Piatok 22. novembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: it.freepik.com)
, »

Recept od včelára: Linguine s čerstvou rybou a medom

Autorom receptu je hobby včelár Marek Baranya. Pri zostavovaní receptu sa čiastočne inšpiroval talianskym včelárom Carlom Amodeom, ktorý bol pôvodne rybár a teraz včelári na Liparských ostrovoch v Tyrrhenskom mori severne od Sicílie. Toto miesto je domovom pôvodnej sicílskej včely apis mellifera sicula.

Prísady:

– čerstvá ryba (najlepšie filety)

– med od včelára

– cestoviny linguine

– kvalitný olivový olej

– bylinky zo záhrady podľa vlastného výberu

– citrón

– čierne korenie

– červená cibuľa

– cesnak

– kapary

Postup:

Pripravíme si filety z čerstvej ryby, nakrájame ich na kocky a zbavíme kostí.

Nakrájanú rybu dáme do misky, pokvapkáme citrónom, nasolíme, okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením, pridáme bylinky zo záhrady podľa vlastného výberu a chuti. Recept sa tak líši podľa kreativity kuchára a oblasti, v ktorej sa nachádza.

Do misky pridáme olivový olej a dobre premiešame.

Na sporák si dáme zohriať vodu na cestoviny, pridáme soľ a čajovú lyžičku olivového oleja.

Keď nám voda začne vrieť, pridáme do nej cestoviny linguine, ktoré uvaríme „al dente“, čiže aby neboli rozvarené.

Do woku si pridáme olivový olej a rozpálime ho. Následne si na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. K cibuľke pridáme z misky napácovanú rybu, stíšime plameň a smažíme za stáleho miešania.

Keď je ryba skoro hotová, pridáme kapary a ďalej za stáleho miešania smažíme. Z hrnca  s  linguine  odoberieme z vrchu olivový olej, penu a vodu, v ktorej sa nachádza škrob z uvarených cestovín.

Vodou si podlievame rybu vo woku. Vznikne nám tak omáčka a cestoviny nebudú suché. Pridavame toľko vody, koľko chceme omáčky. Vodu si pridávame priebežne, v maximálnych množstvách 3 PL.

Roztlačíme si na doske cca 2-3 hlavičky cesnaku a nadrobno ho nakrájame.

Cesnak pridáme do woku, premiešame a vypneme sporák. Zlejeme uvarené linguine a necháme odkvapkať.

Do odstavenej panvice pridáme 2-3 PL medu a premiešame. Med pridávame na záver preto, aby sme ho nerozvarili a nevytratili sa z neho minerály, vitamíny a stopové prvky, ktoré obsahuje.

Do woku pridáme linguine a všetko poriadne premiešame.

Linguine si dáme do hlbokého taniera, pokvapkáme olivovým olejom a na vrch pridáme čerstvú bazalku.

Dobrú chuť!

Prečítajte si aj