Štvrtok 19. septembra, 2024
Biskup Joseph Edward Strickland (Foto: Diecéza mesta Tyler, Texas)
,

Prípad Josepha Stricklanda – biskupa odvolaného z funkcie po kritike pápeža Františka

11. novembra 2023 odvolal pápež František biskupa Josepha Stricklanda z jeho pozície hlavy Tylerskej diecézy v Texase.

Strickland výrazne odporoval vedeniu pápeža a bránil sa reformám v rámci Katolíckej cirkvi. Biskupova tvrdá opozícia voči iniciatívam pápeža v oblasti sociálnych otázok vrátane potratov, práv transgender osôb a manželstva osôb rovnakého pohlavia spôsobila napätie v americkej katolíckej hierarchii.

Rozhodnutie prišlo po apoštolskej návšteve, ktorú pápež nariadil v júni minulého roka v diecéze Tyler. Poveril ňou dvoch amerických biskupov.

 „Pápež František zbavil 65-ročného Mons. Josepha E. Stricklanda pastoračného riadenia diecézy Tyler v USA a za apoštolského administrátora uvoľnenej diecézy vymenoval biskupa Joea Vásqueza z Austinu,ˮ informovali Vatican News.

59-ročný biskup Joseph Strickland pôsobil ako biskup v meste Tyler v Texase od roku 2012 po vymenovaní pápežom Benediktom XVI.. Rodený Texasan bol vysvätený za kňaza v dallaskej diecéze v roku 1985. Jeho prvým kňazským pôsobiskom bola farnosť Nepoškvrneného počatia v Tyleri, ktorá sa po založení v roku 1987 stala katedrálou novej Tylerskej diecézy.

Strickland sa stal popredným hlasom proti pápežovi Františkovi, otvorene vyzývajúc na jeho odstúpenie, odporujúc iniciatívam pápeža na modernizáciu postojov Cirkvi.

Strickland sa domnieval, že mnohé základné pravdy katolíckeho učenia sú spochybňované. Trval na tom, že manželstvo „ako ho ustanovil Bohˮ, je len medzi mužom a ženou. Taktiež kritizoval tých, ktorí „odmietajú svoju nepopierateľnú biologickú identitu danú Bohom.ˮ

„Viem, že pápež František je pápež, ale je čas, aby som povedal, že odmietam jeho program podkopávania inštitútu viery,ˮ vyjadril sa Strickland.

V júli minulého roka zdieľal a podporil video, ktoré spochybňuje rozhodnutia pápeža a Katolíckej cirkvi týkajúce sa nových reforiem. Varoval pred možným schizmom v Cirkvi, označujúc tých, ktorí presadzujú zmeny, za „skutočných schizmatikov“.

Minulý rok tiež podpísal otvorený list, v ktorom obvinil pápeža Františka z heretizmu v apoštolskom liste Desiderio Desideravi.

Vatikán vyšetroval biskupa Stricklanda, ktorý predtým odmietol odstúpiť. V septembri biskup v otvorenom liste vyzval pápeža, aby ho prepustil z funkcie.

„Nemôžem odstúpiť z funkcie biskupa Tyleru, pretože by som tým opustil stádo,ˮ uviedol Strickland.

Prečítajte si aj