Štvrtok 19. septembra, 2024
Dr. Gunther von Hagens, anatóm plastinujúci telá na výstavu Body Worlds (Foto: Body Worlds/Getty Images)

Kontroverzná výstava plastinovaných tiel v Bratislave: KDH podnikne kroky k jej zastaveniu 

V piatok 13. októbra 2023 sa v Bratislave začala výstava BODY WORLDS, ktorá do hlavného mesta prišla z Nemecka a bude trvať do 28. januára 2024. Výstava však vyvoláva právne a etické otázky u členov strany KDH, ako aj u odbornej a laickej verejnosti. 

Výstava prebieha v priestoroch Nivy Centrum a telá sú vystavené v dvoch výstavných miestnostiach o rozlohe 1000 m2.

Podľa oficiálnej stránky organizátora ide o „originálnu výstavu skutočných ľudských tielˮ a návštevníci „budú žasnúť nad životnými procesmi, ktoré sú na výstave zachytené.ˮ

Výstava na Slovensku však spustila vlnu znepokojených reakcií. K podujatiu sa vyjadrilo aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Na sociálnej sieti vyzvali členov vlády, „aby sa okamžite zasadili za dôsledné prešetrenie výstavy pod názvom Body Worlds a jej okamžité zastavenie.ˮ

Poslanecký klub KDH sa domnieva, že preprava ľudských tiel na verejných výstavách za účelom zisku „je znakom dehumanizácieˮ a je v kontraste s princípmi ľudskej dôstojnosti.

Strana KDH pripomína, že Etická komisia Ministerstva zdravotníctva SR už v minulosti poukázala na rozporuplnosť a nezákonnosť výstavy. Podľa nich je tiež možné, že niektoré vystavené telá pochádzajú od väzňov totalitného režimu Čínskej komunistickej strany.

„Ako sa mám pozerať na telá mŕtvych ľudí, keď ma pri tom napadá, že to môžu byť telá politických väzňov?ˮ vyjadril sa k téme poslanec NR SR František Mikloško.

K výzve sa pripojili aj poslanci NR SR Ján Horecký, František Majerský, Peter Stachura, Marián Čaučík a europoslankyňa Miriam Lexmann.

„Ako poslanecký klub KDH v Národnej rade Slovenskej republiky sa zasadíme za legislatívne riešenie do budúcnosti, aby sa takéto porušovanie ľudskej dôstojnosti v našej krajine už neopakovalo,ˮ uzatvára poslanec Marián Čaučík. 

Právne a etické otázky

Výstava plastinovaných tiel vyvoláva kritické reakcie nielen z radov konzervatívnych politikov. Na platforme petícií CitizenGO je uverejnená  Verejná výzva na skončenie neetickej výstavy mŕtvych ľudských tiel a na ich dôstojné pochovanie.

„Takáto výstava nás poburuje a považujeme ju za neetickú. Prosím, uvedomte si, že každému ľudskému telu patrí aj po smrti úcta a musí sa s ním zaobchádzať s pietou,ˮuvádzajú iniciátori petície.

Organizácia CitizenGo ďalej uvádza, že organizátori výstavy BODY WORLDS znemožňujú vnímať týchto zosnulých ako skutočných ľudí, čo v konečnom dôsledku umožňuje komercializáciu ich tiel ako raritu za účelom finančného zisku.

Organizátor výstavy uvádza, že „vystavené exempláre pochádzajú z programu Inštitútu pre plastináciu a sú konzervované pomocou plastinácie, pozoruhodného vedeckého procesu, ktorý vynašiel priekopnícky anatóm Dr. Gunther von Hagens.ˮ

Verejná výzva sa ohradzuje práve proti tomu, že na výstave sa predstavujú plastinácie skutočných ľudí, vrátane celých tiel naaranžovaných do prepracovaných pohybov (napr. skok do výšky, krasokorčuľovanie, tanečnica na lane, brankár hádžuci sa po lopte): „Tvorcom [výstavy] sa podarilo týchto zosnulých ľudí skutočne dehumanizovať.ˮ

Podobná výstava sa konala na Slovensku  v roku 2017 pod názvom Body The Exhibition. Voči tvrdeniu vystavovateľov, že ide o vzdelávaciu a vedeckú akciu, sa vtedy ohradili aj samotní lekári. Slovenská lekárska komora označila takúto prezentáciu ľudského tela za neetickú.

Vtedajšia prednostka Anatomického ústavu LF UK Eliška Kubíková sa vyjadrila, že výstava nie je edukačná, ak je ženská koža použitá na mužskom tele a telá sú vystavené v rôznych polohách. 

V roku 2019 sa kvôli tomuto podujatiu upravil Zákon o pohrebníctve, ktorý mal zabrániť tomu, aby sa u nás mŕtve telá vystavovali  týmto spôsobom. 

„Zákon o pohrebníctve v § 4 ods. 1 písm. f) zakazuje zaobchádzať s ľudskými pozostatkami spôsobom, ktorý sa dotýka dôstojnosti mŕtveho, etického cítenia pozostalých alebo verejnosti,ˮ uvádza vo výzve CitizenGO.

Voči výstave sa ohradila aj Anna Záborská, lekárka a poslankyňa NR SR za stranu OĽANO: „Podľa aktuálneho stavu sa situácia javí ako hrubé porušenie príslušných zákonných ustanovení.ˮ

Podnety na zastavenie výstavy BODY WORLD momentálne riešia aj Okresná prokuratúra Bratislava II a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

„Dostali sme podnet o organizovaní tohto podujatia v Bratislave. Po jeho začiatku, v súlade so Zákonom o pohrebníctve, RÚVZ Bratislava vykoná štátny zdravotný dozor, ktorý následne vyhodnotí, a v zmysle zákona určí ďalší postup,ˮ vyjadril sa RÚVZ pre Štandard.

Organizátor výstavy Gergely Tóth sa voči negatívnym reakciám bráni: „Zákaz [verejného vystavovania mŕtvych tiel] sa zvyčajne vzťahuje na predloženie mŕtvoly krátko pred jej pochovaním a má najmä hygienické dôvody. Anatomické exempláre na vzdelávacie účely sú však zvyčajne z tohto zákazu vyňaté. Inak by žiadnemu anatomickému ústavu nebolo dovolené pitvať mŕtvoly alebo udržiavať anatomickú zbierku. Exponáty na výstave Body Worlds sú v tomto zmysle všetky učebnými pomôckami.ˮ

Ak sa preukáže nelegálnosť výstavy, organizátorom hrozí pokuta vo výške 20 000 – 50 000 eur.

Prečítajte si aj