Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda SNS Andrej Danko na konferencii HORECA (Screenshot: FB / Andrej Danko - predseda SNS)
,

Andrej Danko: Zjednotené „národné menu“ ako jedna z vízií rozvoja turizmu na Slovensku

7. novembra 2023 sa v priestoroch hotela X-Bionic v Šamoríne uskutočnila konferencia HORECA. Ako uviedla Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, podujatie vytvorilo priestor na odbornú diskusiu o stratégii turizmu na Slovensku.

Konferencie sa zúčastnil aj predseda SNS Andrej Danko a predstavil svoje vízie o budúcnosti Slovenska s cieľom jeho rozvoja a vytvárania priaznivejších podmienok pre prevádzkovateľov hotelov a podnikateľov v turistickom odvetví.   

V jeho prejave zaznel návrh zjednotenia jedál, ktoré by mali hotelové zariadenia ponúkať.

 „Hotely potrebujú dobrú kuchyňu s národným menu,“ hovorí A. Danko a navrhuje zaviesť uniformné jedálne lístky a receptúry slovenských jedál. Takéto riešenie podľa neho ušetrí prevádzkové náklady.

Líder SNS tiež vyjadril potrebu reformy Ministerstva zahraničných vecí a zdôraznil dôležitosť propagácie našej krajiny zo strany slovenských veľvyslancov v zahraničí.

Pomoc pre hotelové zariadenia vidí aj v oslobodení tringeltov od daní, čím by sa podľa neho motivoval personál a zvýšili mzdy v cestovnom ruchu.

A. Danko považuje Ministerstvo športu a cestovného ruchu za budúcnosť Slovenska a prisľúbil podporu domácej gastronómie, športových a umeleckých talentov, obnovenie vzácnych pamiatok, ako aj pomoc pri organizovaní športových a kultúrnych podujatí.

Novým ministrom pre cestovný ruch a šport by mal byť vymenovaný Dušan Keketi, predseda predstavenstva spoločnosti Letisko Milana Rastislava Štefánika – Airport Bratislava. 

Tento novovzniknutý rezort má podľa slov predsedu SNS historický význam, keďže po 30 rokoch samostatnosti Slovenska ide o prvú svojráznu inštitúciu tohto druhu.

Pre efektívnu správu sektorov športu a cestovného ruchu budú do ministerstva ustanovení dvaja štátni tajomníci. Za oblasť športu bude zodpovedný Ján Krišanda.

Financovanie ministerstva bude zabezpečené prostredníctvom daní z príjmov prevádzkovateľov stávkových kancelárií a hazardných hier, ako aj zo zisku štátnej akciovej spoločnosti Tipos. Tieto finančné prostriedky budú slúžiť na podporu a rozvoj športu a cestovného ruchu na Slovensku.

Danko ďalej uvádza, že v súčasnosti existuje Fond na podporu športu, ktorý disponuje sumou 20 miliónov eur ročne, a tieto prostriedky sú zaradené do štátneho rozpočtu na základe platného zákona.

Analytik INESS, Radovan Ďurana, vyjadril pre denník Startitup skeptický postoj k vzniku nového ministerstva. Podľa neho nebude mať výrazné finančné prostriedky, keďže bude čerpať z rozpočtov existujúcich ministerstiev pre školstvo a dopravu. 

„Vieme, napríklad, že stávkové kancelárie vo veľkej miere sponzorujú šport. Ale ak súčasne tá istá vláda navrhne zvýšenie daňových sadzieb, ktoré dopadne aj na tieto stávkové kancelárie, tak nakoniec pre šport zostane menej peňazí,“ dodal. 

Vzniknutím nového ministerstva taktiež očakáva nárast nákladov spojených s byrokraciou, ako sú napríklad výdavky na vytvorenie loga, webovej stránky, evidenciu zamestnancov a nákup softvérových licencií.

R. Ďurana poukazuje na to, že vytváranie nových ministerstiev je často motivované politickými dôvodmi, s predstavou, že vytvorením nového rezortu sa zlepší riešenie danej agendy. 

Podľa neho je situácia v týchto rezortoch výrazne ovplyvnená aj legislatívou, ktorá určuje financovanie a podporu zo strany štátu a súkromného sektora v podobe sponzorstva.

Prečítajte si aj