Štvrtok 19. septembra, 2024
Nedatované fotografie zatknutého He Bingganga (vpravo) a jeho snúbenice Zhang Yibo. (So súhlasom Informačného centra Falun Dafa)

Čínsky programátor odsúdený za vývoj aplikácie schopnej prelomiť internetovú cenzúru

Dvaja ľudia z Číny, ktorých v októbri 2021 zadržala šanghajská štátna bezpečnosť za vývoj softvéru obchádzajúceho Veľký čínsky firewall, boli 12. júna 2023 odsúdení na päť a šesť rokov väzenia.

He Binggang a jeho snúbenica Zhang Yibo boli 9. októbra 2021 spolu s niekoľkými ďalšími ľuďmi zadržaní za vývoj a údržbu softvéru, ktorý pomáha ľuďom žijúcim v Číne dostať sa na zahraničný internet – oznámilo Informačné centrum Falun Dafa.

Čínsky režim zriadil v roku 1998 takzvaný Veľký čínsky firewall, resp. projekt Zlatý štít, riadený ministerstvom verejnej bezpečnosti s cieľom monitorovať internet a cenzurovať, čo je a čo nie je možné vidieť na internete v Číne.

He a Zhang sú stúpencami Falun Gongu, duchovnej praxe, ktorá je v Číne od roku 1999 prenasledovaná a je predmetom intenzívneho očierňovania politickou propagandou.

Falun Gong, známy aj ako Falun Dafa, je disciplína duchovného sebazdokonaľovania založená na princípoch pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. Zahŕňa päť pomalých cvičení, ktoré majú významný zdravotný prínos. Táto prax bola v Číne veľmi populárna a odhaduje sa, že ju v krajine praktizovalo 70 až 100 miliónov ľudí. Čínsky komunistický režim ju v júli 1999 zakázal a začal prenasledovať jej prívržencov.

He Binggang a jeho snúbenica Zhang Yibo vyvinuli softvér s názvom oGate umožňujúci Číňanom voľný prístup k webovým stránkam a informáciám dostupným mimo Číny. V Číne sú tieto informácie blokované a užívateľom sa nezobrazujú. 

Mučenie vo väzbe

He a jeho snúbenica sú čínskym režimom prenasledovaní pre svoju vieru už dlhší čas. Podľa Minghui.org polícia odmietla Heovmu právnikovi návštevu v zadržiavacom centre v šanghajskom okrese Čchang-ning, ale so zadržaným mal možnosť hovoriť telefonicky 10. marca 2022. 

Heov fyzický stav je veľmi zlý kvôli opakovanému mučeniu zo strany štátnych orgánov. „Jeho problémy s krkom a čiastočné ochrnutie v dôsledku mučenia počas [predchádzajúceho] zadržania sa zhoršili. V súčasnosti úplne prestal chodiť a je pripútaný na lôžko. V noci má problémy so zaspávaním a trpí neustálymi závratmi, bolesťami hlavy a inkontinenciou,“ napísala v júni 2023 stránka Minghui.org dokumentujúca prenasledovanie praktizujúcich Falun Gongu. 

Štyridsaťšesťročný muž, nadaný softvérový vývojár, bol v minulosti už dvakrát uväznený. Keď mal 15 rokov, vytvoril „počítačové zvukové pomôcky pre nevidiacich“. Za tento vynález získal druhé  miesto na šiestom ročníku Národnej ceny pre vynálezcov, ako aj na Šanghajskej súťaži Yilida pre mladých vynálezcov. 

Už ako šestnásťročný získal certifikát v oblasti počítačového softvérového inžinierstva ako pokročilý programátor. V roku 1994 bol prijatý na Fudanskú univerzitu a o štyri roky neskôr nastúpil na postgraduálne štúdium.

V roku 2000 ho zadržala polícia a neskôr dostal šesťročný trest v šanghajskej väznici Tilanqiao. Z Fudanskej univerzity bol vylúčený.  

Po prepustení v roku 2007 založil vlastnú technologickú spoločnosť, ale v roku 2010 bol opäť zadržaný za jeho duchovnú prax. Podľa júnovej správy na webovej stránke Minghui.org bol počas svojho druhého uväznenia mučený a kruté bitie mu spôsobilo ochrnutie v dôsledku vážnych poranení chrbtice. Hoci bol ochrnutý, súd ho v apríli 2011 poslal na päť rokov do väzenia.

Zhang Yibo pracovala ako obchodná manažérka v zahraničnej spoločnosti. Podľa portálu Minghui.org ju súd v roku 2009 v meste Xuhui odsúdil na jeden a pol roka väzenia za jej duchovnú prax.

Ďalšie zatknutia v súvislosti s prípadom oGate

Zatknutie Hea a jeho snúbenice je súčasťou celoštátneho zásahu Čínskej komunistickej strany proti praktizujúcim Falun Gongu, ktorí sa podieľali na vývoji a podpore programu oGate.

9. októbra 2021 zatkla čínska polícia vo viacerých provinciách prívržencov Falun Gongu,ktorí sa údajne podieľali na vývoji a podpore tohto softvéru.

V meste Shijiazhuang v stredočínskej provincii Hebei zatkla miestna polícia Zhou Liho a Wanga Bingchenga spolu s jeho matkou a ďalším nasledovníkom Falun Gongu.

V hlavnom meste juhočínskej provincie Hunan miestne bezpečnostné zložky zatkli pani Zhang Bing a odvliekli ju z práce. 

Pani Guo Xuhong bola okolo štvrtej hodiny ráno zadržaná v severočínskej provincii Liaoning na ceste do práce. Jej manžela, ktorý nie je praktizujúcim Falun Gongu, polícia tiež odviedla a vypočúvala. Podľa Minghui.org bolo v roku 2021 zatknutých niekoľko ďalších nemenovaných praktizujúcich Falun Gongu aj v iných častiach krajiny za ich účasť na projekte oGate.


anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký a LS. 

Prečítajte si aj