkeho vzťahu zahŕňajúceho obojstrannú dôveru a rešpekt.

Keď dieťa vidí u rodičov, že sú čestní, spravodliví a prikladajú dôležitý význam hodnotám, považuje to za normu – niečo, čo je samozrejmé a správne.

6. Počúva
Otcovia sa radi delia o príbehy zo svojich slávnych čias a radi poskytujú rady. Dobrý otec musí mať aj schopnosť dobre počúvať, aby mali deti pocit, že sa s ním môžu porozprávať o svojich problémoch. Mali by mať istotu v tom, že sa u neho stretnú s pochopením. Dosiahnutie takejto úrovne dôvery začína komunikáciou. Pýtajte sa svojho dieťaťa otázky, aby ste ho lepšie spoznali. Diane ponúka niekoľko otázok na začiatok:

Aká najkrajšia vec sa ti prihodila?

Čo myslíš, aký bude tvoj život v budúcnosti?

Ako by si zmenil svet, keby si to dokázal?

Čo by si vedel naučiť ostatných?


7. Verbálne vyjadruje lásku a hrdosť
Dobrý otec hovorí svojim deťom, že ich ľúbi a je na ne hrdý. Deti potrebujú počuť tieto krásne slová. „Môj otec bol štedrý na slová, nikdy nevynechal príležitosť povedať mi, že ma miluje, a ja si tieto spomienky veľmi vážim.“

Ak je vyslovenie slov príliš ťažké, Diane odporúča napísať im to na lístky do krabičky na obed alebo napísať slová lásky, pochvaly a povzbudenia do listu. Dôležité je nenechať slová lásky nevypovedané. Počuť prejavy lásky má významný vplyv na vývoj dieťaťa.

8. Venuje deťom svoju najcennejšiu komoditu: čas

Kam človek investuje svoj čas, odhaľuje jeho životné priority. Zabezpečenie živobytia je základom pre zabezpečenie základných potrieb dieťaťa, ale je rovnako dôležité venovať čas ich výchove a vzdelávaniu.

„O čase premýšľam ako o zrnkách piesku na pláži. Každé zrnko môže byť malé, ale spolu tvoria pláž. Každá minúta, ktorú strávite so svojimi deťmi, je ako pridanie zrnka piesku na pláž, ktorá je ich životom. Budujte pevnú pláž, ktorú len tak ľahko neodplaví voda,“ píše Diane.

9. Je ochranársky

Túži poskytnúť dieťaťu bezpečie, istotu a chce pre neho len to najlepšie, i keď sa to nezhoduje s jeho vlastnými predstavami o tom, čo je pre dieťa dobré. Je náročné nájsť správnu rovnováhu medzi tým, aby sa dieťaťu umožnila nezávislosť a ochranou jeho záujmov. Vedomie ochrany ale dodáva dieťaťu vnútornú istotu a silu.


10. Podporuje a povzbudzuje dieťa

Dobrý otec nereflektuje svoje nesplnené sny do dieťaťa a podporuje jeho vlastné ciele, záujmy a plány. Deti majú svoju cestu a nie vždy si zvolia takú, ktorú by sme si priali, alebo o ktorej si myslíme, že je pre ne najlepšia. Napriek tomu ich treba povzbudzovať a podporovať, aby cítili, že to, čo je dôležité pre ne, je aj pre nás.

Ak sa v rámci svojich možností snažíme v prítomnom okamihu robiť to najlepšie, čo dokážeme, napriek chybám a zlyhaniam môžeme v druhých zanechať nezabudnuteľné spomienky a pocity. Nie je vždy jednoduché plávať životom a už vôbec nie je jednoduché byť dobrým rodičom. Vyžaduje si to veľa práce, energie a odhodlania dať dieťaťu kúsok seba v čase, kedy by sme radšej oddychovali. Musíme prekonávať svoje hranice, aby sme boli každý deň lepšími a starostlivejšími rodičmi, majúc na zreteli dobro a potreby našich detí. Neexistuje recept na to, ako byť dokonalým rodičom. Existuje ale mnoho spôsobov, ako byť dobrým rodičom. Každý deň máme novú príležitosť spraviť niečo inak.

Prečítajte si aj