Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (foto: Anna Shvets / Pexels)
,

Ako vás môže falošná láska pripraviť o tisíce eur (skutočný prípad podvodnej praktiky na internete)

Doba internetu priniesla so sebou mnoho výhod, od prístupu k rôznym službám ako sú nákupy, platby, vzdelávanie, objednávanie sa na úrady až po neobmedzené informácie. Tieto výhody uľahčujú život obrovskému množstvu ľudí. Avšak, ako už to býva zvykom, každá minca má dve strany. Internetové prostredie poskytlo priestor dobre premysleným podvodom, šíriacim sa ako epidémia. Napriek rôznym varovaniam im podľahlo a neustále podlieha mnoho ľudí. Najzraniteľnejšiu skupinu obetí podvodov tvoria starší a osamelí ľudia, ktorí nemajú toľko skúseností s internetom a vyhodnocovaním informácií ako mladšia generácia. V domnienke, že je online priestor bezpečné miesto a všetko je v ňom pravdivé, doplácajú starší ľudia na svoju dôverčivosť.

Aby bolo možné vyhnúť sa podvodníckym praktikám a manipulatívnym technikám zločincov, alebo ich aspoň včas odhaliť, je dôležitá osveta a šírenie skúseností obetí. Ako sa hovorí, najlepšie je učiť sa na chybách druhých, no niekedy dokážu podvody oklamať aj tých najostražitejších z nás. 

V tomto článku Vám prinášame konkrétny prípad podvodu mieriaci na pocity a prežívanie človeka – falošnú lásku. 

Hneď na začiatok je potrebné ujasniť si jednu vec. V týchto podvodoch ide vždy o mámenie peňazí, či už formou strachu alebo lásky. Za akýmkoľvek podvodom stojí buď jeden človek alebo dobre organizovaná skupina, ktorá si stiahne fotku cudzích ľudí a vytvorí profil s falošným menom na facebooku. Vytipovanej osobe pošlú žiadosť o priateľstvo. Väčšinou ide o starších ľudí, slobodné matky a ľudí, ktorí nemajú zverejnené fotky partnerov, z čoho vyplýva, že sú osamelí a pravdepodobne túžia po láske, porozumení, šťastí a pozornosti, ktoré im podvodník následne ponúkne. Celá konverzácia je z jeho strany preložená prekladačom s mnohými chybami.

Onedlho si vypýta telefónne číslo obete a konverzácia sa presunie na WhatsApp. Je vždy veľmi milý, pozorný, starostlivý, intenzívne vyjadruje svoju lásku a pocity. Vďaka komplimentom a vyznaniam lásky si získa dôveru obete a šikovne si ju omotá okolo prsta. Na správy reaguje rýchlo, akoby sa zdalo, že nemá nič iné na práci. Väčšinou sa podvodník vydáva za vojaka, námorníka alebo lekára pracujúceho v ďalekej krajine. Má za sebou smutný príbeh – tragicky končiacu lásku, kvôli ktorej hľadá znova svoje šťastie. Manželka mu zomrela na ťažkú chorobu alebo pri pôrode, cíti samotu a z toho dôvodu vie pochopiť ostatných s rovnakým osudom.

Po krátkej dobe chatovania začne skúšať lásku a pripútanosť svojej obete žiadosťou o peniaze. Najprv ide o menšie sumy, no neskôr aj o tisícky eur a obeť podvodu sa veľmi ľahko dostane do začarovaného kruhu pôžičiek a úverov. Tí, čo podľahli falošnej láske, sú ochotní odovzdať podvodníkovi všetko, čo majú, aj čo nemajú. Vojaci si pýtajú peniaze na vykúpenie sa z armády, z misie, na zaobstaranie si náhrady za seba, alebo aby mohli ísť do predčasného dôchodku a vrátiť sa do svojej rodnej zeme či dokonca, aby sa dostali k svojim osobným údajom a dokladom, ktoré im boli zadržané. Podvodník často žene povie, že ju považuje za svoju manželku a žiada ju, aby napísala email jeho generálovi so žiadosťou o jeho prepustenie z armády. 

Na počudovanie od generála príde odpoveď, že jej manžel je jeho najlepší vojak, ale urobí, čo sa dá. Armáda má informácie o vojakoch aj o tom, či sú ženatí alebo nie. Preto je vhodné zbystriť tu pozornosť. Postavenie vojakov v hierarchii armády jasne definuje nadradenosť generála nad ostatnými hodnosťami, generál si nepíše ani s vojakmi, nieto ešte s obyčajným človekom a už vôbec nepoužíva komerčnú emailovú adresu, ako je napríklad gmail.

Obeťou podobného podvodu s falošnou láskou sa stala aj matka pani Alice H.*, 53 ročná žena, ktorá nedávno prišla o svojho manžela. Pridal si ju za priateľku  neznámy muž so sympatickou fotkou na facebooku. Vydával sa za vojaka z Iraku, ktorý prišiel o svoju manželku počas pôrodu. Ten vraj neprežilo ani dieťa. Hľadal novú lásku, ktorá ho vykúpi zo smútku. Po krátkej dobe písania si na WhatsAppe začal pýtať najskôr menšie sumy, napríklad na steamovaciu kartu, ktorá mu pomôže dostať sa k jeho osobným údajom a fotkám, aby ich mohol obeti poslať. Steamovacia karta pritom slúži na kupovanie hier a rozširovanie služieb v tejto oblasti. Bohužiaľ, ten, kto sa v tom nevyzná, ľahko uverí podobnému klamstvu.

O dva mesiace neskôr chcel tento falošný vojak poslať mame všetky svoje celoživotné úspory – 1,5 milióna eur ako balík v krabici. Mama dostala na výber z troch tipov poštovných, od 5 500 eur po asi 9 000 eur. Ťažko sa nám vysvetľovalo, že jej nikto toľko peňazí nepošle a žiaden balík nie je taký drahý, alebo že musí prejsť cez clo, kde ho pravdepodobne aj zadržia. Nielenže nám neverila, ale neustále opakovala to, čo jej narozprával ten vojak. Bola o tom natoľko presvedčená, že jej bolo jedno, že môže prísť o peniaze alebo o nás. Vôbec si možnosť podvodu a klamstva nepripúšťala, natoľko tomu mužovi verila. Bolo to hrozné obdobie pre celú rodinu a veľmi naštrbilo naše vzťahy aj dôveru,“ vysvetľuje Alica H.

Falošný email s možnosťou voľby poštovného (Foto: Epoch Times Slovensko)


Zločinci využívajú súcit, lásku a strach svojej obete. Známa je aj ich taktika predstierania ohrozenia života, napr.  prípad vojaka na administratívnej pozícii, ktorý bude za chvíľu postrelený, čo mu dáva šancu na ďalšie mámenie peňazí. Je to ďalšia forma, ako sa dostanú k peniazom. Vyvoláva v obeti strach, že príde o milovanú osobu a neexistuje nikto iný, kto by mu pomohol. Otázne je, prečo sa obeť nezamyslí nad tým, že ministerstvo obrany sa stará o svojich zamestnancov a zabezpečuje im vynikajúcu ošetrovateľskú starostlivosť. Odpoveď však asi poznáme, je to láska, čo robí ľudí slepými a hluchými. Títo zločinci už obrali nejednu obeť o peniaze, čo znamená, že vedia veľmi dobre, čo robia a ako na to.

Mame prišla správa, že vojaka , ktorý pracoval na administratívnej pozícii, postrelili. Vraj počas toho, ako viezol ostatných na zásah. Poslal fotku s ranou, kde sme nevideli ani jeho tvár, ani či je v nemocnici. Bola tam fotka krvácajúcej rany, ktorú si môžeme stiahnuť hocikde na internete. Pýtal si peniaze na operáciu, pretože bez nej by zomrel, lebo ho odmietajú ošetriť. Aj generál napísal mame email o tom, aké je dôležité, aby poslala nejaké peniaze, inak sa nedá nič robiť,“ opisuje Alica H.

Na fotke je email od generála žiadajúceho peniaze za ošetrenie zraneného vojaka. Znakom podvodu je aj naliehanie. (Epoch Times Slovensko)

Polícia Slovenskej republiky už v minulosti varovala pred podobnými podvodmi na internete a vyzývala k ostražitosti. Policajti majú však zviazané ruky v prípade, že je obeť svojprávna, pracujúca, súhlasila s prevodom do cudziny a chcela svoje peniaze poskytnúť podvodníkovi dobrovoľne.

Chceli sme podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, policajti nám ale povedali, že pokiaľ mama robí všetko dobrovoľne, nie je to trestný čin a nemôžu nič urobiť. Našťastie jej aspoň zavolali, aby ju varovali, že sa pravdepodobne stala obeťou podvodu, ale príliš im neverila. Skončilo to nakoniec tak, že mama peniaze neposlala a vojak sa jej začal vyhrážať, že vyvraždí celú našu rodinu pred jej očami. Vtedy konečne precitla a uvedomila si, čo sa stalo a kam to až mohlo zájsť.“

Existujú rôzne príbehy a rôzne konce, niekedy šťastné, inokedy menej. Je to téma, ktorá je neustále aktuálna a čoraz viac ľudí sa stáva jej terčom. Samota je súčasťou našich životov a každý človek ju znáša inak. Je v poriadku hľadať šťastie, no v tomto prípade platí príslovie dôveruj, ale preveruj.

Polícia eviduje z roku 2022 podvod, kedy žena poslala americkému „vojakovi“ 110 000 eur.

„V roku 2022 za obdobie od 01.01.2022 do 31.12.2022 bolo na Slovensku zaznamenaných celkom 2 122 prípadov podvodu z toho objasnených bolo 26,96%, v ktorých ide o tzv. klasický podvod spáchaný v rámci celej Slovenskej republiky,“ uviedla pre Epoch Times Slovensko pplk. Ing. Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Poukázala aj na skutočnosť, že v roku 2020 boli zdokumentované tri prípady so škodou viac ako 48.000 eur a v roku 2021 dva prípady, kedy škoda presiahla 160 000 eur. Vo všetkých prípadoch sa jednalo o legendu vojaka, resp. vojaka vo výslužbe a peniaze následne odchádzali do rôznych exotických krajín.

„Počet klientov doteraz, ktorí sa obrátili na IK (informačnú kanceláriu pre obete trestných činov) je 3 703. Problematiku podvodov všeobecne riešilo 546 občanov, z toho 290 žien. Najviac klientov s podvodom (zatiaľ) prišlo do IK v BA kraji – 115,“ napísal Tlačový odbor MINV SR.

Aj v roku 2020 upozornila facebooková stránka Hoaxy a podvody na podvodníka, ktorý chcel poslať vytipovanej žene svoj plat. V komentároch viacero žien uviedlo, že od tejto osoby evidujú rovnakú žiadosť o priateľstvo a niektoré si s ním aj písali.

Podvodník vystupujúci ako falošný lekár (Foto: Screenshot zo stránky Hoaxy a podvody)

Podľa D. Bárdyovej takéto prípady nie sú ojedinelé a s podobnými „modus operandi“ sa stretávajú aj v policajnej praxi. Vyšetrenie takýchto a podobných prípadov a odhalenie páchateľa je však veľmi náročné najmä z dôvodu, že často pochádza a komunikuje z cudziny, nevyužíva na túto činnosť vlastný počítač, vystupuje pod zložito vystopovateľnými alebo nevystopovateľnými emailovými adresami, nie pod svojou skutočnou identitou a pod. Pri vyšetrovaní takýchto prípadov je potrebné spravidla vykonávať niektoré úkony prostredníctvom právnej pomoci s cudzinou, čo v rámci EÚ trvá niekoľko mesiacov aj rokov, mimo územia EÚ často aj dlhšie, pričom ani takto získané dôkazy nemusia viesť k zisteniu páchateľa, resp. jeho dolapeniu.

„Získanie poskytnutých finančných prostriedkov naspäť je rovnako náročné ako samotné dokazovanie, keďže ide o pobočky zahraničných bánk a v prípade, že sa vyplatenie peňazí nestornuje bezprostredne po prevode na účet páchateľa, keďže tento sa ich obratom „zbavuje“ prevodom na iný účet alebo výberom hotovosti, šanca na ich vrátenie je o to menšia,” vysvetlila hovorkyňa Bárdyová.

Čo robiť, keď ste sa stali obeťou podvodu?

V prvom rade polícia odporúča nereagovať na žiadosti o priateľstvo od cudzích ľudí. Neposkytujte žiadne čísla účtov ani osobné údaje cudzím osobám a neposielajte im v žiadnom prípade peniaze.

Hneď ako zistíte, že ste sa stali obeťou akéhokoľvek podvodu a poslali ste neznámej osobe peniaze, kontaktujte svoju banku. Požiadajte o reklamáciu platby. Ak sa páchateľ peňazí ešte nezbavil a nepresunul ich na iný účet, je šanca na ich vrátenie.

Nesúhlaste so zasielaním žiadnych balíkov ani darčekov.

Kontaktujte políciu na čísle 158 a komunikáciu s cudzou osobou si ponechajte ako dôkaz v trestnom konaní.

Ľudia musia byť obozretní, najmä ak si od nich cudzia osoba pýta peniaze po krátkom zoznámení.

„V takých prípadoch ide zväčša o tzv. manipulátora, ktorý dokáže “sladkými rečami” svoju obeť hravo ohúriť. Je dôležité predovšetkým pri internetovej komunikácii a na tzv. zoznamkách nedať o sebe príliš veľa informácií, pretože tzv. manipulátor vie práve na základe osobných, nezriedka intímnych informácií usúdiť, čo presne má svojej obeti povedať, aby si ju získal následne citovo a zároveň finančne zneužil,” píše hovorkyňa.

Ak ste boli obeťou podobného podvodu, napíšte nám a my ho uverejníme.

*Meno bolo z dôvodu anonymity zmenené.

Prečítajte si aj