Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke zľava predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia v Prezidentskom paláci 8. novembra 2023 v Bratislave. (FOTO TASR - Dano Veselský)

P. Pellegrini potvrdil, že uvažuje nad prezidentskou kandidatúrou

Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini uvažuje nad prezidentskou kandidatúrou. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Postupne podľa jeho slov prichádza čas, keď bude musieť svoje rozhodnutie oznámiť.

„Rešpektujte, že ešte oficiálne rozhodnutie nepadlo, ale ja to nebudem naťahovať,“ podotkol. Poukázal tiež na to, že sa blíži termín, keď bude musieť ako predseda parlamentu vypísať prezidentské voľby. Deklaroval, že sa bude snažiť zvoliť termín volieb tak, aby neboli v žiadnom kraji jarné prázdniny.

Opozičný poslanec parlamentu a šéf strany SaS Richard Sulík kritizoval, že Pellegrini rozhodnutie o prípadnej prezidentskej kandidatúre ešte neoznámil. „Je to také zahrávanie sa s dôverou voličov,“ podotkol R. Sulík.

Danko: Ak sa koalícia nedohodne na kandidátovi na prezidenta, SNS postaví svojho

V blížiacich sa prezidentských voľbách sa buď vládna koalícia dohodne na spoločnom kandidátovi, alebo postaví SNS vlastného. Uviedol to predseda národniarov Andrej Danko koncom týždňa pre TASR.TV. Myslí si, že hlavu štátu by mala voliť Národná rada (NR) SR, otvoriť by chcel otázku zmeny Ústavy SR. Hlas-SD už však podľa jeho slov avizoval, že by zmenu nepodporil.

Danko skonštatoval, že ústava bola tvorená v súlade s parlamentnou demokraciou, preto by mal prezidenta voliť parlament. „Tak je nastavená ústava,“ tvrdí. Pripomenul, že to tak bolo v minulosti. Vzhľadom na tento „nesúlad“ podľa neho dochádza ku konfliktom, napríklad pri rozhodnutí prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Rudolfa Huliaka (SNS) za ministra životného prostredia.

Čo sa týka spoločného koaličného kandidáta na prezidenta, podľa Dankových slov budú rokovať. Na otázku o prípadnej kandidatúre Petra Pellegriniho (Hlas-SD) odpovedal, že to musí byť predmetom politickej dohody. Poznamenal, že ide o Pellegriniho rozhodnutie, či bude kandidovať. „Ešte som ani od Roberta Fica (Smer-SD) nepočul, že by nechcel kandidovať,“ poznamenal. Skonštatoval tiež, že Pellegrini ako predseda parlamentu má ťažšiu pozíciu vzhľadom na jeho kompetencie, keďže voľby vyhlasuje a kontroluje kandidátky.

E. Tomáš: Hlas-SD nikdy nepodporí zmenu priamej voľby prezidenta

Strana Hlas-SD nikdy nepodporí zmenu priamej voľby prezidenta. V diskusnej relácii TA3 V politike to deklaroval minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Zmenu spôsobu voľby prezidenta si nevie predstaviť ani Sloboda a solidarita, zdôraznil podpredseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

„Strana Hlas-SD bude podporovať priamu voľbu prezidenta, nech si vyberú občania,“ podotkol Tomáš. Verí, že sa vládna koalícia zhodne na spoločnom prezidentskom kandidátovi. Prezident má podľa Viskupiča zastupovať celý národ a neexistuje lepší spôsob, ako ho voliť priamo.

OKS bude v prezidentských voľbách podporovať Ivana Korčoka

Občianska konzervatívna strana (OKS) bude v budúcoročných prezidentských voľbách podporovať diplomata a bývalého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Má podľa nej všetky predpoklady stať sa dobrou hlavou štátu. V nedeľu o tom rozhodlo predsedníctvo strany.

„Ivan Korčok je reprezentantom jasnej prozápadnej orientácie Slovenskej republiky, zástancom hodnôt liberálnej demokracie a právneho štátu, skúseným a kompetentným diplomatom a predstaviteľom slušnej a zodpovednej politiky. V čase, keď sú tieto hodnoty spochybňované a ohrozované predstaviteľmi novej vládnej koalície, je dôležité, aby vo výkone prezidentskej funkcie pokračoval človek, ktorý má rovnako ako súčasná pani prezidentka jasno v tom, že je ich potrebné obhajovať a chrániť,“ uviedla OKS.

Deklaruje, že je pripravená v rámci svojich možností prispieť k úspechu prezidentskej kandidatúry Korčoka. Súčasnej hlave štátu Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Okrem Korčoka ohlásil svoju kandidatúru aj bývalý diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš. O pozíciu hlavy štátu prejavil opätovne záujem Štefan Harabin.

Prečítajte si aj