Štvrtok 19. septembra, 2024
Český prezident P. Pavel a minister J. Lipavský na stretnutí na podporu ľudských práv v sídle OSN v New Yorku, 20. septembra 2023 (© MZV ČR / MFA CZ)
,

Výbor OSN prijal rezolúciu o ľudských právach v digitálnych technológiách, ktorú iniciovala Česká republika 

Sociálny, kultúrny a humanitárny výbor Valného zhromaždenia OSN včera jednomyseľne prijal rezolúciu o podpore a ochrane ľudských práv v kontexte digitálnych technológií, ktorú iniciovala Česká republika. Podľa ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti) je cieľom rezolúcie získať základný konsenzus o uplatňovaní ľudských práv v kontexte moderných technológií.

„Nové technológie môžu významne prispieť k rozšíreniu alebo podpore ľudských práv a slobôd. Nemali by sa však zneužívať na ich potláčanie a obmedzovanie,“ povedal minister o rezolúcii, ktorá podľa jeho slov potvrdzuje, že ochrana ľudských práv a základných slobôd, a to ako offline, tak aj online, je jednou z priorít českej zahraničnej politiky.

Lipavský oznámil predloženie rezolúcie v septembri v prejave na podujatí Koalíciou za slobodu internetu organizovanom Spojenými štátmi na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Lipavský tam bol súčasťou delegácie prezidenta Petra Pavla.

Ide o prvú iniciatívu Valného zhromaždenia OSN, ktorá sa komplexne zameriava na ľudské práva a nové technológie. Cieľom rezolúcie je zabezpečiť dodržiavanie ľudských práv v offline svete a v digitálnej sfére.

„V našej krajine máme priame skúsenosti s ruskou propagandou a šírením prokremeľských rozprávok. Musíme spolupracovať s online platformami, aby sme zabezpečili, že budú dodržiavať svoje záväzky v oblasti boja proti dezinformáciám a škodlivému obsahu. Zároveň však musíme chrániť právo na slobodu prejavu,“ poznamenal minister ešte v septembri.

Podľa ministerstva sa text zaoberá témami, ako je vývoj nových technológií, digitálna priepasť, vypnutie internetu, umelá inteligencia či sledovacie systémy. Zaoberá sa aj vplyvom algoritmov na ľudské práva, ako je právo na súkromie, pokojné zhromažďovanie, sloboda prejavu, boj proti rasizmu, práva žien a dievčat a prístup k informáciám. Podľa ministerstva zahraničných vecí rezolúcia obsahuje aj povinnosti pre členské štáty a zaoberá sa zodpovednosťou súkromného sektora.

Prečítajte si aj