Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (foto: Zhanzat Mamytova / Pexels)

Ako zmierniť osamelosť ľudí vo vyššom veku

Nedávne výskumy v USA a Austrálii ukázali, že osamelosť sa stala epidémiou a týka sa každého tretieho človeka. Až tretina všetkých seniorov žije osamote.

Osamelosť zrýchľuje starnutie človeka ešte viac ako fajčenie, uvádza sa v štúdii Stanfordskej univerzity publikovanej v časopise Aging (Starnutie).

Osamelosť, nešťastie a beznádej pridali človeku jeden rok a osem mesiacov – o päť mesiacov viac ako fajčenie.

Nedávny výskum profesorky Jenneke Foottitovej z Austrálskej katolíckej univerzity ukázal, že pre starších dospelých je väzba na priateľov dôležitejšia než väzba na rodinu. Práve tieto vzťahy sú však starnutím najviac ovplyvnené.

Starší ľudia majú tendenciu strácať kontakt s priateľmi kvôli prekážkam spôsobenými životnými udalosťami a vyšším vekom. Neschopnosť viesť vozidlo, problémy so zdravím a pohyblivosťou, fyzické zmeny a kognitívny úpadok sú hlavnými prekážkami spoločenského života.

Prieskum profesorky Foottitovej ukázal, že seniori navštevujú nákupné centrá nie kvôli nakupovaniu, ale za účelom pohybu a socializácie. Napríklad kvôli rozhovorom s matkami a ich deťmi.

„Ostať sociálne prepojený pre starších dospelých znamená, že sú schopní s ostatnými interagovať rôznymi spôsobmi, ale aby to malo efekt, je potrebný osobný kontakt tvárou v tvár.“

Podľa Foottitovej je potrebné hľadať nástroje a zdroje, ktoré pomôžu starším ľuďom udržať si nezávislosť, ako aj sociálne prepojenie s priateľmi a rodinou.

„Môžu to byť rôzne alternatívy, od menších a relatívne lacných, až po iniciatívy s veľkým rozpočtom. Avšak skutočnou otázkou je, či existuje vôľa podporiť starších ľudí, aby mohli dôstojne zostarnúť a čo najdlhšie zostať na mieste, ktoré si vybrali,“ dodala.

Podľa jej slov existuje mnoho vecí, ktoré môžeme urobiť, aby sme starším ľuďom pomohli cítiť sa menej sociálne izolovanými:

Päť tipov, ako pomôcť starším ľuďom cítiť sa menej osamelo

1. Zoznámte sa so staršími ľuďmi vo svojom okolí. Nie je potrebné navštevovať ich v ich dome, ale porozprávajte sa s nimi cez plot, a keď vás už poznajú, vymeňte si telefónne čísla a ponúknite sa, aby vám zavolali, ak majú problém.

2. Zistite, aké sú rutiny starších ľudí vo vašom susedstve, najmä tých, ktorí žijú sami. Všímajte si, či nie je niečo nezvyčajné – závesy, ktoré nie sú odtiahnuté, keď by mali byť, neprebraté noviny alebo pošta, či bielizeň, ktorá nie je pozbieraná zo šnúry.

3. Rozprávajte sa so staršími ľuďmi, keď ich stretnete v obchode, autobuse alebo parku. Pýtajte sa ich, aký mali deň. Pre niektorých starších dospelých to môže byť ich jediná interakcia počas niekoľkých dní alebo týždňov. Niektorí starší dospelí nakupujú denne alebo často len preto, aby sa porozprávali s personálom v obchode.

4. Informujte starších ľudí o podujatiach, ako sú školské koncerty, komunitné aktivity a iné príležitosti, kde môžu prísť a zostať v kontakte s miestnou komunitou.

5. Buďte so staršími dospelými trpezliví. Potrebujú viac času na to, aby prešli cez cestu, aby prešli k svojmu autu na parkovisku, či aby si vybrali svoj nákup. Niektorí starší dospelí môžu byť nevrlí, ale môžu mať aj bolesti. Nevšímajte si mrzutosť a venujte im niekoľko milých slov.

Prečítajte si aj