Štvrtok 19. septembra, 2024
»

R. Fico, P. Pellegrini a A. Danko podpísali memorandum o porozumení. Rozdelili si posty a ministerstvá

Predsedovia strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko dnes spoločne podpísali memorandum o porozumení a dohodli sa na uzavretí koaličnej zmluvy.

Kandidáta na predsedu parlamentu navrhne Hlas a kandidáta na post predsedu vlády navrhne Smer.

Smer získa okrem toho šesť ministerstiev, Hlas sedem a SNS tri, z ktorých jedno bude novovytvorené. O aké ministerstvo ide, nebolo zatiaľ povedané.

„Ide o základ koaličnej dohody, ktorú chceme uzatvoriť v čo najkratšom čase,” povedal R. Fico.

„Slovensko je plné paradoxov. Sme krajina, ktorá má nelichotivé priority a prvenstvá. Sme krajina, ktorá má najhoršie verejné financie v Európskej únii a sme krajina, ktorá sa považuje za druhú najchudobnejšiu v Európskej únii,” skonštatoval trojnásobný premiér Slovenska.  „Ako tu stojím, chcem vyhlásiť, že vynaložím všetky sily, aby Slovenská republika išla so životnou úrovňou hore.”

Ďalej R. Fico prisľúbil, že nová vláda sa vysporiada so súčasnou migračnou krízou a zamedzení nástupu agendy rodovej ideológie.

„Sme tu, aby sme to peklo, do ktorého ideme, zvládli. Budeme sa riadiť starým dobrým slovenským príslovím – Do pekla? Dobre. Ale na peknom bielom koni. A my sme na toto všetko pripravení,” ukončil svoju reč budúci premiér.

„Takto majú vyzerať rokovania o vzniku potenciálnej vládnej koalície. Na úrovni, pri rokovacom stole a s takou formou, ako si táto vážna situácia zaslúži,” uviedol líder Hlasu P. Pellegrini, pričom narážal na svoju včerajšiu tlačovku, kde kritizoval rokovania so stranami PS, SaS a KDH.

„Dnešné podpísané memorandum, ktoré som dnes v mene strany Hlas podpísal, plne zodpovedá prioritám a predstavám strany Hlas, ktoré hovoríme od vzniku našej politickej strany,” povedal predseda Hlasu.

“Nie je inou úlohou politika na Slovensku a nie je inou úlohou politickej strany, ako starať sa o lepší, bezpečný, pokojný a šťastný život občana na Slovensku od jeho narodenia až po jeho starobu,” vysvetlil svoj ľavicový pohľad P. Pellegrini.

 „Sme predsedovia relevantných politických strán, ktorí nemusia mať rôzne názory, ale máme jediný cieľ – ukľudniť spoločnosť, zastabilizovať verejné financie a začať konečne riešiť problémy tých ľudí, ktorí tu žijú.” uviedol predseda SNS A. Danko.

Strana Hlas na včerajšej tlačovej konferencii informovala, že už nebudú rokovať s nikým iným. „Nebudeme už viac viesť žiadne polorokovania alebo sondážne rokovania, alebo neformálne rokovania s predstaviteľmi iných politických strán.“

Predseda Hlasu Peter Pellegrini tak nepriamo potvrdil vznik očákavanej koalície: „Predsedníctvo Hlasu dnes jednomyseľne rozhodlo o tom, že Hlas bude ďalšie rokovania o vládnej koalícii viesť so stranami Smer-SD a SNS.“

Prečítajte si aj