Štvrtok 19. septembra, 2024
Zľava doprava: Mike Pence (Allan Stein/The Epoch Times), Chris Christie (Michael M. Santiago/Getty Images), Doug Burgum (Anna Moneymaker/Getty Images).
»

Pence, Christie, Burgum – republikánsku prezidentskú kandidátku rozšírili ďalší traja republikáni

Tento týždeň „naskočili“ do republikánskych nominácií na prezidenta pre voľby v roku 2024 ďalší republikánski kandidáti – Mike Pence, Chris Christie a Doug Burgum. Celkovo ich je na oficiálnom zozname už jedenásť.

Pre slovenských čitateľov je Mike Pence pravdepodobne najznámejší. Je to bývalý Trumpov viceprezident. S bývalým prezidentom sa nerozišiel v dobrom, keď pri schvaľovaní zboru voliteľov 6. januára 2021 nespochybnil výsledky z niektorých štátov, o ktorých Trump tvrdil, že v nich došlo v novembrových voľbách 2020 k volebným podvodom. Protesty v ten deň viedli ku vniknutiu do Kapitolu.

Pence oficiálne vstúpil do prezidentských volieb 2024 v stredu 7. júna a v ten deň usporiadal míting s voličmi v Iowe, kde sa charakterizoval ako zásadový líder so skúsenosťami a charakterom potrebným na to, aby „vyhrabal“ národ z domácich problémov a znovu ho postavil do role bojovníka za slobodu na svetovej scéne. Okrem iného je za podporu Ukrajiny. V predbežných volebných preferenciách má podľa priemerných štatistík portálu RealClearPolitics podporu 3,8 % voličov. To z neho robí štvrtého najsilnejšieho kandidáta, ale za Trumpom a DeSantisom výrazne zaostáva.

Preferencie republikánskych kandidátov (aj neoficiálnych) na prezidenta 2024 (RealClearPolitics)

Oficiálnu kandidatúru oznámil v stredu aj guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum. Burgum pochádza z malej dediny Arthur a vybudoval spoločnosť Great Plain Software. Tú v roku 2001 predal spoločnosti Microsoft za 1,1 miliardy dolárov. Potom sa vydal cestou realitného developerstva a investícií.

Burgumove korene v tradične republikánskom štáte sa odrážajú aj v jeho politike. Ako prezident sa chce sústrediť na tri veci – ekonomiku, energetiku a národnú bezpečnosť. V predbežných prieskumoch sa jeho meno zatiaľ nenachádza.

Ďalším oficiálne zaradeným kandidátom je od utorka Chris Christie, bývalý guvernér štátu New Jersey. Tento kandidát sa uchádzal o post prezidenta aj v roku 2016. Christie nestrácal čas a po oznámení svojej kandidatúry nazval Trumpa „sebestredným“, „narcistom“ a „zatrpknutým nahnevaným mužom“, ktorý sa chce pomstiť.

Do volieb ide Christie s heslom, čo na srdci, to na jazyku. V prieskumoch má zatiaľ len jedno percento.

Očakávalo sa, že kandidovať bude aj guvernér New Hampshire Chris Sununu. Ten však v piatok oznámil, že sa o prezidentský úrad napokon uchádzať nebude.

Demokratickú kandidátku zatiaľ tvoria iba prezident Joe Biden, Robert F. Kennedy ml. a Marianne Williamsonová.


Z originálneho článku preložil LS.

Prečítajte si aj