Štvrtok 19. septembra, 2024
Jaroslaw Kaczynski (v strede), líder vládnucej národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), poľský premiér Mateusz Morawiecki (vľavo) a poľský minister obrany Mariusz Blaszczak (vpravo) 15. októbra 2023 vo Varšave. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)
»

V Poľsku hlasoval rekordný počet voličov. Víťazná strana Právo a spravodlivosť stráca šancu zostaviť novú vládu

V Poľsku sa v nedeľu (15. októbra) konali voľby do 460-členného Sejmu, dolnej komory parlamentu, a 100-členného Senátu. Podľa odhadov sa na voľbách zúčastnilo rekordných 74 % oprávnených voličov, čo je výrazne viac ako v predchádzajúcich voľbách. Podľa ranných výsledkov okolo 8. hodiny, kedy je sčítaných viac jak 99,9 % hlasov, sa na prvom mieste umiestnila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá dostala približne 35,4 % hlasov. PiS síce bude mať najviac kresiel v parlamente, ale pri súčasnom rozdelení hlasov nemôže zostaviť vládu. Väčšiu šancu na zostavenie vlády má súčasná opozícia.

Konfederácia, možný koaličný partner PiS, je na piatom mieste so 7,16 % hlasov, a zdá sa, že niektoré z menších strán, ktoré kandidujú v rámci uskupenia koalície Tretia cesta, sa nebudú ochotné pridať. Odmietli to napríklad ľudovci z Poľskej ľudovej strany, ktorých sa vládnuca PiS pokúšala kontaktovať. Hovorca Ľudovej strany Milosz Motyka túto možnosť spojenia s PiS na sociálnej sieti X rezolútne odmietol.

Pri súčasnom rozdelení hlasov by teda vládnuca strana PiS získala približne 200 mandátov a 12 mandátov by potom pripadlo Konfederácii. Potrebná väčšina je 230 kresiel. Vládnuca strana by teda nezískala potrebnú väčšinu na zostavenie vlády.

Opozičné strany na čele s Občianskou demokraciou Donalda Tuska si od minulého rána mierne polepšili a teraz by Občianska demokracia získala viac ako 30,69 % hlasov, Nová ľavica viac ako 8,6 % a koalícia menších strán Tretia cesta  14,4 %. Opozičné strany už naznačujú, že sú pripravené zostaviť funkčnú vládu, ak im prezident Andrzej Duda udelí mandát. Spolu teraz podľa odhadov tvoria pohodlnú väčšinu vyše 250 kresiel v parlamente. Táto možná ľavicová vláda by tak po ôsmich rokoch, teda dvoch volebných obdobiach, nahradila súčasnú konzervatívnu vládu.

Donald Tusk po uzavretí volebných miestností povedal: „Som najšťastnejší človek na svete. Demokracia zvíťazila. Poľsko zvíťazilo.“ Predseda strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski krátko po prvých odhadoch priznal, že výsledok volieb je pre jeho stranu neistý. Súčasný premiér Mateusz Morawiecki však povedal: „Vyhrali sme. PiS je víťazom parlamentných volieb v roku 2023. Ak nám prezident dá šancu, pokúsime sa zostaviť stabilnú vládu.“

Prezident Andrzej Duda sa vo svojom prvom prejave po uzavretí volebných miestností poďakoval Poliakom za vysokú účasť vo voľbách. „Každé voľby sú skúškou toho, nakoľko sme vyzretou spoločnosťou, vyspelou v rozhodovaní o samých sebe. Ukázali sme, že berieme veci zodpovedne do vlastných rúk,“ citoval jeho slová portál Onet. Duda ďalej zdôraznil, že demokracia v Poľsku je stabilná a že napriek vojnovým nepokojom v susedstve sa voľby uskutočnili pokojne. Neuviedol, koho poverí zostavením vlády, ale očakáva sa, že najprv poverí stranu, ktorá získa najviac hlasov, čo je v súčasnosti vládnuca strana PiS.

Bývalý prezident Lech Walesa v rozhovore pre Wirtualna Polska zdôraznil, že eufória opozičných strán je ešte predčasná a odporúča počkať na vyhlásenie oficiálnych výsledkov.

Sčítanie hlasov sa oneskoruje nielen kvôli rekordnej účasti, ale aj kvôli sčítaniu výsledkov referenda, ktoré bolo spojené s voľbami. To sa okrem iného týkalo privatizácie štátneho majetku, veku odchodu do dôchodku, zachovania hraničnej bariéry s Bieloruskom aj migračnej politiky. Referendum presadené stranou Právo a spravodlivosť nie je platné, pretože sa ho zúčastnilo menej ako 40 % voličov (potrebná bola aspoň polovičná účasť obyvateľov).

Prečítajte si aj