Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná foto s jesennou úrodou. (Sabrina Ripke / Pixabay)
,

Odborníci radia, čo jesť počas jesene

S postupujúcou  jeseňou pribúda čoraz viac chladných a pochmúrnych dní, s ktorými sa zvyšuje riziko prechladnutia a chrípky. Keďže strava zohráva mimoriadne dôležitú úlohu pre zdravie jednotlivca, určite stojí za zamyslenie, či by sme si s blížiacou sa zimou nemali upraviť svoj jedálniček.

Opýtali sme sa troch odborníkov na výživu, ktoré potraviny by sme mali v jeseni konzumovať, ktorým by sme sa mali vyhýbať a či je vôbec potrebné meniť zloženie našej stravy.

Dr. Margit Slimáková, odborníčka na zdravotnú prevenciu a výživu pre Epoch Times napísala, že nielen na jeseň, ale aj počas celého roka by sme mali klásť dôraz na základné potraviny s minimálnym podielom spracovania, ideálne lokálne a sezónne.

„Jeseň prakticky ponúka bohatú úrodu zeleniny, ako sú tekvice, mrkva, ružičkový kel, fazuľové struky, reďkovky. K čerstvej zelenine pridávame tradičnú (najlepšie domácu) kyslú kapustu a prípadne najrôznejšiu domácu rýchlokvasenú zeleninu. Na spestrenie môžeme použiť bylinky a klíčky vypestované v kuchyni.“

„Ďalšou jesennou plodinou sú strukoviny a orechy. K týmto sezónnym potravinám potom pridávame základné potraviny, ako sú vajcia, mäso, mliečne výrobky, minimálne spracované obilniny a ovocie,“ radí doktorka Slimáková a dodáva, že klesajúce teploty vonku je vhodné vyvážiť teplejšou úpravou jedál.

Upozorňuje tiež, že priemyselne spracovaným výrobkom  je dôležité vyhýbať sa počas celého roka, nielen na jeseň.

„Ide o potraviny zložené z cukrov, tepelne spracovaných olejov, soli a dochucovadiel. Práve tieto výrobky sú v štúdiách čoraz častejšie spájané s určitým návykovým správaním, prejedaním sa, nadváhou a obezitou a s tým súvisiacimi chorobami – dnes snáď všetkými bežnými chronickými ochoreniami, od cukrovky 2. typu, cez depresiu, kardiovaskulárne ochorenia až po Alzheimerovu chorobu,“ hovorí doktorka Slimáková.

Orechy sú typickou jesennou potravinou. (Pixabay)

MUDr. David Frej,  lekár funkčnej a holistickej medicíny, je autorom niekoľkých kníh o zdraví a výžive.  V jesenných mesiacoch odporúča zaradiť do jedálnička „korenené jedlá, sladké, slané a kyslé, zeleninu a ovocie pripravené na pare (jablká, hrušky), ryžu basmati, výrobky z ovčieho mlieka, kvetový med v malom množstve, kvalitné mäso a ryby,“ uvádza lekár a dodáva, že je dobré vyhýbať sa potravinám, ktoré ochladzujú organizmus, ako sú surové šaláty alebo chladené nápoje.

„Pite vodu, čaj a kávu. Vhodné sú skôr teplé nápoje (čaj, káva) a voda, minerálky izbovej teploty,“ odporúča MUDr. Frej.

Na začiatku jesene je podľa neho vhodné jesť ľahké, teplé jedlá, ktoré nezaťažujú metabolizmus počas chladného obdobia. Neskôr sa môžu pridať ťažšie jedlá. „Vyhnite sa surovým listovým šalátom vo veľkých množstvách. Z korenín je vhodná škorica, kardamóm, rasca, fenikel, klinčeky, čerstvý zázvor,“ radí lekár a dodáva, že vo všeobecnosti je vhodné „obmedziť sacharidy, cukry a škroby na raňajky a večeru“.

Čo sa týka zdravých bielkovín a tukov v strave, lekár vo svojich knihách („Zápal – skrytý zabijak“ a „Tučné superpotraviny a oleje“) uvádza, ktoré to sú: „Veľmi zdravým zdrojom bielkovín je bio hovädzie mäso, zverina a vajcia (nie smažené), najmä ak si vyberiete bio alebo domáce, prípadne tie, ktoré obsahujú omega-3. Taktiež ryby (napr. sardinky, losos), ktoré sú bohaté na omega-3. Dostatok zdravých tukov má aj avokádo, ktoré si môžete rozmixovať na chlieb ako nátierku alebo do smoothies,“ napísal MUDr. Frej pre Epoch Times.

K jeseni patria neodmysliteľne jablká. (Pixabay)

Iva Měsíčková, lekárka tradičnej čínskej medicíny je presvedčená, že tak, ako sa spomaľuje príroda, mali by sme sa jej prispôsobiť aj my a obmedziť nadmernú aktivitu.

Pred nachladnutím nás môže ochrániť konzumácia kyslejších a sťahujúcich potravín a potom treba začať pomaly zahrievať organizmus. Na to sú vhodné hustejšie zeleninové polievky, ktoré môžu obsahovať strukoviny.

Na jeseň sa uprednostňuje varená strava s tým, že môžeme zvýšiť podiel zeleniny, ako je zázvor, reďkovka, karfiol, pór, zeler, kyslá kapusta, cibuľa, cesnak a chren. Nezaškodí ani štipka ostrého korenia. „Ostrá korenistá chuť nám pomáha zbaviť sa prípadných hlienov,“ povedala Měsíčková pre Epoch Times.

Jedlom jesene je podľa jej slov aj pohánka, ktorá sa môže jesť nasladko alebo naslano. „Nezabúdame ani na tofu, krúpy, nelúpanú ryžu (môžeme ju jesť každý deň), vlašské orechy a ďalšie plody našej záhrady, ako je tekvica, kapusta a koreňová zelenina. Zaradíme aj sladké zemiaky alebo topinambury. Zbierame a konzumujeme jablká a slivky, ideálne z nich pripravujeme kompót,“ radí lekárka tradičnej čínskej medicíny.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj