Štvrtok 19. septembra, 2024

Špeciálna prokuratúra udelila „čurillovcom“ status chráneného oznamovateľa

Viacerí politici vrátane Roberta Fica, Petra Pellegriniho a nominanta na ministra vnútra Matúša Šutaja-Eštoka (Hlas) sa vyslovovali o ich povolebných plánoch ukončiť „vojnu v polícii“. Nový minister vnútra vymenuje kandidáta na post policajného prezidenta po Štefanovi Hamranovi, ktorý už informoval o svojom odchode z funkcie. Nadchádzajúca garnitúra nie je spokojná najmä s prácou skupiny vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) okolo Jána Čurillu. Hlavným problémom je vyšetrovanie káuz siahajúcich až do vlády Smeru.

„Čurillovci“ jeden deň pred parlamentnými voľbami podali trestné oznámenie na Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, generálneho prokurátora Maroša Žilinku a ďalšie osoby. Súčasne podali aj žiadosť o ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Status chráneného oznamovateľa udelila špeciálna prokuratúra 15 ľuďom vrátane Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Čurillovej manželky a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby policajnej inšpekcie Petra Juhása. Potvrdil to právny zástupca „čurillovcov“ Peter Kubina.

Ak by nové vedenie polície zamýšľalo vyšetrovateľov odvolať, alebo ak by nová vláda plánovala zosadiť Petra Juhása z vedenia inšpekcie, musel by byť taký postup odsúhlasený Úradom na ochranu oznamovateľov, na ktorého čele je Zuzana Dlugošová. Z udeleného statusu chráneného oznamovateľa vyplýva, že „zamestnávateľ nemôže urobiť akýkoľvek pracovnoprávny úkon voči oznamovateľovi, s ktorým oznamovateľ nesúhlasí, bez súhlasu úradu“.

Policajná inšpekcia začala ešte pod starým vedením v roku 2021 stíhať „čurillovcov“ kvôli podozreniam z manipulovania vyšetrovaní veľkých káuz. Inšpekčný tím Oblúk, ktorý stíhal skupinu vyšetrovateľov, viedla Diana Santusová. Tá neskôr, keď prišlo nové vedenie polície, požiadala o rovnaký typ ochrany a o preloženie z Bratislavy na východné Slovensko.

Prečítajte si aj