Sobota 5. októbra, 2024
Summit zväzu Five Eyes v kalifornskom Palo Alto, 16. októbra 2023 (FBI/Handout via PA0)
, »

Šéfovia spravodajských služieb varujú pred krádežou technológií zo strany Číny

Vzhľadom na rastúce obavy z krádeže technológií zo strany ČKS sa 17. októbra v Kalifornii stretli vysokí predstavitelia spravodajských služieb zo zväzu aliancie Five Eyes v Kalifornii. Diskutovali spolu s 15 vedúcimi pracovníkmi zo Silicon Valley a Stanfordskej univerzity o bezprostrednej hrozbe zo strany čínskeho režimu, ktorá sa týka ochrany duševného vlastníctva ich spoločností.

Šéfovia spravodajských služieb zväzu Five Eyes varovali, že špionážne operácie komunistickej Číny (vrátane krádeží duševného vlastníctva v oblasti technológií a iných obchodných tajomstiev) predstavujú pre Západ významnú hrozbu, ktorá „nemá v dejinách ľudstva obdobu“.

Čínsky špionážny program „ohrozuje náš spôsob života mnohými spôsobmi,“ varoval šéf FBI Christopher Wray.

„V prvom rade, keď sa hovorí o krádeži inovácií alebo duševného vlastníctva, nie je to len problém Wall Street. Je to predovšetkým otázka týkajúca sa všetkých obyvateľov. To znamená, že sa to dotýka amerických pracovných miest, amerických rodín, amerického živobytia a rovnako to platí pre každú z našich piatich krajín, na ktoré má táto krádež priamy vplyv. Nie je to nejaký abstraktný pojem. Má to dôsledky „z mäsa a kostí“, ktoré sa odohrávajú priamo v našej obývačke.“

Ch. Wray odkazuje čínskemu režimu, že ak chce byť Čína „veľkým národom, je načase, aby sa tak začala správať“.

V rozhovore pre televíznu reláciu CBS News „60 minút“ z 22. októbra vyjadrili svoje obavy z hrozieb zo strany Čínskej komunistickej strany ČKS) a z toho, čo to predstavuje pre demokratické krajiny. Zároveň tým vyslali Pekingu signál.

Zväz Five Eyes vznikol po druhej svetovej vojne ako spravodajský zväz, ktorý zoskupuje jednotlivé spravodajské služby Austrálie, Kanady, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov a Nového Zélandu.

Čínsky režim „je najväčšou hrozbou tejto generácie. … Neexistuje žiadna iná krajina, ktorá by predstavovala širšiu a komplexnejšiu hrozbu pre naše myšlienky, naše inovácie, hospodársku bezpečnosť a v neposlednom rade aj pre našu národnú bezpečnosť,“ uviedol šéf FBI.

Podľa jeho slov špionážne operácie Číny možno pozorovať v mnohých oblastiach vrátane poľnohospodárstva, letectva, biotechnológií, zdravotníctva, robotiky a akademického výskumu. Okrem toho, krádeže technológií zo strany Pekingu sa neobmedzujú len na veľké podniky, ako sú spoločnosti z rebríčka Fortune 100, ale týkajú sa aj menších začínajúcich firiem.

„Evidujeme približne 2 000 aktívnych vyšetrovaní, ktoré súvisia so snahami čínskej vlády o krádež informácií,“ povedal Ch. Wray.

Rozsah špionážnych aktivít ČKS nemajú v histórii ľudstva obdobu

Čínsky režim používa na svoje špionážne operácie mnoho nástrojov vrátane hackerských útokov. Ch. Wray uviedol, že ČKS má „jednoznačne najväčší hackerský program na svete, väčší než všetky ostatné veľké krajiny dokopy… odcudzila viac našich osobných a firemných dát ako všetky veľké aj malé krajiny dokopy“.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v septembri informovalo, že hackeri napojení na ČKS tajne prelomili tisíce e-mailových účtov amerických vládnych úradov, čo sa dotklo napríklad ministerky obchodu Giny Raimondo, veľvyslanca USA v Číne Nicholasa Burnsa a aj námestníka ministra zahraničných vecí pre východnú Áziu Daniela Kritenbrinka.

Mike Burgess, riaditeľ Austrálskej bezpečnostnej spravodajskej organizácie zdôraznil, že rozsah špionážnych aktivít ČKS „nemá obdobu“.

„Všetky krajiny vykonávajú špionáž. Naše krajiny takisto robia špionáž. Všetky vlády potrebujú získať utajené informácie. Všetky krajiny sa snažia o strategickú výhodu,“ povedal Burgess. „Ale správanie, o ktorom tu hovoríme, ďaleko presahuje hranice bežnej špionáže. Takýto rozsah krádeží nemá v histórii ľudstva obdobu. A práve preto na to upozorňujeme.“

Tabuľa s nápisom vyjadrujúcim nesúhlas s kukuričným mlynom v Grand Forks v štáte New York postavenom v blízkosti 370 hektárov, ktoré mesto nedávno pričlenilo k tomuto projektu. Mnohí obyvatelia projekt v meste nechcú, pretože majiteľ má údajne väzby na ČKS sprostredkované predsedom spoločnosti (Allan Stein/The Epoch Times)

Šéf kanadskej spravodajskej služby David Vigneault hovoril v relácii „60 minút“ o rizikách pre národnú bezpečnosť súvisiace s čínskymi spoločnosťami, ktoré kupujú pozemky alebo nehnuteľnosti v blízkosti citlivých a strategických oblastí v Kanade kvôli špionážnym operáciám.

Ch. Wray uviedol, že čínske firmy sa tiež snažili „získať podniky, pozemky, infraštruktúru… v Spojených štátoch takým spôsobom, ktorý vyvoláva obavy o národnú bezpečnosť“.

V roku 2022 americkí predstavitelia bili na poplach, keď čínska poľnohospodárska spoločnosť a jej dcérska spoločnosť Fufeng USA, ktorá má väzby na ČKS, kúpila stovky akrov poľnohospodárskej pôdy v Grand Forks v Severnej Dakote, neďaleko leteckej základne Grand Forks.

Od roku 2016 začala spoločnosť Guanghui Energy Co. Ltd., vlastnená čínskym miliardárom Sun Guangxinom, ktorý je podľa dostupných informácií napojený na ČKS, skupovať až 140 000 akrov poľnohospodárskej pôdy v pohraničnom meste Del Rio – v tesnej blízkosti leteckej základne Laughlin. Spoločnosť uviedla, že pôdu plánuje využiť na výstavbu veterných turbín.

Podľa Kena McCalluma, generálneho riaditeľa britskej spravodajskej služby MI5, dochádza ku krádežiam zo strany ČKS rôznymi spôsobmi. Zamestnanci spoločností, na ktoré sa čínski špióni zameriavajú, sú často manipulovaní bez ich vedomia.

„Zaznamenali sme napríklad využívanie profesijných informačných sietí na tajné a skryté oslovovanie ľudí v Spojenom kráľovstve s  bezpečnostnými previerkami alebo pracujú v oblastiach technologického záujmu,“ povedal McCallum.

„V súčasnosti sme zaznamenali viac ako 20 000 prípadov takéhoto tajného kontaktovania ľudí v Spojenom kráľovstve, ktorí majú prístup k informáciám, o ktoré má záujem čínska vláda,“ dodal.

Nadnárodné represie

Šéfovia spravodajských služieb uviedli, že hrozba zo strany ČKS sa netýka len špionážnych kampaní, ale zahŕňa aj útoky na čínskych disidentov žijúcich v zahraničí. Ch. Wray uviedol príklad snahy ČKS o zastrašenie kandidáta do amerického Kongresu, ktorý kritizoval Peking.

„Spočiatku sa snažili zistiť, či by mohli nájsť na kandidáta nejakú špinu, ktorá by zmarila jeho kandidatúru. A následne sa naňho pokúsili tieto špinavosti vymyslieť, jednoducho vyfabulovať. A keď to nevyšlo, tak dokonca informovali o tom, že tento kandidát mal hroznú nehodu,“ povedal Ch. Wray.

Tak to bolo aj v prípade Siong Yana, veterána americkej armády a kandidáta na kreslo v Kongrese v New Yorku. ČKS sa naňho zamerala minulý rok, keď sa uchádzal o nomináciu do Kongresu za Demokratov v obvode Long Island. Siong bol dlhodobo terčom útokov ČKS za svoju účasť ako študentského vodcu na protestoch na Námestí nebeského pokoja v roku 1989 a za svoju neskoršiu podporu prodemokratických protestov v Hongkongu.

Ministerstvo spravodlivosti obvinilo čínskeho agenta, ktorý si v New Yorku najal súkromného detektíva, aby vyvolal politický škandál s cieľom podkopať Siongovuvu kampaň. Keď sa to nepodarilo, Lin nabádal súkromného detektíva, aby Siongovi fyzicky ublížil buď tak, že ho zbije, alebo mu spôsobí autonehodu.

Siong Yan kandiduje do Kongresu v 10. kongresovom obvode v New Yorku, júl 2022 (Cai Rong/The Epoch Times)

Ch. Wray spomenul aj operáciu ČKS „Hon na líšku„, ktorej cieľom je prenasledovanie disidentov v zahraničí prostredníctvom obťažovania, zastrašovania alebo vyhrážania sa ich rodinným príslušníkom v Číne, s cieľom prinútiť ich k návratu do Číny a k začatiu trestného stíhania.

V júni tohto roku federálny súd v Brooklyne odsúdil tri osoby za zastrašovanie rodiny žijúcej v New Jersey a vyvíjanie nátlaku na jej návrat do Číny.

Tento článok pôvodne vyšiel v americkom vydaní The Epoch Times.

Prečítajte si aj