Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a minister obrany SR Robert Kaliňák (obaja SMER-SD) počas spoločného stretnutia na pôde rezortu obrany 6. novembra 2023 v Bratislave. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie

Vláda v pondelok schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

„Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie SR vo svete,“ uviedol vládny kabinet v materiáli.

Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva, skonštatovala v PVV. Deklaruje, že obnoví partnerský dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov bude pristupovať s rešpektom.

Zároveň chce podniknúť potrebné kroky na to, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát. „Dôležité vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele však neumožnia novej vláde Slovenskej republiky ďalej zvyšovať výdavky na obranu,“ poukázal vládny kabinet.

Zastaví podľa vlastných slov zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojí polarizovanú spoločnosť. Vláda chce venovať pozornosť národnému sebavedomiu, posilňovaniu suverenity, štátnosti a zdravého vlastenectva, úctu k štátnym symbolom, národným a kultúrnym tradíciám.

„Vláda SR bude pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, vrátane nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a jej prirodzeného práva na sebaobranu,“ tvrdí v PVV.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Ministri sú spokojní s tým, čo sa dostalo do PVV

Minister investícií Richard Raši aj šéf rezortu práce Erik Tomáš (obaja Hlas-SD) sú spokojní s tým, čo sa dostalo do programového vyhlásenia vlády (PVV). Žiadne prekvapenia tam podľa podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD) nebudú. Uviedli to pred rokovaním vlády.

Za sociálnu oblasť bude v PVV podľa Tomáša úprava životného minima. Zaviesť chcú aj rodičovskú kartu, na ktorej budú zľavy na tovary a služby. Obsahuje aj prehodnotenie pilierov dôchodkového systému. „V PVV bude aj to, že minimálna mzda bude 60 percent priemernej mzdy, čiže sa vraciame k pôvodnému automatu,“ povedal Tomáš. Doplnil, že príspevok na bývanie by sa mal vymedziť ako samostatný príspevok, aby slúžil širšiemu okruhu ľudí.

V PVV za životné prostredie bude zákon o envirozáťažiach, vysporiadanie sa so skládkovaním, klimatický zákon, riešenie havarijného stavu Gabčíkova či zákon o znižovaní uhlíkovej stopy, povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Spomenul, že envirorezort nebude tolerovať medvede v intraviláne obcí.

Zároveň potvrdil, že v programovom vyhlásení je rozdelenie RTVS, respektíve analýza situácie, na základe ktorej sa o rozdelení rozhodne. Rezort kultúry chce tiež podľa neho zmeniť štatút fondu na podporu umenia či audiovizuálneho fondu.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) pred rokovaním vlády uviedol, že v PVV sú z pohľadu jeho rezortu zachytené „všetky veci, ktoré Smer komunikoval pred voľbami“. V prípade „nápravy porušovania subordinácie prokuratúry“ neuviedol, že cieľom bude zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. „Toto je predčasná otázka, bude to predmetom diskusie s odbornou verejnosťou,“ dodal. Za svoju prioritu označil usporiadanie súdnej mapy a odstránenie problémov, ktoré pri zavádzaní reformy justície vznikli, a takisto napravenie pochybení v trestnej politike, na ktoré poukázal Ústavný súd SR či Európsky súd pre ľudské práva.

Prioritou pre ministerstvo investícii je podľa Rašiho rozvoj regiónov a informatizácia. Na koaličnej rade sa podľa Kmeca dohodli, že PVV zverejnia, až keď ho schvália.

Hnutie Slovensko: PVV ukazuje, že kradnúť sa opäť oplatí

Programové vyhlásenie vlády (PVV) dáva signál, že kradnúť sa opäť oplatí. Skonštatovalo to hnutie Slovensko na pondelkovom tlačovom brífingu. Tvrdí, že vláda oklamala ľudí a nedodržali sa predvolebné sľuby.

Kritizuje zníženie trestov za korupčné a ekonomické trestné činy aj zmeny na Úrade špeciálnej prokuratúry, ktoré sa podľa neho evidentne chystajú. Takéto zmeny považuje za signál do spoločnosti, že kradnúť sa opäť oplatí.

Šéf hnutia Igor Matovič tvrdí, že vláda oklamala ľudí, pretože napriek predvolebným sľubom plánuje zrušiť rodičovský dôchodok rodičom, ktorých deti pracujú na Slovensku. Tiež, že nijak negarantuje zníženie cien potravín ani energií.

Hnutie Slovensko zároveň upozornilo, že plánované rozdelenie verejnoprávnej RTVS je snahou docieliť jej ovládnutie. „Rozdelením by sa zaklincoval posledný klinec do rakvy objektívnej a nezávislej žurnalistike,“ skonštatovala poslankyňa a exministerka kultúry Natália Milanová.

Oblasť zdravotníctva podľa poslanca a exministra zdravotníctva Mareka Krajčího nepriniesla nič nové. Podotkol, že nie je jasné, či bude pokračovať výstavba univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách. Skritizoval tiež, že vláda sa síce odvoláva na potrebu regulácie v zdravotníctve, no zdá sa, že bude naďalej rozdávať súkromníkom.

KDH: PVV bolo šité horúcou ihlou, je písané veľmi všeobecne

Programové vyhlásenie vlády (PVV) bolo šité horúcou ihlou. Je písané veľmi všeobecne a bez konkrétnych opatrení či bez toho, ako budú kroky financované. Na pondelkovom brífingu to uviedla predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

„Obávame sa, že takéto PVV a vôbec spôsob takéhoto vládnutia bude len naďalej prehlbovať neistoty,“ uviedla M. Holečková. Podotkla, že PVV obsahuje aj mnoho pozitív, ktoré majú presah do ich programu. KDH tiež skonštatovalo, že vo vyhlásení nie je rozobratý vplyv na verejné financie. Zároveň podľa neho chýbajú merateľné ciele, podľa ktorých by sa dal hodnotiť postup vlády.

Vláda v pondelok schválila svoj program. PVV následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

Prečítajte si aj