Štvrtok 19. septembra, 2024
Predvolebný leták Švajčiarskej ľudovej strany SVP s predsedom Marcom Chiesom (FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)
»

Konzervatívna strana SVP vo Švajčiarsku jasne zvíťazila

Veľkým víťazom švajčiarskych volieb je konzervatívna strana SVP. Zisk môžu zaznamenať aj sociálni demokrati a Stred. Veľkými porazenými sú Zelení. Odborníci za tým vidia znepokojenie z ich poručníckej politiky.

Konečné výsledky volieb do Švajčiarskej národnej rady, ktoré sa konali v nedeľu 22. októbra, v podstate potvrdili predpokladané trendy. Len mestá ako Bazilej a niekoľko nenemecky hovoriacich kantónov zabránili konzervatívnej Švajčiarskej ľudovej strane (SVP) prekročiť 30 %-nú hranicu.

S 28,6 % a nárastom o tri percentuálne body sa však pravicovo-konzervatívnej formácii aj tak podarilo jasne predbehnúť konkurenciu. V menšej miere získali aj sociálni demokrati (SP). S 18 % hlasov (plus 1, 2 percentuálneho bodu) sú na druhom mieste. Za nimi sa nachádza „Stred“ so 14,6 % (plus 0,8). Ide o výsledok spojenia kresťanských demokratov (CVP) a Občianskej demokratickej strany (BDP).

SVP bude mať v budúcnosti v Národnej rade 62 kresiel

Liberáli z FDP utrpeli straty, a zaostali za Stredom, ktorý získal …14,4 % a mínus 0,7 percentuálneho bodu. Okrem Zelených liberálov (7,2 %, mínus 0,6) boli veľkými porazenými volebnej noci najmä Zelení. Stratili 3,8 percentuálneho bodu a získali len 9,4 % hlasov.

SVP získala 9 kresiel v Národnej rade a teraz ich má 62. SP má 41 (+2), pričom Stred (29/+1) predstihuje FDP (28/-1). Zelení (23/-5) a Zelení liberáli (10/-6) výrazne strácajú. Sedem mandátov získali ďalšie strany, napríklad Evanjelická ľudová strana (EPP), Federálna demokratická únia (EDU), Ticino Lega a Mouvement citoyens genevois (MCG) zo Ženevy. Krajne ľavicová Strana práce, ultranacionalistickí Švajčiarski demokrati, Pirátska strana a niekoľko strán založených počas covidových opatrení nezohrali zásadnú úlohu.

V Rade štátov, druhej komore Federálneho zhromaždenia, je po prvom kole hlasovania rozdelených 31 zo 46 kresiel. Vo väčšine kantónov je na zvolenie potrebná väčšina hlasov už v prvom pokuse. V druhom kole hlasovania stačí relatívna väčšina. Ani tu nie je badateľný posun doľava. Volebná účasť 46,6 % bola len o niečo vyššia ako v roku 2019.

SVP sa sústredila na klímu, migráciu a neutralitu

Jasné zisky SVP a jasné straty Zelených v tomto opatrení prekvapili mnohých pozorovateľov. Veď len v posledných rokoch voliči v referendách opakovane hlasovali v prospech ľavicovo-zelených záujmov. Napríklad v roku 2021 sa hlasovalo jednoznačne za „manželstvo pre všetkých“. V júni hlasovalo takmer 60 % za klimatickú neutralitu do roku 2050.

V nedeľu večer sa však predsedníčka Strany zelených Aline Tredeová sťažovala v  SRF (Švajčiarsky rozhlas a televízia):

„Najhoršie je, že klíma prehrala.“

Medzi ďalšie kľúčové témy, ktorými SVP vo volebnej kampani bodovala, patrila migrácia a zachovanie neutrality. Pravicoví konzervatívci požadovali intenzívnejšie hraničné kontroly a odmietanie žiadateľov o azyl. Kritizovali tiež sankcie voči Rusku a zaoberanie sa Ukrajinou zo strany vedúcich politických síl.

Inflácia je vo Švajčiarsku nižšia ako v mnohých krajinách EÚ

Súčasná inflácia hrá vo Švajčiarsku menšiu rolu ako v niektorých iných krajinách. Prísne zákony o regulácii trhu a protekcionistické opatrenia držiaceny na všeobecne vysokej úrovni. Tá sa však aj v krízových obdobiach doteraz ukázala ako relatívne stabilná. Za posledných 18 mesiacov sa inflácia vo Švajčiarsku nikdy nezvýšila na viac ako 3,4 %.

Politológ Michael Hermann považuje v rozhovore pre noviny Tages-Anzeiger „progresívnu náladu vo Švajčiarsku“ za vyprchanú. Vrátila sa potreba stability, menej je potrebné experimentovať. Základná politická nálada sa v porovnaní s rokom 2019 výrazne zmenila:

„Teraz opäť prevláda strach zo zmien, z cudzincov, z hospodárskych ťažkostí“.

Navyše mnohí občania, ktorí boli vtedy nadšení zo Zelených, podcenili ich smerovanie:

„Prieskumy ukázali, že mnohí voliči si neuvedomovali, ako silne ľavicovo orientovaní sú Zelení. Títo ľudia sa od nich teraz opäť odkláňajú.“

Žiadne ďalšie záväzky v čase krízy

Vo všeobecnosti sa zdá, že voliči opäť hľadajú útočisko v stranách, ktoré sľubujú ochranu. Na druhej strane všetky strany, ktoré od občanov vyžadujú povinnosti, stratili pôdu pod nohami. Zelení sú v čase krízy nepopulárni, pretože vyzývajú k obetiam.

Ale aj Zelení liberáli, ktorí požadujú zrieknutie sa neutrality, alebo FDP, ktorá požaduje výkon, sú na ústupe:

„Duch doby je konzervatívnejší, ale nie ekonomicky liberálnejší,“ povedal Hermann.

Model SVP, ktorá je súčasne protestnou aj vládnucou stranou, je vo Švajčiarsku naďalej dobre prijímaný. V Spolkovej rade (švajčiarskej vláde) má táto strana dvoch zo siedmich členov.

Spolkové zhromaždenie volí v decembri sedemčlennú vládu, Spolkovú radu. Tvoria ju štyri najsilnejšie strany v schéme 2-2-2-1. Spolkoví radcovia (ministri) vždy hľadajú kompromisy, aj keď sú v rozpore s líniou vlastnej strany.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj